Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

MOME Anim diákok képregényei a prágai LUSTR fesztiválon

2024. augusztus 23. - Herczeg Zsófi

Két MOME animáció mesterszakos diák jutott be a prágai LUSTR-ra, mely Csehország legnagyobb kortárs szerzői illusztrációs és képregényes eseménye. A több mint tíz éves fesztivál a kortárs cseh és szlovák illusztráció legjobb és legfrissebb alkotásait mutatja be, melyek mellett számos nemzetközi alkotó munkája is látható. A mintegy 100 művész munkája mellett workshopok, előadások és versenyek is várják az érdeklődőket szeptember 20. és 28. között, a 11. LUSTR fesztiválon.

A Showcase of Young Talents szekciójukban új tehetségeket mutatnak be az illusztráció és a képregény világából. Ebbe a blokkba válogatták Érsek Laurát és Tóbiás Tamarát, akik jelenleg MOME animáció mesterszakon tanulnak.

lustr_2024.jpg

Részlet Tóbiás Tamara és Érsek Laura munkáiból

Tóbiás Tamarát a feminista témák érdeklik, többek közt a 'male gaze' és a tárgyiasítás témaköre. Munkáiban a saját tapasztalatait és érzelmeit használja fel, törekszik az őszinteségre, valamint arra, hogy felhasználja azokat az érzelmeket, amiket felnőtté válása során szégyellt. Tamara munkáit itt lehet csekkolni.

Érsek Laura több képregényes ötlete éttermekben született, mivel imád enni. Legelső képregényének címe Hogyan lőtte le a dédim a hajóskapitány szeretőjét, és más történetek, mely a 2023-as Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon debütált, és egyből megnyerte a Frissen a nyomdába! pályázat  gyűjteményes köteteinek versenyét. Laura szintén előszeretettel merít a saját életéből, érdeklik a különböző családi mintázatok, a transzgenerációs örökségek, melyhez egyik munkája, az Our House is kapcsolódik (a projektet a szerbiai WOMCOM-on készítette). Eddigi legnagyobb munkájának az In the Belly of the Tigert tartja, amely a Ciceró Könyvstúdió ifjúsági antológiájában, az Átváltozások második részében jelent meg, és amelyet nagyban inspirált a frankofón képregénykultúra, amelyben felnőtt. Laura munkái Instagramon és Behance-on láthatók.

süti beállítások módosítása