Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Turai Balázs animációja a legjobb rövidfilm Annecy-ban

2022. június 19. - Herczeg Zsófi

Június 13. és 18. között rendezték meg a világ legjelentősebb animációs eseményét, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melyen Turai Balázs Amok című kisfilmje elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat, amivel jelölhetővé vált az Oscar-díjra.

Véget ért az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyen négy magyar animáció szerepelt: a diplomafilmek versenyében Hárshegyi Vivien Felhők felett és Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME Anim alkotásai, a tv-filmek közt M. Tóth Géza Mitch-Match sorozatának egy epizódja, valamint Turai Balázs Amok című román-magyar koprodukcióban készült kisfilmje a rövidfilmes versenyprogramban

Az Amok két díjat is nyert: péntek este megkapta a legjobb kisfilmnek járó France Télévisions-díjat, amely azt jelenti, hogy a csatorna műsorára tűzi Balázs filmjét. A nyertest a rövid- és diplomafilmes verseny alkotásai közül választották ki.

A szombati díjátadón jött az igazi meglepetés: az Amok elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat, ami a fesztivál egyik  ha nem a  legnagyobb díja. A zsűri 38 animáció közül találta a legjobbnak Turai Balázs filmjét. Ez a díj azért is óriási, mert a fesztivál 62 éves történetében eddig csak egyetlen magyar alkotás nyerte meg: Cakó Ferenc Ab ovo című animációja 1989-ben.

Az Amok még csak most kezdte fesztiválkörútját, és máris Oscar-esélyes lett, ugyanis az annecy-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díja Oscar-kvalifikáló, vagyis Balázs filmje nevezhető a jövő évi Oscar-díjra. Emellett nemzetközi sales agentje is lett a filmnek, a Salaud Morisset fogja a nemzetközi értékesítését végezni.

balazs_turai_amok_02.jpg

Turai Balázs: Amok 

A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Az Amok Magyarországon többszöri próbálkozásra sem kapott állami támogatást (itthon egyedül a Filmjus Alapítvány támogatta 200 ezer forinttal 2019-ben), de a Román Nemzeti Filmközponttól (CNC) viszont igen: ők 130 ezer lejjel, vagyis közel 9,5 millió forinttal támogatták (legalábbis 2020. májusi árfolyam szerint). A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin volt. 

Hazai gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, a román támogatással pedig külföldi producert is szereztek, méghozzá az Anim'est fesztiváligazgatóját, Mihai Mitricăt, valamint Helga Fodorean-t, a film koproducere pedig Mártonffy Zoltán (CineSuper). A román pályázó a Safe Frame nevű VFX és animációs gyártócég, ahol többek közt az Edvard Munch Sikoly című festményét és a Pink Floyd The Great Gig in the Sky című dalát ötvöző zseniális Scream is készült Sebastian Cosor rendezésében

Az Amok 2019-ben megnyerte a Friss Hús pitchfórumát, a Filmjus pályázatán 200 ezer forintot kapott fejlesztésre, szerepelt már a CEE Animációs Fórumon is.

Turai Balázs korábbi kisfilmje, a pimaszul társadalomkritikus, posztapokaliptikus Róma bukása a horvát Adriatic Animation és a magyar Boddah koprodukciójában jött létre. Balázs volt a társforgatókönyvírója a Kovásznai György ötlete alapján készült Candide sorozatnak (mely online is megtekinthető), és többek közt az ő nevéhez fűződik az aktuálpolitikai témákat abszurd  módon boncolgató Oligarchia című websorozat is, melyet a Partizánnal tavaly ősszel folytattak, de a Hungarophilia nevű projekt társalkotója is volt, melyben a magyar nemzeti kincseket értelmezték újra.

Balázs nem újonc Annecy-ban, 2019-ben a MIFA pitchfórumán társalkotójával, Kreif Zsuzsannával mutatták be Forró helyzet a hüllők bolygóján című projektjüket és elnyerték az Open Workshop díjat, mely a 3000 eurós pénzjutalom mellett több hónapos filmfejlesztést jelentett a viborgi The Animation Workshop keretében. Idén visszatértek az immár nagyjátékfilmes projekttel Annecy-ba, ahol több hónapos látványfejlesztő residency programon vannak.

Az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál történetének magyar nyertesei

2022 | Turai Balázs: Amok (Kristály-díj a legjobb rövidfilmnek, a France TV díja rövidfilmnek)
2021 | Mostoha Marcell: Avant (a zsűri különdíja a diplomafilmes versenyben)
2016 | Dell'Edera Dávid: Balkon (a zsűri díja a diplomafilmes versenyben)
2015 | Daniel Gray, Tom Brown: Teeth (Fipresci-díj)
2014 | Tóth Luca: A kíváncsiság kora (a zsűri különdíja a diplomafilmes versenyben)
2013 | Vácz Péter: Nyuszi és Őz (a gyerekzsűri díja a diplomafilmes versenyben)
2009 | Alexei Alekseev: Log Jam (Kristály-díj a legjobb tv produkciónak)
2008 | Alexei Alekseev: KJFG No 5 (Sacem-díj a legjobb eredeti filmzenéért)
2005 | Gauder Áron: Nyócker! (Kristály-díj a legjobb egész estés animációnak)
1995 | Milorad Krstic: My Baby Left Me (legjobb elsőfilm)
1989 | Cakó Ferenc: Ab ovo (legjobb rövidfilm)
1985 | Gémes József: Daliás idők (legjobb egész estés animáció)
1983 | Cakó Ferenc: Ad astra (nemzetközi kritikusok díja)
1977 | Szórády Csaba: Rondino (nemzetközi kritikusok díja)
1977 | Hernádi Tibor: Állatságok (zsűri különdíja)
1971 | Jankovics Marcell: Mélyvíz (zsűri különdíja)

süti beállítások módosítása