Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ducki Tomek új animációja Krakkóban debütál

2020. május 20. - Herczeg Zsófi

Ducki Tomek új animációja, a Plantarium az online megrendezett Krakkói Filmfesztivál versenyprogramjában debütál.

A koronavírus járvány egyik legnagyobb vesztesei a fesztiválok, de szerencsére a filmfesztiválok számára remek B-opció a lefújás helyett az esemény online térben való megrendezése. Különösen a rövidfilmfesztiválok vannak jobb helyzetben, hiszen az online terjesztési jogaik kevésbé merevek, mint egész estés társaiknak, és könnyebben bólintanak rá a producerek a párnapos, biztonságosan elérhető online jelenléthez. Az elsők közt volt az amerikai SXSW fesztivál, akik egy héttel indulás előtt jelentették be, hogy nem rendezik meg az egyik legmenőbb filmfesztivált, majd netre költöztették a rövidfilmes versenyprogramjuk nagy részét. De online rendezték meg a Stuttgarti Animációs Filmfesztivált, jövő héten indul a Vienna Shorts, és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál is egy online különkiadást tart idén az esemény törlése helyett. A nagy múltú Krakkói Filmfesztivál is az online megrendezés mellett döntött, így május 31. és június 7. között közel 200 filmet lehet megnézni neten, mindössze 60 zlotyért, vagyis nagyjából 4600 forintért, és ez a legdrágább opció. Viszont a korábbi online fesztiválokhoz képest ezek a filmek csak Lengyelországban lesznek elérhetők.

ducki_tomek_x_plantarium.jpg

Ducki Tomek: Plantarium

Ennek ellenére szuper hír számunkra, hogy a 60. Krakkói Filmfesztivál rövidfilmes programjába válogatták a lengyel–magyar származású Ducki Tomek legújabb munkáját, a Plantarium című stop motion kisfilmet, ami itt fogja megkezdeni fesztiválkörútját. Ducki Tomeket régóta nagy figyelemmel követjük, imádjuk az alkotásai érzékenységét és a technikai kísérletezőkedvét, de a fesztiválok is nagyon szeretik: szerzői filmjeit és klipjeit is olyan menő filmfesztiválok díjazták, mint a Dok Leipzig, az Anim'est, a Fantoche, a zágrábi Animafest, a KROK, a Krakkói Filmfesztivál vagy a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a Primanima, ahol tavaly strata cut workshopot is tartott, két éve pedig a zsűritagként vett részt a fesztiválon. 

Tomek 2006-ban végzett a MOME animáció szakán Életvonal című kisfilmjével, majd 2010-ben fejezte be a londoni National Film and Television School animáció szakát a Silent Touch című diplomafilmjével. 2013-ban jelent meg az első függetlenfilmje, a Fürdő, a szerzői munkái mellett pedig folyamatosan gyártja a szuperebbnél szuperebb klipjeit és plakátjait. Az egyedi filmjeiben a leginkább visszatérő motívum a két szereplő életének egymásra való hatása, ami megjelenhet akár a múlt és a jelen párhuzamos ábrázolásában, egy dinamikus küzdelemben vagy éppen a szeretett társ keresésében. Új filmje, a Plantarium is ezt az irányt követi: a történet egy különös, föld alatti kertben játszódik, melyet egy magányos ember gondoz. Egy nap az egyik cserépben egy kisfiút talál, akinek körme éppen olyan hosszú, mint a növények hajtásai. És elkezdődik a felnőtté válás küzdelmekkel teli útja és az odaadó, mindent feláldozó szülői lét megtapasztalása.  

A Plantarium a lengyel EGo FILM (producer: Ewelina Gordziejuk) és a magyar Boddah (producer: Osváth Gábor) koprodukciójában készült, a hangdizájnere Lukács Péter Benjámin volt, a zenét pedig Jean-Marc Petsas szerezte. Itthoni vetítésről egyelőre nincs hír, de reméljük mihamarabb mi is láthatjuk.

süti beállítások módosítása