Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Bivalyerős animációkkal jön a 6. Friss Hús

2018. április 01. - Herczeg Zsófi

Április 3. és 8. között a Toldi moziban rendezik meg a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, a hazai rövidfilmes szakma legjelentősebb eseményét, ahol a legújabb magyar és nemzetközi kisfilmek mutatkozhatnak be a közönségnek.

A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és nemzetközi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum építése, ahol a visszajelzést kereső alkotók közönség előtt mutathatják meg alkotásaikat. A fesztivál látogatóinak száma évről évre egyre magasabb: tavaly márciusban már több mint kétezren vettek részt a Friss Húson. 2018-ban lesz először LMBTQ-szekció az elmúlt év legjobb meleg témájú kisfilmjeivel, valamint horrorfilmekből összeállított program, amelyet késő esti vetítéseken láthat a közönség, ezen kívül idén is lesz Friss Hús #Kids, ahol a legfrissebb, gyerekeknek szóló magyar animációkat lehet megnézni. 

Az idei fesztiválra 168 magyar és 1500-nál is több külföldi rövidfilmet neveztek az alkotók több mint 65 országból, ebből végül 34 magyar és 16 nemzetközi kisfilm került be a versenyprogramba. A magyar versenyben látható itthon először Bucsi Réka Berlinalén debütált Solar Walk című filmje, mely egy kozmikus utazás, amely a káosz melankóliájának elfogadásáról szól az egyén és a naprendszer közötti tér és időbeli perspektívaváltásokon keresztül. A húsz perces kisfilm nemrég kezdte a fesztiválkörútját és rögtön a debütálási helyszínén elnyerte az Audi Short Film Award-ot. A rendezővel készült interjúnkat itt lehet olvasni.

Nagyon várjuk Turai Balázs, az Oligarchia webszéria egyik atyjának saját képregény-adaptációját, a Róma bukását, mely egy szürreális, antiutópisztikus és erősen társadalomkritikus animáció, egyben fricskája is az itthoni politikai helyzetnek. "Rádiumék egy átlagos világvége utáni család. A Búra mesterséges édenkertjében élik mindennapjaikat: a gyerekek játszanak, anyu főz, apu a határra jár mutánsokat lőni. Amikor Gyurit is magával viszi egy vadászatra, a kisfiút furcsa vágy fogja el a Külvilág felderítésére. Éjszaka a hugával együtt kiszökik a Búrából. A tesók először az elrákosodott kivándorló Árpi Bácsival randiznak, utána szembekerülnek a gonosz mutánsokkal is."

Két MOME Anim diplomafilm is szerepel a magyar versenyprogramban: Hegyi Olivér Take Me Please című kisfilmje egy párkapcsolat széthullásának utórezgéseit mutatja be egyszerre humoros és maróan fájó, átélhető módon, a rendező saját, eltorzított szinkronjával.

Felvidéki Miklós Gorgon című animációja egy elhagyatott, ódon házban játszódik, ahol egy zsebtolvaj keresi a kiutat, miközben egy rendőr üldözi és mindenhol veszély leselkedik rájuk. A Gorgon egy homage a horror szubzsánerének, a kísértetház horroroknak, mely vegyíti a mitologikus kalandfilmek motívumait és a képregények aprólékos kidolgozottságát és látványvilágát. 

felvideki_miklos_gorgon.jpg

Felvidéki Miklós: Gorgon

A fősodron kívül érkezett Nagy SzabolcsFiaskó című bábanimációjával, mely tavaly elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb elsőfilmjének járó díját. A Fiaskó a Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium animációs képzésén készült és egy öregemberről szól, akihez egyik nap beállít egy furcsa szerzet, akit az öreg megpróbál átejteni.

nagy_szabolcs_x_fiasko.jpg

Nagy Szabolcs: Fiaskó

A nemzetközi blokkokban az előző években három animáció szerepelt, idén már hét szuper rövid animációt láthat a közönség. Lucréce Andreae Grandpa Walrus című kisfilmje egy szeles tengerparton játszódik, ahol egy család gyászolja a nemrég elhunyt nagypapát, miközben megmagyarázhatatlan furcsaságok történnek körülöttük. A svéd Niki Lindroth von Bahr The Burden című filmje egy autópálya melletti bevásárlócenter éjszakai dolgozóinak pillanatait mutatja be állatok képében, akik boldogtalanságukat és reménykergetésüket megénekelve adják elő (a kisfilmről korábban itt írtunk). Hasonló elszigeteltséget mutat be Nikita Diakur hibaesztétikát követő Ugly című animációja, mely egy macska hányódásait és az emberi kegyetlenséget jeleníti meg egy széthullott világban.

Jonatan Schwenk Sog című alkotása disztópikus formában mutatja be a kirekesztettséget és az emberi gonoszságot, melyben emberre emlékeztető fekete lények kegyetlen módszerekkel próbálják kiűzni a néptelen földjükre véletlenül került halakat (a rendezővel készült interjúnk itt olvasható). Az észt Chintis Lundgren filmjei egyszerre kedvesek, humorosak, tele vannak érzelemmel és apró, hétköznapi problémákkal, emellett pedig fontos társadalmi kérdéseket dolgoznak fel. A Friss Húson versenyző Manivald egy függő társas kapcsolatot vázol fel, melyben a kényelemben élő címszereplő egy külső személy hatására lesz képes elszakadni gondoskodó anyjától. Adrienne Nowak Gusla or the Spirits a rendező saját családtörténetéből építkezik: a lány hazautazik szülőhazájába, Lengyelországba, hogy meglátogassa nagymamáját, akinek történeteiből a kommunista idők hol félelmetes, hol abszurd emlékei sejlenek fel. Céline Devaux EFA-díjra jelölt You Will Be Fine című élőszereplős részekkel kevert animációja egy hosszú párkapcsolat felbomlását, az elszakadás és a változás nehézségét mutatja be

A Friss Hús @Midnight blokkban egy horrorválogatást lehet majd látni, köztük egy animációval: Veerapatra Jinanavin Midnight Story című kisfilmjében egy kislány lesz figyelmes a konyhából kiszűrődő hangokra, amivel pedig találkozik, az minden képzeletet felülmúl.

A Friss Hús #Kids blokkban 18 gyerekeknek szóló kisfilmet mutatnak be, köztük 11 friss MOME Anim versfilmmel, olyan egyedi filmekkel, mint Tompa Borbála Volt egyszer egy kertész (a kisfilmről itt írtunk korábban) és Orosz Tina A 13. királylány című METU diplomafilmje, valamint olyan sorozatepizódokkal, mint Szederkényi Bella Ahány király, annyi mese című szériájának legújabb darabja, A bújócskakirály, Jurik Kristóf Kuflik sorozatának Szerintem mindenki legyen kufli című epizódja, Miklósy Zoltán és Herkó Attila sorozatának pilotja, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek, továbbá Kovács Márton két szériájának bevezető része: Az égig érő fa, illetve a Bab Berci köve.

A Friss Húson idén is lesz pitchfórum, ahova animációs filmterveket is vártak a szervezők. Tavaly a pitchfórum nyertese Hermán Árpád animációs terve, a Goodbye Frank című hernyós abszurdja kapta a 300 ezer forintos fődíjat. Idén a 10 beválasztott filmterv közé 3 animáció került: Bárány Dániel Vacsora című kisfilmje egy dinamikus, bravúros tértorzításokkal és morfokkal operáló virtuóz rajzanimáció egy megjósolhatatlan kimenetelű családi vacsoráról; Pataki Szandra és Kemény Zsuzsa Attitűd című stop motion filmterve egy elkerülhetetlen és drasztikus változás folyamatát és annak feldolgozását mutatja be egy férfi életében; Tompa Borbála A kemping című coming-of-age animációs terve a kilencvenes években játszódik és két fiúról szól, akik a nagyszüleikkel töltik a nyári szünetet Svájcban, míg egy nap megismerkednek egy vadásszal, aki előhozza belőlük az ösztönös, agresszívabb oldalt. A pitchfórum idén is nyilvános, így akit érdekel, az április 6-án, pénteken 11 órától meghallgathatja a filmterveket a Toldi moziban.  

A 6. Friss Hús április 3. és 8. között tart a Toldi moziban, részletes programja és a jegyinformációk a fesztivál oldalán böngészhető.

süti beállítások módosítása