Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Macskakirálylányt koronáztak Trebonban

2019. május 09. - Herczeg Zsófi

Véget ért a CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum), Közép-Kelet-Európa legnagyobb animációs pitchfóruma, melyet hetedszerre rendeztek meg május 6. és 8. között Trebonban, az Anifilmmel párhuzamosan. A díjazottak között idén is van magyar alkotás: Tamás Iván Macskakirálylány című filmterve nyerte a tv-sorozatok és speciálok versenyét. 

Idén 32 terv versenyzett három kategóriában: rövidfilm, tv-sorozat és -speciál, valamint egész estés film kategóriában. A pitchfórumon mindhárom szekcióban volt magyar alkotás: a rövidfilmek közt szerepelt Turai Balázs Amok című pszicho-komédiája, a sorozatok között Tamás Iván Macskakirálylány című könyvadaptációja, egész estés filmek között pedig Miklósy Zoltán és Herkó Attila Solo Lobo című filmterve.

A tv-sorozat és -speciál kategória nyertese Tamás Iván Macskakirálylány című filmterve lett, mely nemrég kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán is. Macskakirálylány Tamás Zsuzsa azonos című mesekönyve alapján készül, melyben a magát belülről elvarázsoltnak érző Bánatos királyfi életébe váratlanul egy macska toppan be. A Macskakirálylány című könyvért Tamás Zsuzsa elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat 2014-ben. A Macskakirálylány gyártója a CUB Animation, producere Gelley Bálint. A CEE Animációs Fórum zsűrije kiemelte a filmterv különleges humorát, mely az egyedülálló mesélésben gyökerezik. "Igazán szeretjük a 'szomorúság csarnokát'." - mondta a zsűri, akik kiemelték a gyönyörűen naiv, retro látványvilágot, mely klasszikus, de nem régimódi.

tamas_ivan_x_macskakiralylany.jpg

Tamás Iván: Macskakirálylány (Forrás: CUB)

A CEE Animációs Fórumon lett egy másik magyar vonatkozású díjazott is: Alan Holly (Coda, Old FangsPiece című projektje elnyerte a legjobb egész estés film kategóriájának különdíját, valamint a Pop Up Film Residency ösztöndíjat is. A Piece a 2019-es Cartoon Movie pitchfórumán is szerepelt, és ír-magyar-francia koprodukcióban készül a dublini And Maps And Plans, a budapesti CUB Animation és a párizsi Ikki Films gyártásában.

A filmben egy csapat dublini tinédzser hétvégéje ugyanolyan szokványosan indul, mint máskor. Ám hamarosan sokkal meghatározóbbá válik, mikor egy szörnyű vihar miatt egy házibuliban ragadnak és kiéleződnek az egymás közti konfliktusok. Azzal, hogy saját problémáik valódi, külső veszélyben törnek elő, mely a gyorsan változó klímaváltozás hatása, a fiatalok megkérdőjelezik a jövő alakításában játszott szerepüket és helyüket a világban.

A CEE zsűrije azzal indokolta döntését, hogy a tinédzser célközönség nagyon jól lett eltalálva a projektben. "Érdekes ötlet a coming of age filmek között, mely őszintén és alázattal közelít a tinédzserkori konfliktusok, drámák és nehézségek felé. Ezzel együtt a film ötlete tiszta, egyedi és változatos látványvilágú. Sötét film, de nem depresszív - nagyon várjuk, hogy egy olyan, meghatározó filmet lássunk az előttünk álló klímaváltozásról, amely széles közönséget ér el."

A Pop Up Film Residency ösztöndíjat Matthieu Darras, a TorinoFilmLab művészeti vezetője indokolta: "Egy rendkívül ígéretes projekt, mely megragadja a mai fiatalok nagyon különleges, kollektív elmeállapotát, és azt káprázatos stílusú, érzékeny és mozgó történetté alakítja.

alan_holly_piece.png

Alan Holly: Piece (Forrás: And Maps and Plans)

A 7. CEE Animációs Fórum nyertesei:

  • A legjobb rövidfilm: Kafka in Love (r. Zane Oborenko, p. Sabine Andersone; Lettország)
  • A legjobb tv-sorozat és speciál: Cat Princess / Macskakirálylány (r. Tamás Iván, p. Gelley Bálint; Magyarország)
  • A legjobb tv-sorozat és speciál különdíj: Grandma's Pong (r. Friedrich Schäper, p. Ivan Zuber, Antoine Liétout, Friedrich Schäper; Németország)
  • Legjobb egész estés film: Allah is Not Obliged (r. Zaven Najjar, p. Sébastien Onomo; Franciaország)
  • Legjobb egész estés film különdíj: Piece (r. Alan Holly, p. Ciarán Deeney, Carla Vulipiani; Írország)
  • Nespresso Közönségdíj: Twice Upon a Time (d. Vojin Vasovic, p. Vojin Vasovic, Milorad Kocić; Szerbia)  – CEE Animation Workshop WILD CARD
  • Animation Sans Frontieres ösztöndíj: Lea Vidaković (The Family Portrait, Adriatic Animation, Horvátország)
  • Anomalia ösztöndíj: Twice Upon a Time (r. Vojin Vasovic, p. Vojin Vasovic, Milorad Kocić; Szerbia) – CEE Animation Workshop WILD CARD
  • CEE Animation Workshop ösztöndíj: Vessela Dantcheva (Compote Collective, Bulgária)
  • Eave Marketing Workshop ösztöndíj: Ioana Lascar (deFilm, Románia) – CEE Animation Workshop WILD CARD
  • Pop Up Film Residency ösztöndíj: Piece (r. Alan Holly, p. Ciarán Deeney, Carla Vulipiani; Írország)
  • Warsaw Kids Film Forum Direct Access: The Very Hairy Alphabet (r. Eliza Plocieniak-Alvarez, p. Laura Messner; Németország)
süti beállítások módosítása