Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Kék Pelikanért feléled a Pesti Est

2024. március 27. - dotandline

Április 4-én érkezik a mozikba Csáki László első animációs filmje, a rendszerváltás idején játszódó, humoros, valós eseményeket feldolgozó, felnőtteknek szóló Kék Pelikan. A premier apropóján a filmet forgalmazó JUNO11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – az egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható Pesti Estet az eredeti szerkesztőség tagjai készítik. A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást.

A Kék Pelikan valós eseményeket feldolgozó, felnőtteknek szóló animációs film sok humorral és korabeli zenékkel, mely azt meséli el, hogy hogyan oldották meg okosba’ az utazást a ‘90-es évek vonatjegy-hamisító fiataljai. A hamis jegyek és ellenértékük gyakran a kor kultikus magazinjába rejtve kerültek „átadásra”, így merült fel a gondolat, hogy a film kommunikációs kampányához kapcsolódva több év kihagyás után ismét megjelenjen a Pesti Est.

Tovább

Van egy jó filmterved? Jelentkezz a 12. CEE Animációs Fórumra!

Április 30-ig lehet jelentkezni a 2024-es CEE Animációs Fórumra, melyre animációs rövidfilm, sorozat,  tv-speciál, egész estés filmterveket és diákprojekteket is várnak.

A CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum) a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési platformja, mely tíz éves fennállása alatt erős szakmai bázist épített ki. A kiválasztott projektek vezetői lehetőséget kapnak konzultálni a meghívott szakemberekkel, akik hasznos visszajelzésekkel és tanácsokkal látják el őket az előadásukkal, a forgatókönyvvel vagy a gyártási tervükkel kapcsolatban. A pitchfórum résztvevői koprodukciós partnert is kereshetnek a több száz meghívott animációs szakember között: producerek, fesztiváligazgatók, forgalmazók, befektetők, valamint televíziós műsorszolgáltatók és nemzeti filmalapok képviselői is jelen lesznek a Fórumon, akik azért jönnek, hogy eszmét cseréljenek az új művészeti irányvonalakról, látásmódokról és lehetőségekről, finanszírozási módszerekről és további fejlesztési stratégiákról.

Nevezési kategóriák:

  • minimum 60 perc hosszúságú, ötlet fázisban, fejlesztés vagy gyártás alatt álló egész estés filmek,
  • a fejlesztés bármely (kivéve koncept) szakaszában lévő webes és televíziós sorozatok vagy speciálok, minimum 20 perc hosszúságban,
  • maximum 20 perc hosszúságú rövidfilmek, bármely szakaszban (kivéve koncept)
  • maximum 20 perces diákfilmek, a fejlesztés bármely szakaszában (kivéve koncept)

Jelentkezési határidő: 2024. április 30. (A nevezés ingyenes, de beválasztás esetén részvételi díjat kell fizetni.)

További részletek és jelentkezés a CEE Animációs Fórum honlapján olvashatók.

funfair.png

Darabos Éva: Vidámpark

Tovább

Itt a hatodik Bogyó és Babóca-film

A Bogyó és Babóca 6.  Csengettyűk címmel március 28-án jelenik meg a mozikban. Az egyik legsikeresebb magyar gyerekfilm-sorozat hatodik része, a korábbi mozifilmekhez hasonlóan, elsősorban a 2-6 éves gyerekeket szólítja meg. Az idén 20 éves sorozatból készült mozifilm ezúttal is 13 részes meseválogatás, 13 új kaland a régi, jól ismert szereplőkkel, és néhány vadonatúj karakterrel.

20 éves Bogyó és Babóca. A népszerű sorozat szerzője, a Magyar Nyelvőr Díjas, Pro Familiis, Aranykönyv és Janikovszky Éva-díjas írónő, Bartos Erika első kötete 2004-ben jelent meg. Az első rajzfilmsorozatot 2010-ben mutatták be, Bogyó és Babóca 1. – Barátság címmel. A sorozat és a belőle készülő moziváltozat sikere után következett a Mézeskalácsok, a Játszótársak, a Tündérkártyák és a Hónapok meséi című évad. Most pedig elkészült az újabb széria mozifilm változata Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk címmel. A film legelső moziélménynek tökéletes választás a legkisebb gyerekek számára is.

bogyo_es_baboca_6.jpg

Tovább

Szoboszlay Eszter új animációját támogatja az NFI

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülhet Szoboszlay Eszter új animációja, a Találkozás.

A Nemzeti Filmintézet Televíziós döntőbizottsága 2024 februárjában szavazott 20 millió forintos támogatást Szoboszlay Eszter új animációs filmjének, a Találkozásnak. A Kecskemétfilm gyártásában készülő film megmutatja, hogy egy valaha barátságos, ám a jelenben az összedőlés határán álló társasház egymástól elszigetelődött lakói hogyan értik félre saját vágyaik szerint, ha egy félig elmosódott üzenetet kapnak.

A projekt 2021-ben kapott forgatókönyv-fejlesztési támogatást a Filmjustól. 2023-ban a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál pitchfórumán két díjat is nyert a filmterv: diákzsűri által odaítélt legjobb filmtervnek járó Arany Mókus-díj mellett a szakmai zsűri különdíját is Szoboszlay Eszter filmterve, a Találkozás kapta.

talalkozas_kecskemetfilm.jpg

Szoboszlay Eszter: Találkozás

Tovább

Képregényes rezidenciaprogram nőknek

Képregényeket, zin-eket, webes képregényeket, mangákat vagy illusztrációkat készítesz? Szerinted a képregény hasznos ahhoz, hogy felfedezzük a nők erejét és meséljünk a nőkről? Elégedetlen vagy azzal, ahogyan a nőket ábrázolják a mainstream képregényekben és a popkultúra termékeiben, különösen Dél-Kelet-Európában? Hozzájárulnál a kép megváltoztatásához? Használnád a képregényt a patriarchátus, a nemek közötti egyenlőtlenségek és a társadalmi egyenlőtlenség egyéb kapcsolódó formáinak megváltoztatására? Szeretnél utazni és találkozni hasonló gondolkodású művészekkel?

A Women Power in Comics (WOM&COM) Horvátországból, Görögországból, Magyarországról, Montenegróból, Szerbiából és Szlovéniából hoz össze partnereket azzal a céllal, hogy erősítse a női művészeket, és elősegítse láthatóságukat és képviseletüket. A projekt emellett felhívja a figyelmet a képregényben megjelenő nők ábrázolására is.

magyar_delegacio_novi_sad.jpg

Az első WOMCOM képregénykonferencia magyar delegációja: Benczédi Anna, Gregor Lilla, Marjai Petra,
Szép Eszter, Lamm Lenke, Érsek Laura, Ladjánszki Márta, Hegedűs Márton

A WOMCOM arra invitál, hogy rövid képregényeket készíts a rezidens programjaik során, visszajelzést kérhetsz a mentoroktól, kiállításokon lásd viszont a munkádat, és csatlakozz egy kreatív regionális hálózathoz.

A WOMCOM a nőiség megélésének élményét támogatja rövid képregények készítésével bármely terület, bármilyen műfaj és forma kapcsán. Nyitottak a fikciós és nem fikciós képregényekre. A képregények a kéthetes rezidenciák alatt készülnek el, kiállításra kerülnek, nyomtatott antológiába rendezzük őket, valamint online is megjelennek a WOMCOM digitális platformján.

A 2023-as, Újvidéken (Szerbia) és Budapesten tartott rezidenciaprogram sikerét követően a WOMCOM 2024-ben is megrendezi művészeti programját: május 29. és június 12. között Podgoricában (Montenegró), szeptember 8. és 22. között pedig Zágrábban (Horvátország). A kéthetes rezidencia során készült képregényeket kiállítják, kiadják nyomtatott antológiában, és a WOMCOM digitális platformján is megjelennek.

Jelentkezési határidő: 2024. április 7.

A részletes felhívás itt olvasható.

Forrás: WOMCOM

Traub Viktória új animációja Zágrábban és Annecy-ban kezdi fesztiválútját

Új animációs kisfilmet készített Traub Viktória: a Cipők és paták világpremierje a zágrábi Animafesten lesz, majd az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon versenyez.

Június 3. és 8. között rendezik meg a legnagyobb horvát animációs fesztivált, a zágrábi Animafestet, melynek rövidfilmes versenyprogramjában debütál Traub Viktória legújabb kisfilmje, a Cipők és paták. Ugyanebben a versenyben lesz látható Buda Flóra Anna 27 című animációja, a diákfilmes versenyben pedig Lantos Júlia METU diplomafilmjét, az Olivér, az óriást vetítik.

Szinte a zágrábi fesztivállal egyidőben tartják Európa legjelentősebb animációs eseményét, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A június 9. és 15. között megrendezett fesztivál négy versenyprogramját hozták nyilvánosságra a napokban: összesen 67 filmet válogattak be 33 országból. A rövidfilmes versenybe 31, az Off Limits szekcióba 12, a Perspectives programba 16, a fiatal közönségnek szóló blokkba pedig 8 alkotást válogattak. A diplomafilmek, tv-filmek, az alkalmazott és VR animációk bejelentése március végén lesz, reméljük a diplomafilmek között magyar alkotás is lesz.

traub_viktoria_x_cipok_es_patak.jpg

Traub Viktória: Cipők és paták

Tovább
süti beállítások módosítása