Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hegyi Olivér filmtervét díjazták a CEE Animációs Fórumon

2020. október 08. - Herczeg Zsófi

Véget ért a CEE Animációs Fórum, melyen szinte már hagyomány, hogy magyar filmterv is nyer díjat, és ez idén sem volt másképp: Hegyi Olivér A szív kertje című kisfilmötletét, valamint Heim István Detti és Drót sorozatát is díjazták.

A CEE Animációs Fórum Közép-Kelet-Európa legnagyobb animációs pitching eseménye, melyet általában a csehországi Anifilmen tartanak májusban. Idén a koronavírus miatt elhalasztották, így október 6. és 8. között online rendezték meg a fórumot. Az esemény célja azonban nem változott: az alkotók a nagyközönségnek pitchelték terveiket (előre felvett előadások formájában, melyet facebookon is lehetett követni), míg a szakemberek személyes találkozókon vehettek részt, mindezt az éterben.

A programban összesen 28 film szerepelt négy kategóriában: rövidfilmek, sorozatok és tv-speciálok, egész estés filmek, illetve egy új szekcióban VR projektek is bemutatkozhattak. A 28 projekt között négy magyar szerepelt: Buda Flóra Anna 27 - My Last Day at Home, Hegyi Olivér A szív kertje, Balogh Fábián francia-magyar koprodukcióban készülő Hoodies and Sunglasses című filmterve a rövidfilmes versenyben, valamint a tv-sorozatok közt a Heim István által jegyzett Detti és drót című széria a KEDD stúdiótól.

A 8. CEE Animációs Fórumon két magyar projektet is díjaztak. Hegyi Olivér A szív kertje című filmterve a rövidfilmes versenykategória fődíját nyerte, mellyel 1000 eurós jutalom is jár. A Detti és Drót pedig olyan díjat kapott, melyen részt vehetnek a Cartoon Fórumon, amin idén már a programban voltak.

hegyi_oliver_x_a_sziv_kertje.jpg

Hegyi Olivér: A szív kertje

Hegyi Olivér 2017-ben végzett a Take Me Please című szakítást feldolgozó, nagyon személyes kisfilmjével, a CEE Animációs Fórumon pedig egy újabb személyes hangvételű filmtervvel szerepelt. A szív kertje főszereplője egy húszas évei végén járó srác, akinek minden álma, hogy nagy festő váljon belőle, de egyelőre teremőrként dolgozik egy múzeumban. A film saját művészi pályájával kapcsolatos félelmeit, kétségeit, romboló negatív gondolatainak működését mutatja be egy valós és egy képzeletbeli síkon váltakozva. A valóságban a múzeum egyik termében, képzeletben pedig egy virágoskertben ül egy széken, ahol a váratlanul előbukkanó rovarok, rágcsálok, kártevők tolmácsolják a fiú negatív gondolatait.

A szív kertje egy meseszerű, zenés animációs film, mely a CUB animációs stúdióban készül, producere pedig Gelley Bálint, aki tavaly is díjjal tért haza, ugyanis a 2019-es CEEAF sorozat és tv-speciál kategóriájában Tamás Iván Macskakirálylány című projektje lett a nyertes, melynek szintén Gelley a producere és a CUB stúdió gyártja. Nem mellesleg A szív kertje nyerte a 8. Friss Hús pitchfórumát is szeptemberben.

A Detti és Drót egy óvodásoknak szóló sorozat, melynek pilotja 2017-ben kapott először támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán. A széria főszereplője Detti és hűséges kutyája, Drót, akik elválaszthatatlan barátok és mindig fantasztikus kalandokba keverednek. Detti képes megállítani az időt, kutyája pedig emberi nyelven is tud beszélni. Aztán ott van Borbolya, a segítőkész boszorkány, aki mindig kisegíti a kis barátokat egy-egy nem várt ötlettel. A sorozat a KEDD stúdiónál készül, rendezője Heim István, producere M. Tóth Géza, az első három része pedig már elérhető a stúdió youtube csatornáján.

A korábbi években számos magyar projekt mutatkozott be a pitchfórumon, melyek közül több filmtervet díjaztak. 2019-ben a tv-sorozat és -speciál kategória nyertese Tamás Iván Macskakirálylány című filmterve lett, 2018-ban Vácz Péter karácsonyi tv-speciálja, a Noé fája a zsűri különdíját kapta, 2017-ben pedig Szeiler Péter és Fritz Zoltán sorozatterve, a Hajótöröttek nyerte a kategória fődíját. 2016-ban Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpel című projektje kapta a legjobb rövidfilmtervért járó díjat, tv-sorozat kategóriában Buda Flóra Anna és Turai Balázs Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai című szériaterve nyert és juthatott tovább a Cartoon Forumra, ugyanebben a kategóriában pedig Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című sorozata lett különdíjas. 2015-ben Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka szüfrazsett-mozgalomról szóló terve, az Operation Burning Corset lett a rövidfilmes kategória nyertese, külön elismerésben részesült Tóth Luca Superbia című elsőfilmje, a tv-sorozat kategóriában pedig különdíjat kapott Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című szériaötlete. 2014-ben a Candide kalandjai című széria lett különdíjas, 2012-ben pedig a legjobb rövidfilm lett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála későbbi MOME Anim diplomafilmje, a francia koprodukcióban megvalósult Limbo-Limbo Travel.

süti beállítások módosítása