Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Melankolikus animáció a szeretetről

2017. december 02. - Herczeg Zsófi

December 2-án mutatják be a tévében Tompa Borbála legújabb filmjét, a Volt egyszer egy kertészt, mely Máté Angi azonos című meséjének animációs adaptációja.

A Volt egyszer egy kertész a legkisebb korosztálynak szóló animációs egyedi film, mely Máté Angi Egy susogó levél című könyvének egyik meséje alapján készült. Atmoszférikus történet egy burjánzó kert és a hatalmas növényeket ápoló aprócska kertész különleges kapcsolatáról. A pici kertész egy csodálatos kert hatalmas virágait gondozza, ápolja teljes odaadással. Miközben minden idejét és energiáját a kertnek szenteli, elfelejtkezik egy fontos dologról, a kert születésnapjáról. A kert azonban figyelmezteti a különleges eseményre, így a kertész boldog születésnapot kívánhat neki és kifejezheti szeretetét. 

A 4 perces film nagyon hasonló a versfilmekhez, ami leginkább rövidségének, szövegének és Hámori Gabriella csodásan érzékeny narrációjának köszönhető. Tompa Bori egyébként már készített versfilmet a MOME-nak (Demény Péter: Ágóbágó AlmaSzalóki Ági, Tamkó Sirató Károly: Pista bácsi), szóval nem volt ismeretlen számára az adaptáció.

A Médiatanács blognak adott interjújában Bori elmesélte, hogy miért ezt a mesét választotta Máté Angi kötetéből és azt is, hogy milyen kapcsolata van a történettel: "Az összes mese nagyon tetszett, mert mindegyikben van egy kis csavar, egy szimbolikus kép. Én viszont a kertészes mesében találtam meg a leginkább magam. [...] A szüleink nagyon sokat dolgoztak, anyukám menedzser, apukám pedig tudós, sokat utazott, ha itthon is volt, akkor is nagyon elfoglalt volt. A kertész az én fejemben egy ilyen apuka, akinek megvan a maga útja és sokat kóborol a világban. Ezt a problémakört akartam körbejárni, de nem túl direkten, és erre nagyon alkalmas ez a mese."

Bori szeretett volna egy olyan történetet is elmesélni, ami nem az akciókról szól, hanem lassabb folyású és mélyebb jelentései vannak. Már maga a mese is elég poétikus, lírai hangulatú, Bori felismerhető rajzstílusa és filmjeinek melankolikus hangulata pedig még inkább rásegített erre, emiatt a Volt egyszer egy kertész "akár a szerzői film kategóriába is tartozhat, de inkább talán átmenet" a gyerekfilm és a szerzői film között. "A diplomafilmem egy dokumentum-animáció, a Random Walks, ami menekültekről, bevándorlókról szól. Szóval ez is kicsit mélabúsabb volt a téma miatt, és a rajzaim is hozzátesznek ehhez. Illetve a következő filmem is kicsit melankolikus lesz, szóval lehet, hogy lehet mondani, hogy ez jellemző rám." Az interjúban mesélt további terveiről is, többek közt adaptálna Máté Angi könyvéből más meséket is, ezzel egy sorozatot létrehozva, de a Médiatanácshoz beadott legutóbbi terve nem jutott tovább, valamint egy szintén családi emlékekből építkező filmet fejleszt, melyben egy svájci kempingezés során megismert fura alak köré szerveződik a történet.

volt_egyszer_egy_kertesz_01.jpg

Tompa Borbála: Volt egyszer egy kertész

A Volt egyszer egy kertész a CUB Animation Stúdióban készült és a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2016-ban. Tompa Borbála 2015-ben végzett  a MOME Animáció mesterszakán Random Walks című dokumentumfilmjével, melynek főszereplője öt Magyarországra emigrált ember. A diploma óta ez az első egyedi filmje, melynek forgatókönyvét Gelley Bálinttal közösen írta, az animáció elkészítésében pedig több MOME-s is dolgozott, például Sebesvári Soma, Tóth Luca, Capucine Muller, Balogh Fábián, Csibi Boróka vagy Korcsok Lili. A zenét Matisz Flóra Lili szerezte, a sound design-t ifj. Erdélyi Gábor készítette, a film producere pedig Gelley Bálint.

A Volt egyszer egy kertész december 2-án, szombaton 19.45-kor látható az M2-n, online pedig itt lehet majd nézni.

Tompa Borbála: Volt egyszer egy kertész (Forrás: Médiatanács, Behance)

Így készült a Volt egyszer egy kertész (Forrás: Médiatanács)

süti beállítások módosítása