Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A légzés műanyagba csavart eufóriája

2021. június 30. - dotandline

Elstartolt az idei MOME Anim Summer Premier, melyben négy szuper diplomafilmet tesz online elérhetővé a suli. Másodikként Hana Yamazaki The Act of Breathing című kisfilmjét láthatjuk.

Hana Yamazaki The Act of Breathing című animációs táncfilmje a légzés fizikai és emocionális természetét ábrázolja. Ezt a vitális élettani funkciót egy mesterséges, de organikus anyag, a műanyag, valamint az emberi test jeleníti meg. A stop motion, pixilláció és élőszereplős részeket keverő film alapvetően a táncban megnyilvánuló fizikai létezés és mozgás képi ábrázolására irányul a test átalakulásán keresztül. 

A film nemzetközi premierje Annecy-ban volt 2019-ben, azóta szerepelt többek közt a Dublini Függetlenfilm Fesztiválon, az InShadow Screen Dance Fesztiválon, a BuShon, vagy a Thessaloniki Cinedance fesztiválon. Elnyerte a legjobb diákfilm díját a San Francisco-i Táncfilm Fesztiválon, a legjobb táncfilm és közönségdíjat a Szerpentin Táncfilm Fesztiválon, valamint zsűri különdíjas lett a Blue Danube Filmfesztiválon.

hana_yamazaki_x_the_act_of_breathing.jpg

Hana Yamazaki: The Act of Breathing

A MOME Anim facebook oldalán olvasható interjú a rendezővel, melyben mesél a film hátteréről: "A legfőbb célom a tánc és az animáció ötvözése volt. Ezt egy olyan anyaggal, absztrakt módon szerettem volna megvalósítani, ami valahogy egyesítheti az animáció és az élő tánc világát. Amikor rábukkantam a nejlon fóliában rejlő lehetőségekre, úgy éreztem, hogy ez az, ezt kerestem." mondja Hana Yamazaki, aki a forgatást egyedülálló élményként írja le.

A film fesztiválkörútját is élvezte a rendező: "Szerencsésnek érzem magam, hogy a filmet a világ számos részén elég sok helyen bemutatták. Az egyik nagy élményem Washington DC-ben volt, ahol lehetőségem nyílt bemutatni a filmet a Rhizome DC (egy nonprofit közösségi művészeti tér) nevű helyen. A vetítés után nagyon lelkesen reagált a közönség, remek volt a hely hangulata."

Hana Yamazaki 2020-ban kezdte a multimédia doktorit a MOME-n. Új ötletei is vannak: az egyik egy VR-projekt, amely a testi mozgásokhoz és a tánchoz kapcsolódik, a másik pedig egy stop motion kisfilm, főszerepben egy bábuval. 

Forrás: MOME

süti beállítások módosítása