Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

MOME Anim diplomafilm versenyez a Berlinalén

2023. január 18. - dotandline

Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációjának szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán a Filmintézet támogatásával készült alkotás világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában lesz. 

A magyar főváros hangulatát magával ragadóan tükröző Szemem sarka című kisfilm, melyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú zötykölődés közben veszi észre, hogy a szemközti oldalon ül egy kedves lány, aki zavarba ejti őt. Mindössze az ablak tükröződésében találkozik tekintetük, és a fiú – habár csak gondolatban , de enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne.

Erhardt Domonkos MOME Anim diplomamunkájáról azt mondja, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből. "A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet.” – tette hozzá az alkotó.

A Szemem sarka zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

mome_anim42_erhardt_domonkos_szemem_sarka_still.jpg

Erhardt Domonkos: Szemem sarka 

Először 2017-ben volt magyar alkotás a Berlinalé Generations ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában: Lovrity Anna Katalin szintén MOME Anim diplomamunkája, a VulkánszigetA Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában legutóbb 2019-ben szerepelt MOME animációs alkotás, amikor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje az LMBTQ-filmeket díjazó Teddy Awardot nyerte el. Ugyanebben az évben Tóth Luca Superbia című animációja is a rövidfilmek közt versenyzett, Bucsi Réka pedig már hazajár Berlinbe.

Az elmúlt években kiemelkedő sikereket elérő MOME Animáció szak új fejezete indul el 2023 őszétől, ahol angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a nemzetközi rangú képzés. A filmrendező képzés mellett a Videojáték (Game Design) vagy az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok. "Szereplésünk a Berlinalén nem csak a fiatal alkotó, de a magyar animáció számára is nagy jelentőségű siker. A Nemzeti Filmintézet támogatásának is köszönhetően, évről évre nagy sikerrel szerepelnek diplomafilmjeink a világ legrangosabb fesztiváljain, ami mutatja, hogy a MOME animációs közössége az egyik legerősebb alkotó műhely a régióban." – összegezte Fülöp József, a MOME rektora.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása