Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar koprodukció is bemutatkozik Annecy-ban

2019. április 26. - Herczeg Zsófi

Az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tartott MIFA pitchfórumon nemcsak Kreif Zsuzsanna Forró helyzet a hüllők bolygóján című projektje mutatkozik be, hanem Daniel Gray magyar-francia-kanadai koprodukcióban készülő Hide című animációs filmterve is.

Ahogy írtuk, az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál hemzseg a magyar kisfilmektől: a rövidfilmek versenyében debütál Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis, a diplomafilmes versenybe hívtak két MOME Anim diplomafilmet: Buda Flóra Anna Entropia, valamint Hana Yamazaki The Act of Breathing című alkotását, a MIFA pitchfórumán pedig két magyar projekt is bemutatkozik: Kreif Zsuzsanna Forró helyzet a hüllők bolygóján, valamint Daniel Gray magyar-francia-kanadai koprodukcióban készülő Hide című filmterve.

A pitchfórumra közel 500 filmtervet neveztek, ezek közül 37-et választottak ki a szervezők: 7 egész estés alkotást, 6 rövidfilmet, 8 tv-sorozatot és speciált, 6 transzmédia projektet, valamint 10 ötletet az Animation du Monde szekcióba, melybe animációs szempontból fejlődő országokból lehetett jelentkezni. 

daniel_gray_x_hide.jpg

Daniel Gray: Hide

A rövidfilmek közé választották Kreif Zsuzsanna Forró helyzet a hüllők bolygóján (erről korábban itt írtunk) valamint Daniel Gray Hide című filmtervét. A Hide főszereplője egy testvárpár, akik bújócskát játszanak egy lakásban. Az egyikük megtalálja a tökéletes búvóhelyet, ám kicsit később kikukucskálva azt látja, hogy a bátyja abbahagyta a játékot, és az élet megy tovább nélküle.

A Hide írója, rendezője és látványtervezője Daniel Gray. A 10 perces, felnőtteknek szóló animáció a magyar CUB Animation (producer Szederkényi Bella, Gelley Bálint), a francia La Cellule Productions (producer Marion Barré, Soyo Giaoui), valamint a National Film Board of Canada (producer Maral Mohammadian) koprodukciójában készül.

Daniel Gray korábban a Teeth című zseniális kisfilmet rendezte Tom Brown-nal, mely egyébként szintén szerepelt Annecy-ban, ráadásul 2015-ben elnyerte a fesztivál FIPRESCI-díját. A groteszk kisfilmben egy eszelős férfi fogak iránti megszállottságába pillantunk be, ami már-már perverzül kellemetlen feszengéssel tölti el a nézőt.

süti beállítások módosítása