Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Darabos Éva duplázott a jubileumi CEE Animációs Fórumon

2022. november 04. - Herczeg Zsófi

Véget ért a jubileumi 10. CEE Animációs Fórum, ahol öt magyar projekt szerepelt, közülük kettőt díjazott a pitchfórum zsűrije: Darabos Éva Vidámpark című első függetlenfilmjét, valamint Csigó Vivien M-0 című MOME Anim diplomafilmtervét.

November 2. és 4. között, a csehországi Plzeň-ben, hibrid formában tartották a 10. CEE Animációs Fórumot, melyen 49 projekt mutatkozott be négy kategóriában: egész estés filmek, sorozatok és tv-speciálok, rövid-, valamint diákfilm blokkokban. Magyarországról 5 filmterv érkezett: Darabos Éva Vidámpark című projektje a rövidfilmes versenyben, Csigó Vivien M-0, Ábrányi Luca Noah és László Márk Csontzörej a Rising Stars kategóriában mutatkozott be, versenyen kívül pedig Fazakas Szabolcs Orbán Balázs – A csontbáró című filmterve volt látható. Az ötből kettőt díjaztak, az egyiket ráadásul duplán. 

A rövidfilmes versenyben szerepelt Darabos Éva Vidámpark (Funfair) című filmterve, melyben egy fiatal nő a jövője elől egy lebegő, kocka alakú lakásba menekül, ahol egy szürreális lényekkel teli alternatív univerzumba vezető kaput talál. A projekt két díjat is nyert: különdíjas lett a rövidfilmes versenyben, valamint megkapta a 35.000 eurós filmgyártási támogatást jelentő Ciclic Award-ot, amit most osztottak ki először a fórum történetében

A rövidfilmes zsűri a Vidámparkkal kapcsolatban kiemelte, hogy az alkotó olyan világot teremtett, melyet alig várnak felfedezni, valamint elbűvölte őket a film groteszk és magával ragadó stílusa. A Vidámpark a Salto Films gyártásában készül, producere Fülöp József és Sipos Orsolya.

funfair.png

Darabos Éva: Vidámpark

Szintén első alkalommal osztották ki a TVPaint Award-ot, melyet a cég kifejezetten diákoknak talált ki, hogy támogassák a karrierjük indulását. A díjat Csigó Vivien M-0 című MOME Anim diplomafilmterve kapta. A disztópikus filmben egy földalatti állomásokon egyre többször törnek ki tüzek, az emberek pedig napról napra több spontán öngyulladást tapasztalnak, furcsa módon azonban ezek mind senkit sem érdekelnek.

m-0.png

Csigó Vivien: M-0

A CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum) a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési platformja, mely kilenc éves fennállása alatt erős szakmai bázist épített ki. A kiválasztott projektek vezetői lehetőséget kapnak konzultálni a meghívott szakemberekkel, akik hasznos visszajelzésekkel és tanácsokkal látják el őket az előadásukkal, a forgatókönyvvel vagy a gyártási tervükkel kapcsolatban. A pitchfórum résztvevői koprodukciós partnert is kereshetnek a több száz meghívott animációs szakember között: producerek, fesztiváligazgatók, forgalmazók, befektetők, valamint televíziós műsorszolgáltatók és nemzeti filmalapok képviselői is jelen lesznek a Fórumon, akik azért jönnek, hogy eszmét cseréljenek az új művészeti irányvonalakról, látásmódokról és lehetőségekről, finanszírozási módszerekről és további fejlesztési stratégiákról.

A korábbi években számos magyar projekt mutatkozott be a pitchfórumon, melyek közül több filmtervet díjaztak. 2021-ben különdíjat nyert Richolm Orsolya Tanár úr (Senior Crush) című egész estés filmterve, szintén különdíjas lett Tőkés Anna MOME Anim diplomafilmterve, a The Last Drop, a Cartoon Media díjait a Tanár úr, valamint Lovrity Anna Katalin Rozi és Zafír című sorozatterve kapta.  2020-ban Hegyi Olivér A szív kertje című filmterve a rövidfilmes versenykategória fődíját nyerte, a Detti és Drót sorozat pedig olyan díjat kapott, mellyel részt vehetnek a Cartoon Fórumon. 

2019-ben a tv sorozat és speciál kategória nyertese Tamás Iván Macskakirálylány című filmterve lett, 2018-ban Vácz Péter karácsonyi tv speciálja, a Noé fája a zsűri különdíját kapta, 2017-ben pedig Szeiler Péter és Fritz Zoltán sorozatterve, a Hajótöröttek nyerte a kategória fődíját. 2016-ban Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpel című projektje kapta a legjobb rövidfilmtervért járó díjat, tv sorozat kategóriában Buda Flóra Anna és Turai Balázs Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai című szériaterve nyert és juthatott tovább a Cartoon Fórumra, ugyanebben a kategóriában pedig Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című sorozata lett különdíjas. 2015-ben Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka szüfrazsett-mozgalomról szóló terve, az Operation Burning Corset lett a rövidfilmes kategória nyertese, külön elismerésben részesült Tóth Luca Superbia című elsőfilmje, a tv sorozat kategóriában pedig különdíjat kapott Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című szériaötlete. 2012-ben a legjobb rövidfilm lett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála későbbi MOME Anim diplomafilmje, a francia koprodukcióban megvalósult Limbo-Limbo Travel, 2014-ben pedig a Candide kalandjai című széria lett különdíjas.

Forrás: CEE Animation

süti beállítások módosítása