Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

10 animáció nyert támogatást az NFI új tévés pályázatán

2020. július 17. - Herczeg Zsófi

34 tévés produkció, köztük 10 animáció gyártásának szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet összesen több mint 260 millió forint értékben. 

2011 és 2018 között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsánál lehetett pályázni televíziós alkotások támogatására. A 2011-ben indított Macskássy Gyula-pályázat egyedi animációs kisfilmeket, illetve sorozatok első részeit támogatta, a Dargay Attila-pályázat pedig a már korábban támogatásban részesített sorozatepizódok folytatásaiért jött létre 2013-ban. A Médiatanács átalakítása, illetve a filmtámogatás centralizálása miatt a 2018-as pályázatok után nem írtak ki újabb tévés pályázatokat. A Médiatanács legutóbb 2019. januárjában és áprilisában hozott döntést animációs pályázatok támogatásáról, mivel a Médiatanács 2018-ra elfogadott támogatási terve értelmében egyes pályázatok szakaszai átnyúltak 2019-re. 

Végül a Nemzeti Filmintézethez kerültek a televíziós bemutatásra készülő pályázatok, melyeket idén februárban hirdettek meg. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet szeretné, hogy a mozifilmek mellett színvonalas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animációs- a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra, és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatra összesen több mint 1000 filmtervvel jelentkeztek az alkotók.

Ternovszky Béla, a Televíziós Döntőbizottság tagja elmondta, hogy "a pályáztatási rendszer átalakítása miatt a 2020-as év minden kategóriájában rekordszámú szinopszist nyújtottak be az alkotók. Az animációs pályázat első fordulójában ezért is nehéz dolga volt a bizottságnak. A döntés eredményeként a jelentős életművel rendelkező idősebb alkotók mellett – úgy a sorozat epizódokban, mint az önálló filmtervek esetében – a fiatal tehetségek is lehetőséghez jutottak." A Ternovszky által említett, támogatásban részesült jelentős animációs életművel rendelkező alkotók Rófusz Ferenc, Gyulai Líviusz és Orosz István, mellettük a fiatal, harmincas korosztályt Kelen Bálint, B. Nagy Ervin, Tóth-Pócs Roland és Hajba László képviseli. Női alkotó projektje nem kapott támogatást.

draco_a_borzaszto.jpg

Kelen Bálint: Draco a borzasztó

Az NFI Televíziós Döntőbizottsága összesen 100 millió forint értékű támogatást szavazott 10 animációs és több mint 160 millió forintot 24 ismeretterjesztő film gyártására. Az animációs pályázat döntéseinek részletei ezen a linken olvashatók.

Több animációs sorozat újabb epizódjai készülhetnek el: B. Nagy Ervin magyar olimpikonok gyerekkorát bemutató Cserebogarak sorozatának következő epizódjában a háromszoros olimpiai bajnok Balczó András öttusázó gyerekkorát eleveníti fel. Kelen Bálint Draco a borzasztó című vámpírmeséjének harmadik része Dr.Akula körül forog. A Cigánymesék széria a A vályogvető résszel folytatódik (rendezők: Balajthy László, Tóth-Pócs Roland), mely a vályogvető mesterséget mutatja be egy család különleges képességekkel rendelkező legkisebb fia által készített varázstéglák igazságtévő hatásán keresztül. Cipelő cicák harmadik történetét készítheti el Bárdos Csaba, Lerch Tamás pedig a Kippkopp-meséket folytatja Kippkopp és Tipptopp címmel, melyben Kippkopp végre társra talál.

A magyar animáció mesterei közül Rófusz Ferenc Piros veréb történetek című új projektjének főszereplője egy piros veréb, aki egy gyerek fantáziájából kelt életre, mégis csodákra képes. Megérzi, hogy hol és mikor van rá szükség, úgy segít, hogy abban nincs semmi varázslat, csak megértés és szeretet. Orosz István A dublőr címmel új egyedi kisfilmet készít, mely azt a kérdést feszegeti, hogy miért nem készült el Rákosi Mátyásról a tervezett életrajzi film 1952-ben. Az 50-es éveket a dokumentarizmus és a játékos animációs technika idézi meg. Gyulai Líviusz folytatja a Mark Twain regénye alapján készülő Egy jenki Arthur király udvarában sorozatát a 4-5. résszel.

A korábban főleg könyvillusztrátorként és storyboard rajzolóként tevékenykedő Hajba László Floki című animációjában a címszereplő Floki a mentora, Kapitány segítségével fedezi fel környékét, vicces kalandokba keveredve. A történetek a kisgyerekeknek szólnak a kedvesség, őszinteség és barátság fontosságáról. Fazakas Szabolcs határon túli rendező, a Székelyföldi Legendárium széria atyja, a legnagyobb székely író életéből mutat be eddig nem ismert történeteket, három, elveszettnek hitt jegyzetfüzetének titkáról Orbán Balázs, a legendagyűjtő címmel.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása