Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Bucsi Réka filmjét díjazták a Berlinalén

2018. február 24. - Herczeg Zsófi

Bucsi Réka legújabb animációja, a Solar Walk nyerte az Audi Short Film Award-ot a 68. Berlinalén.

A magyar rendező harmadik filmje debütált a Berlinalén: 2014-ben MOME Anim diplomafilmje, a Symphony no. 42, 2016-ban a LOVE című elsőfilmje, idén pedig a Solar Walk című 20 perces rövidfilmje, melyben a sci-fi vonalon maradva, de már a különböző technikákkal kísérletezve keresi a válaszokat az ember szerepére az univerzumban. 

Az egyik legrangosabb európai filmfesztiválon a Berlinale Shorts versenyprogramban szerepelt Bucsi filmje, mely a szombati díjátadón rögtön az első díjat vitte haza, az Audi Short Film Award-ot, mellyel 20 ezer eurós pénzjutalom is jár. A 24.hu beszámolója szerint a "rövidfilmes zsűri az indoklásában kiemelte az alkotó színes fantáziáját és emberségét. [...] Bucsi köszönőbeszédében elmondta, hogy bár filmje egy galaxison keresztüli utazást mutat be, épp annyira szól "a kedvességről és a másikkal való törődésről", és kiemelte, hogy bár a filmkészítés célja nem a díjak elnyerése, független alkotóként rettenetesen sokat jelent számára ez az elismerés."

A Solar Walk eredetileg a dán Aarhus Jazz Orchestra koncertjének 50 perces háttéranimációjaként készült a The Animation Workshop megbízásából, ebből vágott Réka egy fesztiváloztatásra szánt 20 perces rövidfilmet. A rövidfilm gyártása 2018 januárjában fejeződött be, a hangdizájner ismét Lukács Péter volt, a zenét pedig Mads Vadsholt dán alkotó szerezte hozzá. A rendezővel készült interjúnkat ezen a linken lehet olvasni, melyben Réka mesél a Solar Walk előkészületeiről, a gyártási folyamatáról és a nagyjátékfilmes terveiről is.

bucsi_reka_solar_walk_08.png

Bucsi Réka: Solar Walk

A 2018. február 15. és 25. között tartott fesztivál rövidfilmes szekciójában 22 ország 24 filmje versenyzett az Arany- és Ezüst Medvéért, valamint az Audi Short Film Award-ért. A rövidfilmes zsűri tagja volt Diogo Costa Amarante portugál filmrendező, aki 2017-ben elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Medvét, valamint Mark Toscano amerikai filmes és kurátor, illetve Jyoti Mistry dél-afrikai filmkészítő és akadémikus.

Animációs szempontból még egy szuper hír van a Berlináléról: a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét kapta Wes Anderson, akinek legújabb alkotása, a stop motion technikával készült Kutyák szigete a fesztivál nyitófilmje volt. Ezzel Anderson lett az első, akit egy animációs filmért díjaztak rendezői kategóriában a Berlinale történetében, ráadásul a Kutyák szigete volt az első animáció a berlini fesztivál eddigi nyitófilmjei között.

süti beállítások módosítása