Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Új kategóriával várja a nevezéseket a 10. Primanima

2022. május 16. - dotandline

Ismét jelentkezik a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, amit idén a 10. alkalommal tartanak meg Budaörsön. 

Idén a szokásos időpontnál előbb, október 5. és 8. között költöznek be az animációs rövidfilmek a Jókai Mór Művelődési Házba, a BABtérbe és további helyszínekre. A filmvetítések mellett ismét lesznek workshopok, szakmai programok és persze bulik.

A fesztivál jubileumi kiadására már elindult a nevezés: a szervezők várják a fiatal animációsok munkáit, diák-, diploma- és elsőfilmes kategóriákban, valamint a gyerekfilmek, illetve a három éve indult PrimaTeen, vagyis a kamaszoknak szóló filmek versenyébe. Az utóbbi két program esetében feltétel, hogy az animáció készítője ne legyen idősebb 40 évnél.

prim_logo.png

Tovább

Újra mozikba kerül az egyik legcsodásabb film, A tenger dala

Ismét országos moziforgalmazásba kerül az ír Tomm Moore varázslatos családi animációja, A tenger dala. A 2015-ben Oscar-díjra jelölt rajzfilm május 7-től látható a hazai mozikban, elsőként a gyenesdiási Cseppek a tengerbe(n) animációs minifesztiválon.

A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ról, aki képes átváltozni fókává, mert ő az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy kiszabadítsák a tündéreket és megóvják a szellemvilágot. A film a kelta népmesék világából merített inspirációt: a mitológiai fókatündérek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak. 

a_tenger_dala.jpg

Tovább

Két animációt is díjaztak a Friss Kakas pitchfórumán

Felfokozott érdeklődés a MOME diplomafilmje iránt, nagy sikerrel zajló szakmai programok, nemzetközi előadók, Grafix vásár és microdosemike-koncert: véget ért az első Friss Kakas Animációs Filmnapok.

A MOME Anim és a Friss Hús együttműködésében megrendezett Friss Kakas Animációs Filmnapokon a MOME diploma- és vizsgafilmjei újra a nagyvásznon mutatkozhattak be. A diplomafilmeket egy csokorba gyűjtő válogatás iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a tripla teltház mellett még egy pótvetítést is meghirdettek a szervezők. A pénteki premiert egy fogadás követte, amelyen két év után végre összegyűlt az animációs szakma számos képviselője.

Az idei Friss Kakason bemutatott MOME Anim diplomafilmek többsége ezután kezdi meg fesztiválszereplését. Hárshegyi Vivien Felhők felett és Fábián Nikolett Nyugvó köd című kisfilmje rögtön a világ legrangosabb animációs eseményén, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon mutatkozik be júniusban. Alexander Gratzer In the Upper Room című munkája májusban a Stuttgartban rendezett ITFS-en, júniusban pedig a zágrábi Animafesten debütál, Bogyó Péter The Pattern című alkotása pedig szintén az ITFS versenyprogramját erősíti. A magyar közönség több, a Friss Kakason bemutatott animációval találkozhat majd az idei Friss Húson is. 

The Way Out vizuális koncepció,
Diószeghy Dániel, valamint Elek Judit Sára és Kajlik Eszter pitche a Friss Kakason (Fotó: Oláh Gergely Máté/Friss Kakas)

Tovább

5+1 ok, amiért ott a helyed a Friss Kakason

Április 22. és 24. között első alkalommal jelentkezik a Friss Kakas Animációs Filmnapok, a MOME Anim és a Friss Hús közös rendezvénye. A Toldi Moziban zajló eseményen nemcsak a legújabb MOME Anim filmek láthatók, hanem az elmúlt évek legmenőbb alkotásaiból is látható válogatás, ezen kívül sokszínű szakmai programok, kiadványvásár és pitchfórum is várja az érdeklődőket. Mutatjuk miket vétek kihagyni.

A legújabb MOME ANIM kisfilmek premierje


Az idei Friss Kakason a korábbi hagyományokhoz hűen a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diplomafilm-premierjeit láthatja a közönség. Több olyan alkotás is szerepel a programban, amelyek az egyik legrangosabb nemzetközi animációs seregszemlére, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra kaptak meghívást: 
Mostoha Marcell Avant című kisfilmje tavaly kapott díjat Annecy-ban, Hárshegyi Vivien Felhők felett, valamint Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME-diplomafilmje pedig az idei mustrán mutatkozik majd be a nemzetközi közönség előtt.

Emellett először lesz látható itthon nagyvásznon Mariai Gábor Remete sziget, Bogyó Péter The Pattern, Kühnel Szabó Anita Apád, Szremkó Bettina Kegyelmes angyal, és Alexander Gratzer In the Upper Room című alkotása. A premier program része Szakály Réka Anna Reduction című disztópikus kisfilmje is, mely a tavalyi Friss Húson a legjobb magyar animáció díját nyerte.

felhok_felett.jpg

Hárshegyi Vivien: Felhők felett

Tovább

Országot jár a Primanima csapata

A népszerű 2019-es tavaszi eseménysorozat után ismét útra kelt a Primanima Animációs Játszóház Karaván. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Primanima csapata országos tavaszi turnéra indult: iskolákba, művelődési központokba viszik el a gyerekeknek az animációkészítés szeretetét. Az idei programot az animációs foglalkozáson kívül egy filmválogatás is kíséri, amelyben a kortárs magyar gyerekfilm legjobbjai kaptak helyet, illetve egy kiállítást is látható a filmek alkotóiról, akik elmesélik hogyan készítették díjnyertes filmjeiket.

A turnézó Primanima Animációs Játszóház foglalkozások célja, hogy minél több gyerek ismerhesse meg az animációs technikák alapjait, haza is vihessék a megszerzett ismereteket és a jövőben kedvet kapjanak további kisfilmek készítéséhez. A programban közreműködő művészetpedagógusok segítségével a gyerekek elmerülhetnek a rajzfilmkészítés rejtelmeiben: találkoznak a pörgetős füzetekkel, a zoetróppal, a papírkivágásos, a tárgy-, vagy a homokanimációval, de elkészítik a saját pixillációs filmjüket is. A foglalkozás egy olyan tanulási módot kínál a gyerekeknek, amely lelkesíteni, ösztönözni tudja őket az alkotásra és a kreatív gondolkodásra, amit az elkövetkező iskolai éveik során is alkalmazni tudnak.

primanima_anima_cio_s_ja_tszo_ha_z_karava_n1.jpg

Tovább

Újabb támogatást kapott Gauder Áron most készülő animációja

A Nemzeti Filmintézet idén februárban közel 258 millió forinttal támogatta Gauder Áron új egész estés animációját, a Minden a rokonom című filmet, melynek gyártása már a felénél jár.

A kézzel rajzolt animációs film az indián teremtéstörténetet meséli el, amelyben az állatokkal benépesített, folyton alakuló mitikus világban az első teremtmények keresik a helyüket. A Minden a rokonom történetében jelen és múlt összekapcsolódik: a napjainkban játszódó jelenetekben az olajvezetékek lefektetése ellen küzdenek az otthonukat féltő őslakos indiánok. A szülőföldjük megtartásáért békés harcukat vívó nép vezetője meséli el az ősi mítoszt, ami új nézőpontból mutatja meg a sorsára váró törzs helyzetét és útmutatóul szolgál.

A filmben megjelenített teremtésmítosz mágikus világa a múltat hívja segítségül a jelen megértésére. A Minden a rokonom története rávilágít, hogy az összes élőlény a rokonunk, együtt, harmóniában kell élnünk ezen a bolygón.

minden_a_rokonom_01.jpg

Gauder Áron: Minden a rokonom (Forrás: NFI)

Tovább
süti beállítások módosítása