Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Karácsonykor érkezik a mozikba a Tomi, Polli és a varázsfény

2023. november 21. - dotandline

Karácsonyi meglepetésként érkezik a mozikba a cseh-szlovák-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábfilm, amely az idei Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját. 

A stop-motion technikával készült bábanimáció izgalmas, fordulatos nyomozásra invitál kicsiket és nagyokat az ódon bérház falai közé. Ott lakik a 11 éves Tomi, aki születése óta rendelkezik egy rendkívüli tulajdonsággal: a szó szoros értelmében ragyog. Bár a szülei mindentől védik, a szomszédjába költöző különc kislány, Polli kicsalogatja a csigaházából. Együtt vállalkoznak arra, hogy megfejtik a ház szellemének rejtélyét, legyőzik a házukat egyre jobban beterítő sötétséget és újra napfényt hoznak a lakók életébe.

tomi_polli_es_a_varazsfeny_01.jpg

A barátságról, első szerelemről, fényről és sötétségről mesélő alkotás Filip Pošivač első egész estés filmje, amelynek vezető animátora az Oscar-díjas Péter és a farkas című bábfilmen is dolgozó Papp Károly Kása volt. Mellette a kelet-európai szakemberekből álló stáb magyar gárdáját erősítette Lukács Péter Benjamin hangmester, a Testről és lélekről dallamait is jegyző Balázs Ádám zeneszerző és Osváth Gábor producer, akinek nevéhez többek közt a Nagykarácsony, a Szép csendben és a Foglyok is kötődik. A magyar változathoz kiváló szinkron is született köszönhetően Gyetvai Martin, Pesztericz Mili, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Schell Judit, Fodor Tamás, Major Erik, Csákányi Eszter és Hegedűs Johanna közreműködésének.

A Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyprogramban szereplő, az 56. Sitgesi Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a legjobb egész estés animáció díját elnyerő Tomi, Polli és a varázsfény december 21-től látható a mozikban, a Vertigo Média forgalmazásában.

tomi-polli-es-a-varazsfeny-plakat.jpg

süti beállítások módosítása