Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hova menjek animációt tanulni? #4

2020. február 05. - dotandline

Ahogy a korábbi években, most is összeszedjük nektek hova tudtok jelentkezni, ha animációval szeretnétek foglalkozni. A lehetőségek ismét nem sokat változtak tavaly óta, de érdemes felfrissíteni őket. 

A 2020. szeptemberében induló képzések jelentkezési határideje idén is február 15. A felvételi eljárás pontos részleteit és határidőit a felvi.hu-n lehet elolvasni, ha pedig valaki animációt szeretne tanulni, idén is több felsőoktatási intézmény közül választhat, aki pedig még kezdőnek érzi magát, annak az OKJ-s képzések és a párhetes kurzusok is nagyon hasznosak lehetnek.

MOME

Ha valaki animációt szeretne tanulni, valószínűleg a MOME jut elsőnek eszébe, ahol animáció alap- és mesterképzés is indul, mindkettő állami ösztöndíjas és költségtérítéses verzióban. A MOME erényei továbbra sem változtak, évek óta olyan diplomafilmek kerülnek ki az egyetemről, melyek sikerrel szerepelnek a fesztiválokon, a MOME-ról került ki többek közt Bucsi Réka, Tóth Luca, Vácz Péter és Andrasev Nadja is. A MOME Európa egyik legjobb animációs képzését nyújtja, 2016-ban például az Év legjobb animációs iskolájának választották a zágrábi Animafesten, idén pedig az Animationweek legjobb európai művészeti iskoláit összegyűjtő válogatásában szerepelt. 

A MOME visszaköltözött Zugligetbe, ahol a frissen épült kampuszon tanulhatnak a diákok. Az alapszakos animációs felvételiről itt és itt, a mesterszakosról pedig itt és itt lehet tájékozódni. A MOME február 6-án tart nyílt napot, melynek részletei itt olvashatók.

METU

A Budapesti Metropolitan Egyetem animációs alapképzése mellett a 2015-ben indult mesterképzésre is lehet jelentkezni. A METU-n alapképzésben csak önköltséges módon lehet animációt tanulni, magyar mellett angol nyelven is, mesterszakon viszont államilag támogatott helyekre is lehet jelentkezni az önköltséges mellett. A METU animációs képzése évről évre egyre jobb filmeket termel ki, már nemcsak Dell'Edera Dávid Balkonjáról, vagy Bárczy Örs Hey Deer! című sokszorosan díjnyertes animációjáról juthat eszünkbe, hanem Horesnyi Máté Jacques ámokfutása, Orosz Tina Mamahotel vagy Ács Zsuzsanna Betti című kisfilmjeiről is.

A METU három nyílt napot tart, ebből még február 6-án lehet menni a művészeti képzések iránt érdeklődőknek a Rottenbiller utcai épületbe. A nyílt napra itt lehet regisztrálni. A METU oldalát itt lehet böngészni, az animációs alapképzésről itt, a mesterképzésről pedig itt lehet részletesen tájékozódni.

Eszterházy Károly Egyetem 

Az egri EKE Média Design tanszékén is oktatnak animációs tervezést a tervezőgrafika BA szak specializációjaként, mely állami és önköltséges formában is indul. Az egri intézményben készült animációkról korábban itt írtunk, a Múzeumok éjszakájával kapcsolatban. Az EKE honlapját itt lehet megnézni, a Média Design tanszékről pedig itt lehet informálódni.

uhuka_2.png

Macskássy Gyula, Várnai György: Uhuka, aki egész nap a tévét nézte

Aki szeretne kicsit ráerősíteni a felvételire, annak ajánlunk pár felvételi előkészítő kurzust. A Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér (BABtér) több tanfolyamot indít, köztük művészeti előkészítőt is, amit azoknak ajánljanak, akik szeretnének bekerülni animációs vagy grafikai szakos oktatási képzésre. A művészeti előkészítő február 8-án kezdődik, jelentkezni ezen a linken lehet. További információk a BABtér honlapján.

A Corvin Rajziskola ebben a félévben is tart animációs felvételi előkészítőt (február 10-től), áprilistól pedig további művészeti képzéseit is elindítja, melynek nyílt napja március 31-én lesz. További információk Corvin Rajziskola honlapján találhatók. Érdemes böngészni a Magyar Rajzfilm Kft. oldalát is, ahol szintén találunk felvételi előkészítőt.

Debrecenben a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium indít a tavaszi félévben mozgókép-és animációkészítő OKJ-t, ahol technikai vonatkozásban a klasszikus, manuális tevékenységek és analóg technikák megismerésétől a digitális, digitálisan modellezett megoldásokig sokféle feladaton keresztül sajátíthatják el a diákok a szak ismereteit. A képzésre február 28-ig lehet jelentkezni, részletek az iskola honlapján.

Az Articsóka Stúdió indít MOHO animációs tanfolyamot, és a Hegyező csapatát is ajánljuk animációs továbbképzésre, ugyanis lesz többek közt hang és zene az animációban kurzus Buttinger Gergellyel és középhaladó After Effects kurzus Juhász Márkkal.

A 2020. szeptemberében induló képzésekről a felvi tájékoztatójában lehet részletesen olvasni, a jelentkezési határidő február 15.

süti beállítások módosítása