Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mozifilm lesz a Toldiból

2021. március 25. - Herczeg Zsófi

Két magyar animációs film elkészültét támogatja a Nemzeti Filmintézet: egész estés film lehet a Toldiból és folytatódhat a gyártása a Tomi, Polli és a ház szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukciónak.

A Nemzeti Filmintézet március 9-ei döntései között találjuk a Toldi sorozat egész estés verzióját, melynek 245 millió forintot gyártási támogatást szavaztak meg. 2017-ben írtuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Arany János-emlékév apropóján nyílt pályázatot írt ki Arany János Toldi című elbeszélő költeményének 12 részes animációs adaptációjára, melyet a Kecskemétfilm nyert meg. A kecskeméti animációs stúdió igazgatója, Mikulás Ferenc nem sokkal később Jankovics Marcellt kérte fel a Toldi sorozat megírására és rendezésére. A gyártást a járványhelyzet nehezítette, de idén januárban, több mint két év után elkészült a teljes széria. A sorozat televíziós bemutatását őszre tervezik. 

jankovics_marcell_toldi.jpg

Jankovics Marcell: Toldi (Forrás: KAFF)

A Filmhu megkérdezte Mikulás Ferencet az egész estés verzióról, aki elmondta, hogy a Toldi sorozatot már a kezdetektől úgy tervezte Jankovics és a Kecskemétfilm csapata, hogy lehessen belőle egy egész estés verzió. A sorozat dramaturgiája a 12 részt követi, vagyis egy ének egy epizód, a mozifilmhez pedig plusz jeleneteket forgatnak, hogy az egyes énekeket összekapcsolják. Hozzátette, hogy az egész estés verzióban több természeti képet láthatunk majd, amik mozivászon méretben élvezetesebbek, mint a tévében. Mikulás szerint 2022 közepére fejeznék be az egész estés verziót, a mozibemutatónak még nincs pontos időpontja.

A Toldi mellett a Tomi, Polli és a ház szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő bábanimációra is megszavazott az NFI döntőbizottsága 122 millió forintos támogatást. A film rendezője a cseh Filip Pošivač, magyar gyártó cége a Filmfabriq, koproducere Osváth Gábor. A projekt 2020-ban a Nemzeti Filmintézettől kapott több mint 6 millió forintos gyártás előkészítési támogatást, az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages pedig 290 ezer eurót szavazott meg korábban a film gyártására.

tomi_polli_2.jpeg

A Tomi, Polli és a ház szelleme karakterei (Forrás: Filmfabriq)

Forrás: NFI, Filmhu 

süti beállítások módosítása