Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A sellős animáció lett a filmkritikusok kedvence

2019. február 01. - Herczeg Zsófi

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikus Szakosztálya minden év elején megszavazza és kiosztja a Magyar Filmkritikusok Díját, melyet az előző évben bemutatott legjobb filmeknek ítélnek oda. A filmkritikusok a 2018-as év legjobb animációjának Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című rövidfilmjét választották, míg különdíjban részesült Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés filmje, mely nemrég átlépte a 40.000 nézőszámot. 

A Sellők és rinocéroszok szintén látható a hazai mozikban, ugyanis január 10-től a Tranzit című német-francia dráma kísérőfilmjeként a Vertigo Média forgalmazásában került nagyvászonra, az ARTE pedig megvásárolta a forgalmazási jogokat, így a francia és a német nézőkhöz is eljut a kisfilm.

traub_viktoria_x_sellok_es_rinoceroszok_16.jpg

Traub Viktória: Sellők és rinocéroszok

A Sellők és rinocéroszok című alkotásban a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg a családjáról. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt. Jelenetről jelenetre tárul fel egy család titkokkal teli múltja. Cirkusz és képzelet, vágy és valóság, bánatból rinocérosz, szexusból sellő. A gyönyörű színekben gazdag, új vizuális megoldásokkal működő karakterek a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak.

Traub Viktória 15 perces animációs rövidfilmje az elmúlt időszakban többek között olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, Ausztrália legrangosabb filmfesztiválja, a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, vagy a kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztivál. A Sellők és Rinocéroszok megkapta az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál, az amerikai California Women’s Film Festival, a IV. Verashort Festival legjobb animációnak járó díját is. Legutóbb november végén, Wiesbadenben nyerte el a legjobb filmnek járó díjat.

A Sellők és rinocéroszok forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták, a zeneszerző Chris Allan Tod volt. A film vágói Bacskai Brigitta és Polecsák Lajos, hangdizájnere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.

Traub Viktória 2006-ban Erasmus ösztöndíjjal tanult az ESAD animációs szakán Portugáliában, majd 2008-ban a MOME animáció szakán végzett. Eső című MOME diplomafilmje 2009-ben elnyerte a Pozsonyi Early Melons Fesztivál fődíját, valamint a Szentpétervári Filmfesztivál The Best Figurative Decision Open díját. Vastojás című munkája 2015-ben a San Diegoi Nemzetközi Gyermek Filmfesztiválon a Legjobb Animációs Rövidfilm díját kapta, a 4. Delhi Shorts Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a zsűri neki ítélte a Legjobb Animáció díjat.

A filmkritikusok díjait a MÚOSZ oldalán lehet böngészni.

süti beállítások módosítása