Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Anyagból semmi – Pataki Szandra, Kemény Zsuzsanna: Attitűd

2021. október 14. - dotandline

Radikális gondolatkísérlet anyagi magvalósítása az Attitűd, mely okosan használja a stop motion technikát, miközben egzisztenciális kérdéseket feszeget.

Idilli kertes házzal indul az Attitűd című stop motion animációs film. A néző hozzáállása ide vagy oda, az idill szó szerint kettészakad, ahogy a nézői pozíció hátrébb kerül, és kiderül, hogy mindez csak festmény volt egy szűk lakás falán. A zárt világban pedig a fali dísz szétesése a legkisebb gond, látszólag minden a semmibe vész.

Pataki Szandra és Kemény Zsuzsanna filmjének főszereplője egy név és arc nélküli egyén, a nagybetűs ÉN, akinek helyzetébe mindenki (főleg nagyvárosi fiatal) beleképzelheti magát. A hős élete, pontosabban környezete a szétesés jeleit mutatja, ahogy a virágok a vázában, a kabát ujja, de lassan minden más is saját árnyékává, áttetsző, anyagtalan tárggyá válik. Minden művészet közül a film tudja leginkább hatásosan láttatni az elmúlást, hiszen az idő függvényében mutatja először a létezés fázisát, majd annak hiányát. A stop motion technika pedig ezt fokozza azzal, hogy minden, amit látunk, valódi anyag, minden képkocka az egyszer létezett valóságot tükrözi.

pataki_szandra_x_kemeny_zsuzsanna_x_attitud.jpg

Pataki Szandra, Kemény Zsuzsanna: Attitűd

Tovább

Minifesztivállal jön idén a Primanima

A fiatal animációsok fesztiválja, a Primanima tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, ám az esemény kilencedik kiadására rengeteg inspiráló alkotást neveztek, ezért a szervezők fontosnak tartják, hogy figyelmet fordítsanak ezekre egy évvel később is. Így született meg a rendhagyó Primanima Mini, amely a Budaörsi Animációs Bázison zajlik október 20. és 24. között. A felnőtteknek és gyerekeknek szóló rövidfilm-vetítések mellett, animációs és grafikai foglalkozások, valamint nyílt nap várja a látogatókat. 

Az eseményen hazai és nemzetközi fiatal animációs alkotók rövidfilmjeit vetítik (diák-, diploma- és elsőfilm kategóriákban), melyek között ismét számos fesztiválsiker lesz. A Cannes-ban debütáló Tamou egy identitáskeresés története a 20. századi Marokkóban, feszültséggel teli hangi atmoszférával; a szintén itt bemutatott mexikói Mitchelle Tamariz filmje, az Amikor elindulunk (When We Leave) a határátlépés komplex kérdéseit lírai szimbolikával teszi átélhetővé. Társadalmi szatíra és formanyelvi bravúr is jellemzi a brit Tony Auberg munkáját, A rakást (Pile). Az Annecy-ban fődíjat elnyerő közönségkedvencet, az orosz Naked című filmet is láthatják majd a nézők, amelyben Kirill Khachaturov a motion capture technikát használja fel, hogy egy egyedi látásmódú, a valóságot és a fantáziavilágot összemosó, „utópisztikus realista” filmet hozzon létre. 

naked.jpg

Naked

Tovább

Kék lovak és küszködő fiatalság – Három magyar projekt a Cartoon Springboardon

Három izgalmas magyar projekt került be az idei Cartoon Springboardra, melyek a felnőtté válás rögös útját és a gyerekkori baráti kapcsolatokat veszik górcső alá.

Október 26. és 28. között, Valenciában rendezik meg a Cartoon Springboardot, mely Európa animációs egyetemeiről az elmúlt években kikerült fiataloknak nyújt lehetőséget bemutatni filmterveiket, és segít gyakorlatot szerezni nekik a pitchelésben. A háromnapos eseményen egyrészt az animációs szakma szereplői (műsorszolgáltatók, forgalmazók, gyártók, sales ügynökök, stb.) tartanak előadásokat és látják el hasznos tanácsokkal az alkotókat, másrészt a fiatalok prezentálják ötleteiket. Az idei Cartoon Springboardra 24 projekt került be, köztük három magyar filmterv. 

Lovrity Anna Katalin suli előtt álló korosztálynak szánt A rózsaszín fű című sorozata a barátságról szól, melyből kiderül, hogy amit egymástól kaptunk vagy tanultunk, az segíthet átvészelni a nehezebb pillanatokat, még akkor is, ha már távol vagyunk egymástól. Főszereplője Rozi és kék lova, Zafír, akik a pilot epizódban elutaznak, hogy messze földön élő jóbarátjukkal, Fannarttal találkozzanak, aki egy különleges kis ajándékkal lepi meg őket a látogatás végén. A széria közvetetten arról is beszél, hogy mit tanulhatunk más kultúráktól, és ez hogyan segíti az otthoni boldogulásunkat.

A sorozat a 9. CEE Animációs Fórumon elnyerte a Cartoon Media díját, ami egyenes bejutást jelentett az idei Cartoon Springboard pitchfórumra. A rózsaszín fűt a CUB animációs stúdiónál fejleszti a rendező, producere Gelley Bálint. A sorozat áprilisban kapott támogatást a Nemzeti Filmintézettől. Katát korábban kérdeztük a fórumról és a sorozattervéről. 

lovrity_kata_x_rosie_and_sapphire.png

Lovrity Anna Katalin: A rózsaszín fű

Tovább

A Cinemirán is duplázott Darabos Éva

Október 8. és 10. között rendezték meg a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál Cinemira TEEN kiadását, melyen a 13+-os korosztályt várták a szervezők. Vasárnap díjakat is osztottak, ezen a hétvégén pedig a Cinemira KIDS lesz műsoron.

A Cinemira az egyetlen, kifejezetten gyerekeknek és kamaszoknak szóló filmfesztivál hazánkban. A négy éve indult fesztivál idén először külön eseménnyel várta a 13+-os korosztályt.  A Cinemira TEEN három napja alatt 80 rövidfilmet és négy nagyjátékfilmet mutattak be a közönségnek, és számos filmszakmával kapcsolatos beszélgetést szerveztek. A fesztivál vendégei voltak Herendi Gábor, Nagypál Orsi, Horvát Lili és Deák Kristóf rendezők, de a közönség találkozhatott a DIGIC Pictures animációs szakembereivel, és olyan fiatal írókkal, mint Kemény Zsófi és Haszán Míra, vagy épp a legnépszerűbb hazai TikTokkerekkel. A Cinemira interaktív fesztivál, így a filmnézés mellett számos workshopon is részt vehettek a fiatalok: kaszkadőr, tánc, animáció vagy épp filmkészítő workshopokon.

A Cinemira emellett versenyfesztivál, ahol szakmai zsűri döntött a nemzetközi versenyfilmekről, és gyerekzsűri választotta ki a legjobb magyar rövid ifjúsági filmet. Az idei zsűri tagjai animációs filmek kategóriában Osváth Gábor producer, Nagy B. Ervin és Kreif Zsuzsanna animációs filmrendezők voltak. Az élőszereplős kisjátékfilmek zsűrijét Mieke de Jong forgatókönyvíró, Dombrovszky Linda és Mátyássy Áron filmrendezők alkották. A Cinemira külön videóversenyt hirdetett 19 év alatti fiataloknak, akik saját filmet forgathattak adott témára 90 másodpercben. A zsűri tagjai Szövényi-Lux Balázs és Ascher Károly filmrendezők, Somogyi György forgatókönyvíró és Lakos Nóra filmrendező, a Cinemira fesztivál igazgatója voltak.

cinermira_darabos_eva.jpg

Darabos Éva a Cinemira-díjakkal (Forrás: Cinemira/Posztós János)

Tovább

Animációs produceri képzés indul a MOME-n

A MOME Open keretében október 26-tól 10 hetes animációs produceri képzés indul, melyen a hazai és nemzetközi animációs produceri munkát és ökoszisztémát jól ismerő szakemberek avatják be az érdeklődőket az animációs ipar gyártási szisztémájába. A jelentkezéseket október 15-ig várják.

A MOME Open keretén belül animációs producer képzés indul, melynek célja, hogy a képzésben részt vevők a tanfolyamon szerzett ismereteikkel átlássák a szerzői és alkalmazott animációs filmek létrehozásában a producer helyét, szerepét és feladatait. A képzés során a résztvevők piacképes ismeretekre tesznek szert, amely mind a működő filmprodukciós cégek, mind az önmenedzselő pályakezdő filmesek számára a mindennapi hatékony és sikeres munka elengedhetetlen feltétele.

További cél, hogy a tanfolyam végére a résztvevők általános szakmai tájékozottságra tegyenek szert a 2D és 3D animáció készítés, valamint az emergens (AR, VR, new storytelling, videogame stb.) tartalomfejlesztés területén.

animacios_producer_kepzes.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása