Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar koprodukcióban készül nagyjátékfilm egy különös ház furcsa lakóiról

2020. július 16. - Herczeg Zsófi

A Nemzeti Filmintézet támogatásával Tomi, Polli és a Ház Szelleme címmel készül egész estés bábanimáció cseh-szlovák-magyar koprodukcióban.

Filip Pošivač cseh rendező debütáló egész estés filmje, a Tomi, Polli és a Ház Szelleme a 6-9 éves korosztálynak szóló családi bábanimáció lesz. A történet karácsony előtt játszódik, helyszíne egy ódon bérház, ahol a sötétség uralkodik. Ebben a házban lakik édesanyjával Polli, és egy különös kisfiú, Tomi, akinek egy rejtélyes betegsége van: vakítóan vilángol az egész teste, emiatt a szülei nem engedik ki az utcára. Tomi és Polli hamar összebarátkoznak, ám körülöttük egyre fokozódik a sötétség - amihez talán a ház többi lakójának ármánykodása is hozzájárul. A két gyerek felkerekedik, hogy kiderítse hova tűnik minden fény és vajon mit rejtegethet a házmester az üvegházában.

tomi_polli_2.jpeg

A Tomi, Polli és a Ház Szelleme karakterei (Forrás: Filmfabriq)

A film cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készül, producere Pavla Janoušková Kubečková (Nutprodukce, CZ), Jakub Viktorin (Nutprodukcia, SK) és Osváth Gábor (Filmfabriq, HU). Csehországban és Szlovákiában már összeállt a finanszírozás, ezután pályázott a magyar producer a Nemzeti Filmintézethez, ahonnan több mint 6 millió forintos gyártás előkészítési támogatást kaptak. A pozitív döntést követően az Eurimages-pályázatra fókuszál a stáb, közben pedig a prágai Barrandov stúdióban már épülnek a bábok és díszletek, valamint az utolsó simításokat végzik az animatikon. Maga az animálás az utolsó negyedévben fog kezdődni.

A magyar stábtagok közül már biztos a filmben Papp Károly Kása részvétele animátorként. Kása legutóbbi filmje a  Kelle Antal szobrai által ihletett Helix, de korábban olyan európai produkciókon is dolgozott, mint Suzie Templeton Oscar-díjas Péter és a farkas (Peter & the Wolf, 2006) című kisfilmje, amelynek senior animátora volt. Az utómunka jelentős része Magyarországon lesz, így a VFX és a hangdizájn is, mely utóbbit Lukács Péter Benjámin fogja készíteni.

tomi_polli_1.jpeg

A Tomi, Polli és a Ház Szelleme karakterei (Forrás: Filmfabriq)

A film rendezője Filip Pošivač, aki a prágai művészeti egyetemen szerzett animációs diplomát. 2015-ben készítette a Deep in Moss című animációt, mely számos neves filmfesztivált megjárt, majd 2016-ban Live from the Moss címmel websorozatban folytatódott. 2019-ben mutatták be Overboard! című animációs kisfilmjét, mely az első közös munkája volt Pavla Janoušková Kubečková producerrel, és már ebben a filmben is részt vett társproducerként Jakub Viktorin. A Tomi, Polli és a Ház Szelleme az első nagyjátékfilmje. Az elmúlt években a filmterv több workshopon és pitchfórumon is részt vett, 2018. októberében az amszterdami Cinekiden az Eurimages koprodukciós fejlesztési díját is elnyerte. Filip filmes munkái mellett gyerekkönyvek illusztrálásával foglalkozik.

A Tomi, Polli és a Ház Szelleme forgatókönyvét Filip Pošivač és Jana Šrámková jegyzi, aki generációjának egyik legtehetségesebb írójaként van számon tartva a cseh szépirodalmi közegben. Eddig három könyve jelent meg Janának, 2009-ben első kötetéért (Hruškadóttir) elnyerte a fiatal szerzőknek adható legnagyobb elismerést, a Jiří Orten-díjat. Két gyerekkönyvben működött közre társszerzőként, emellett rendszeresen publikál irodalmi magazinokban és kreatív írást is tanít.

filip_es_jana.jpg

Filip Pošivač és Jana Šrámková

A Nutprodukce ismerős lehet többek közt Matúš Vizár cannes-i Cinéfondation programban díjazott Pandy című társadalomkritikus animációjáról, de ők gyártották Agnieszka Holland cseh Oscart elnyert Olthatatlan című miniszériáját, valamint az Ezüst Medve-díjas Spoor című filmjét, utóbbit a Nutprodukciaval koprodukcióban.

A Filmfabriq nevéhez fűződik Szeiler Péter Hajótöröttek című sorozata, és társproducere volt Nagy Marci vadonatúj Tesók című sci-fi animációjának. A Filmfabriq további, nem animációs darabjai között szerepel két nagyjátékfilm 2019-ből: Deák Kristóf Foglyok és Nagy Zoltán Szép csendben című alkotása. Osváth Gábor másik cége, a Boddah termékenyebb animációs fronton, ők jegyzik Bucsi Réka LOVE, Tóth Luca Superbia és Lidérc úr, valamint Turai Balázs Róma bukása című kisfilmjét, jelenleg is készül Bárány Dániel Vacsora című elsőfilmje, illetve fejlesztés alatt vannak Turai Balázs, Kreif Zsuzsanna és Buda Flóra Anna új kisfilmjei.

süti beállítások módosítása