Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Két űrben játszódó magyar animáció is esélyes az Oscar-jelölésre

2017. október 12. - Herczeg Zsófi

A Cartoon Brew csapata alaposan figyelemmel kíséri az animációs eseményeket, és mint minden évben, idén is összeszedték a 90. Oscar-gála lehetséges jelöltjeit animációs rövidfilm kategóriában. A 66 filmből álló lista azonban csak egy becslés, egyrészt attól még, hogy egy film Oscar-kvalifikációs lett, nem jelenti, hogy az alkotók nevezték is, másrészt ahogy a CB csapata írja, elkerülhette a figyelmüket néhány alkotás a mozis bemutatás opciója miatt.

love_bucsi_reka.jpg

Bucsi Réka: LOVE

Ám ami a mi szempontunkból fontos, azt tartalmazza a lista. Ugyanis idén két magyar animáció is esélyes az Oscar-jelölésre: Bucsi Réka LOVE című, francia-magyar koprodukcióban készült elsőfilmje, valamint Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című MOME Anim diplomafilmje. Előbbi az észak-karolinai RiverRun Nemzetközi Fesztivál zsűrijének díjával, utóbbi pedig az Austini Filmfesztivál legjobb animációs rövidfilmjének elismerésével vált esélyessé a jelölésre. Bucsi Réka egyébként egyszer már került Oscar-közelbe, 2014-ben a Symphony no. 42 című MOME Anim diplomafilmje szerepelt az Akadémia 10-es szűkített listáján, ám végül sajnos az 5 döntős közé nem választották.

LOVE a szerelem megfoghatatlan és leírhatatlan érzéseit adja át negyed órában, haikuszerű jelenetekben, egy fiktív univerzum szürreális élőlényeinek mindennapjain keresztül elmesélve, a rendező sajátos stílusában és egyedi figuráival, mindezt Lukács Péter jellegzetesen provokatív hangkeverésével és David Kamp csodálatos, érzelmekkel teli zenéjével. A Hugo Bumfeldt is az űrben játszódik és egy távoli bolygón élő űrlény kisfiúról, Hugóról szól, aki megkapja az első kisállatát: egy, a Földről elrabolt könnyűbúvárt. Hugónak a búvár iránti lelkesedése határtalan, azonban gyermeki önzőségében nem veszi észre, hogy egy élő, értelmes emberi lénnyel játssza kedves, de mégis borzasztó játékait.

bognar_eva_katinka_hugo_bumfeldt.jpg

Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt

Az október 2-án lezárult nevezés után az Akadémia rövidfilmes és egészestés animációs csapatának tagjai november végéig nézhetik meg és szavazhatnak a filmekre. A legtöbb szavazatot kapó 10 film listáját nyilvánosságra is hozzák, majd erre a 10-re újra szavaznak és így lesz meg az 5 döntős. 

Oscar-esélyessé háromféle módon válhat egy animációs rövidfilm: bizonyos fesztiválok Oscar-kvalifikációs díjának elnyerésével, a diák-Oscaron szerzett első, második vagy harmadik helyezéssel, illetve ha Los Angelesben legalább 7 egymást követő napon műsoron van, minimum napi egy vetítéssel. 

Ahogy a CB írja, az animációs rövidfilmes kategória méltatlanul elhanyagolt része az Oscar-gálának, amely sokkal több figyelemre érdemes. Ezek a filmek az animációs forma fejlődésének éllovasai, legyen szó friss koncepciókról, történetmesélési megközelítésekről, stílusokról vagy technikáról.

Az alábbi felsorolásból egyébként az október 18-án kezdődő Primanima versenyprogramjában több látható lesz: például a francia Garden Party, a lengyel Pussy vagy az angol Wednesday with Goddard, de a tavalyi fesztiválon is versenyzett a Hugo Bumfeldt, valamint a LOVE, mely a legjobb elsőfilmnek járó elismerést és a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat is elhozta.

via Cartoon Brew

süti beállítások módosítása