Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A gyerekek is lubickolhatnak az animációkban a Primanimán

2019. október 29. - dotandline

Október 30. és november 2. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált. A gyerekek számára összeállított gazdag mesefilm-válogatást országszerte és a határon túl is vetítik a fesztivállal egy időben, újdonságként külön filmprogram várja a kamaszokat is.

A 8. Primanimára közel 700 filmet neveztek, amik között rekord mennyiségű gyerekfilm szerepelt. A gyerekprogram kurátorainak nem volt egyszerű feladatuk, Búzás Anna és Orosz Anna Ida úgy döntöttek, hogy változtatnak az eddigiekhez képest és idén két korcsoportnak 2x2 blokkot állítottak össze, ez pedig összesen 45 kisfilm és közel egy órával több filmanyag, mint eddig. A változatos és vizuálisan erős válogatásban a friss magyar filmek mellett többek között fiatal francia, német, belga, japán, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be.

A kicsiknek szóló programban sok állatos animáció szerepel, Julia Ocker Animanimals c. sorozatának több darabja is látható lesz, melyekben élcelődő humorral ismertet meg egy-egy állatot és annak tulajdonságait. A Koko egy napja egy krokodilgyerek képzelt világába enged bepillantást kedves rajzok segítségével, A kis szikra pedig egy olvasni szerető egér kalandjait mutatja be kevert technikával. A Lánchíd oroszlánjai is megelevenednek, akiket a hídmester óv meg a nagy felhőtől. Az egyik legkedvesebb film a stop-motion technikával készült A papírsárkány, mely az elmúlást és emlékezést dolgozza fel érzékenyen egy kisfiú és a nagypapája kapcsolatán keresztül.

a_papirsarkany.jpg

Martin Smatana: A papírsárkány

A nagyoknak készült válogatásba több elvont történet került be: Natalia Mirzoyan Öt perc a tengerig című filmjében egy kislány szubjektív megfigyelését szemlélteti a tengerpartról lágy színekben, ugyancsak a tenger a helyszíne a Hőhullám című stop-motion gyurma animációnak, melyben a gyerekek „lehűtik” a nyaralókat.  Két animációs filmben is felbukkan a farkas, mint főszereplő: a Farkasszemben egy kisfiúnak ezzel az állattal kell megbarátkoznia, hogy legyőzze a félelmét, a Nagy farkas és kicsi farkasban két állat különös barátságát ismerhetjük meg – mindkét film képi világa nagyon egyedi és meseszép.

Az egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják. A díjat a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban alkotó animációs filmrendezőről, az 1965-ben fiatalon elhunyt Csermák Tiborról nevezték el, aki idén lenne 92 éves. Idén másodszorra a gyerekfilmes versenyprogramot egy szakmai zsűri is elbírálja a gyerekközönség mellett, a zsűri tagjai: Weisz Béla rajzfilmrendező, karikaturista, Fischer Ferenc animációs rendező és Gerzsenyi Judit építész.

A fesztivál új programszekciója a kamaszoknak szóló PrimaTeen. A rövidfilm-vetítéseket a válogatás kurátora, Peer Krisztina gyermekpszichológus által vezetett beszélgetések követik. A cél az, hogy a kamaszok a számukra komfortos vizuális világon keresztül legyenek megszólítva, ezáltal olyan témákról tudjanak beszélgetni egymással, mint önmaguk és mások elfogadása, az iskolai zaklatás, a testvérféltékenység, a nemiség vagy akár a halál. A PrimaTeen-szekciót a rövidfilmekben megjelenő lelki folyamatok legautentikusabb ábrázolása szempontjából a Doktor24 Egészségközpont pszichoterápiás munkacsoportja értékeli.

A gyerekeknek és a kamaszoknak két egész estés filmet is vetítenek: a Hajótöröttek című magyar ismeretterjesztő rajzfilm-sorozat moziváltozata a kisebb korosztálynak készült, míg a norvég filmrendező, Mats Grorud A torony (The Tower, kritikánk) című első egész estés bábanimációs filmje a nagyobbaknak szól. A valós történeteken alapuló film egy palesztin kislány szemszögéből mutatja be a Bejrútban 1948 óta több generáció óta élő menekültek világát.

nagy_farkas_es_kicis_farkas.jpg

Rémi Durin: Nagy farkas és kicsi farkas

A Primanima Animációs Játszóház a BABtér egész évben nyitva tartó művészeti szakköre, ahol az animációs filmek legifjabb rajongóit avatják be a rajzfilmkészítés titkaiba. A Primanima fesztiválon a gyerekcsoportok ingyen vehetnek részt a bemutatkozó foglalkozásokon. Az egyéni és a csoportos részvétel regisztrációhoz kötött: nora@babter.hu címre várjuk a jelentkezéseket. A foglalkozásokat október 31–november 2. (csütörtök–szombat), 11.00 és 13.00 között tartjuk a BABtér kistermében. A csütörtöki foglalkozásra a férőhelyeink beteltek.

A kicsiket a Tekergő Meseösvény gyerekzenekar egy zenés-mesés utazásra hívja. Hajós Erika mesemondó mesetarisznyájából különböző népek meséi kerülnek elő, és velük együtt hangok, dallamok, rajzok és hangszerek segítségével járják végig a gyerekek a mesehősökkel a mese útját. Zenei kíséret: Dzsinnkaladzsi. A nyolcadik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban és határon túl is megtekinthetik a nézők, a program regionális helyszínei Szekszárd, Sopron, Pécs, Biatorbágy, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Nürnberg.

süti beállítások módosítása