Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs srác képregénye lett Alfabéta-díjas

2021. június 28. - dotandline

A magyar képregény történetének ikonikus alakja előtt tisztelgő képregénykönyv és a kreativitás válságáról szóló vallomás nyerte az idei Alfabéta-díjakat.

A június 26-i Képregényteraszon adta át a Magyar Képregény Szövetség a 2021-es és a 2020-as képregénydíjakat. A 2020-as díjakat a rendezvények elmaradása miatt virtuálisan hirdették ki, most pedig élőben is megünnepelték a díjazottakat.

2021-ben Koska Zoltán A nagy Csé című képregénye nyerte a Magyar Képregény Szövetség Alfabéta-díját a húsz oldalnál hosszabb alkotások “kép-regény” kategóriájában. A MOME animosként végzett Koska Cs. Horváth Tibor életéről és az adaptációs képregények aranykoráról készítette könyvnyi terjedelmű munkáját. A díjátadón Koska Zoltán munkáját a zsűri nevében Szép Eszter képregénykutató méltatta, aki a zsűritagok értékeléséből olvasott fel részleteket. Wostry Ferenc szerint: "Cs. Horváth személye és munkássága – pro és kontra – megérdemli, hogy emléket állítsanak neki. A nagy Csé miliőfestésben is nagyon ügyes, és kiválóan hozza a Füles képregényszerzőinek, Cs. Horváth-nak és a rajzolóknak a mikrokozmoszát, illetve Cs. Horváth önmarcangolásba átcsapó rácsodálkozását arra, amikor szembesülni kénytelen azzal, hogy életművét egyesek egyenesen károsnak tartják. Nagy dráma."

koska_zoltan_a_nagy_cse.jpg

Koska Zoltán A nagy Csé című képregényének borítórészlete

Fintor Gréta Ctrl + N című rövid képregénye kapta a Magyar Képregény Szövetség Alfabéta-díját kép-novella kategóriában. A Skatuya művésznéven is alkotó művész alkotói válságáról rajzol és mesél. A díjátadón Fintor Gréta munkáját Moskát Anita író méltatta. Moskát Anita a kivitelezésen túl a témaválasztás fontosságát is méltatta: "Az alkotófolyamat köré rengeteg mítosz rakódott, és a művészek gyakran nem beszélnek szorongásokról és kétségekről, külső és belső kudarcokról. Az elbizonytalanodás, az imposztor-szindróma gyakran stigmatizált, a sikerfókuszú kommunikációba nem fér bele a kreativitás hullámzása. Ezzel szemben Fintor Gréta az alkotói lét legsebezhetőbb pillanatait mutatja be. A legtöbb elbizonytalanodással járó rágódási köröket, az „elég jó vagyok-e” és a „hogyan tovább” kétségeit, mielőtt Ctrl + N billentyűparanccsal nyitna egy tiszta és friss lapot, hogy azt tegye, ami a szenvedélye: alkosson."

fintor_greta.jpg

Részlet Fintor Gréta Ctrl + N című képregényéből

A Korcsmáros Pál örökségét ápoló Képes Kiadó a szakmai zsűri javaslatára 2020-as teljesítményéért és munkájáért Németh Gyulát részesítette Korcsmáros-díjban. Németh Gyula annus mirabiliséről itt lehet olvasni. A díjátadón Németh Gyulát és a tavalyi díjazott Sarlós Endrét Bayer Antal, a Nero Blanco kiadó vezetője méltatta. Bayer Antal ismertette Németh Gyula pályaképét, majd kiemelte: "Annyi biztos, hogy nem ijed meg a kihívásoktól, a legkeményebb piacokon teljesíti a legmagasabb elvárásokat. Reméljük, előbb-utóbb akad egy bátor kiadó, aki megjelenteti magyarul is a Korcsmáros Pál-díjas Németh Gyula külföldi munkáit." Bayer Antal Németh Gyula és Sarlós Endre munkásságának méltatása itt olvasható.

alfabeta_dijazottak.jpg

A díjazottak: Koska Zoltán, Fintor Gréta, Oravecz Gergely, Benczédi Anna Júlia

2021-ben is 15 tagú zsűri döntött a díjazottakról. A "kép-regény" kategóriában a jelöltek voltak: A Faith No More képes testamentuma (írta Dudich Ákos, rajzolta Oravecz Gergely), A nagy Csé (írta és rajzolta Koska Zoltán), Az utolsó előtti huszár: Hamm! bekaplak! (írta Varga Bálint Bánk, rajzolta Tuli Krisztián), YKX Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai 3: Szökésben (írta és rajzolta Pilcz Roland).

A "kép-novella" kategória jelöltjei voltak: Ahol az ösvény elágazik (írta és rajzolta Molnár Gábor), Ctrl+N (írta és rajzolta Fintor Gréta), A gazda hangja (írta és rajzolta Felvidéki Miklós), Hal volt, hal nem volt (írta és rajzolta Hegedűs Márton, színezte Oravecz Gergely), Venus (írta és rajzolta Nagy Marci).

Forrás: MKSZ

süti beállítások módosítása