Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Fiatal magyar animációsok mutatják be terveiket a Cartoon Springboard-on

2016. szeptember 28. - Herczeg Zsófi

Két hete tartották a Cartoon Forum-ot, ahol négy magyar sorozatterv is szerepelt, novemberben pedig jön a kistestvére, a Cartoon Springboard, ahol szintén lesznek magyar résztvevők.

A Cartoon Springboard Európa animációs egyetemeiről az elmúlt 5 évben kikerült fiataloknak nyújt lehetőséget bemutatni terveiket, de mindenekelőtt segít gyakorlatot szerezni nekik a pitchelésben. A háromnapos eseményen egyrészt az animációs szakma szereplői (műsorszolgáltatók, forgalmazók, gyártók, sales ügynökök, stb.) tartanak előadásokat és látják el hasznos tanácsokkal az alkotókat, másrészt a fiatalok prezentálják ötleteiket, ami lehet tv speciál, sorozat, egészestés film vagy akár cross-média projekt (rövidfilmtervek nem szerepelhetnek ezen a fórumon).

Az idén november 15. és 17. között, a németországi Halle-ban tartott eseményen 23 projekt mutatkozik be, köztük három magyar résztvevővel. Németországból és Franciaországból 5-5, Spanyolországból és Magyarországról 2-2 csapat érkezik, de ezen kívül szerepel majd a programban többek közt angol, dán cseh, szlovák, holland, lengyel, olasz és bolgár projekt is. A legtöbb széria (összesen nyolc, köztük mindegyik magyar tervvel) fiatal felnőtteknek szól, ezt követik a családi- és gyerekszériák 6-6 ötlettel, a legkisebbeknek pedig csak három terv készül. Ez is szépen mutatja azt a tendenciát, amiről korábban már a Cartoon Brew-nak is beszélt a Cartoon Forum szervezője, Annick Maes, aki szerint egyre nő a felnőtteknek szóló animációs sorozatötletek száma és az igény is rájuk.

Tavaly egyébként szintén három magyar tervet ismerhetett meg a szakma:

  • a Gellár Csaba MOME Anim diplomamunkájából szériatervvé nőtt Blackwood-ot, mely egy rémmese sorozat, melynek világa régi sötét népmeséken és a korai horrorirodalom remekein alapul, az első része pedig Edgar Allan Poe egyik művét adaptálja. 
  • Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka Operation Burning Corset című, a francia szüfrazsett mozgalomról szóló abszurd szatíráját, melyet az ASF keretein belül kezdtek fejleszteni, majd a tavalyi Visegrádi Animációs Fórumon a legjobb rövidfilmes ötletért járó 2000 eurós díjat is elhozták, a Springboard-on pedig már egészestés filmtervként mutatták be. 
  • Gelley Bálint és Tünde Vollenbroek That’s Not Nice című cross-média projektjét, mellyel az a céljuk, hogy segítsék a tinédzsereknek feldolgozni a piszkálódásokat és a bullyingot. 

cartoon_springboard_2015.jpg

A Cartoon Springboard logója.

Idén egy játékterv és két sorozatötlet szerepel a programban és mindháromban MOME Animon végzett diákok vesznek részt. 

A MOME Anim alapszakán tavaly diplomázott, jelenleg pedig ugyanott mesterszakos Rónyai Balázs fiatal felnőtteknek szóló Betontenger című játékterve (és egyben diplomaprojektje) egy sci-fi játékszéria, melynek főszereplője egy kék színű fiú, akinek útja az emberiség által tönkretett földön át vezet. A messzi jövőben játszódó történetben az emberek nemcsak a körülöttük lévő környezetet tették tönkre, hanem saját magukat is. A fiú az utazása során szert tesz néhány barátra, képes lesz mások sorsáról dönteni és rátalál azokra a jelekre, amelyek elvezetik a világ szennyezettségének okaihoz.

Rónyai Balázs: Betontenger (Forrás: MOME Anim Instagram)

Farmosi Emi szintén tavaly diplomázott a MOME Anim alapszakán, és egyébként többször dolgozott már együtt Rónyai Balázzsal: többek közt egy 2015-ös Essemble projekten, a Madarakon, de 2014-ben az EUCROMA cross media/transmedia programjában is részt vettek

A Cartoon Springboard-on a Fruitloopery című 12 részesre tervezett, fiatal felnőtteknek szóló szériájával szerepel. Főhőse Miss Maxie B. Flannagan, aki állatorvoslásból szeretne diplomázni, de szerencsétlenségére olyan világban él, ahol egy nő legfeljebb csak asszisztens lehet. Az egyeteme lepasszolja egy őrült tudósnak, Dr. Arley Drennan Berry-nek, aki egy szörnyvadász biológus és aki nagyfokú érdeklődést mutat minden furcsa és zavaró dolog iránt. Elég jó a munkájában, ennek ellenére mindenki azt hiszi, hogy flúgos - habár nem teljesen alaptalanul. Végül kiderül, hogy Maxie-nek nagyon jól megy a szörnyvadászat, így hamar összebarátkoznak a tudóssal, de a lány még nem tudja, hogy a doktor kíváncsisága mekkora bajba fogja őket sodorni. A Fruitloopery-ről a tumblr oldalán lehet további érdekességeket találni.

farmos_emi_fruitlooper.jpg

Farmosi Emi: Fruitloopery

A harmadik terv valójában francia produkcióban készül, de részt vesz benne Bera Nándor, aki a Fák című sitcomjával végzett a MOME Animon 2012-ben, és ő indította el a csodálatos Candide szériát. Korábban a Fákat is szerette volna sorozattá alakítani, de ez egyelőre még nem jött össze. 

A Pony Tale című felnőtteknek szóló szériát Leahn Vivier-Chapas-szal és Veronyka Jelinekkel készítik. A történet egy lányról és a lováról szól. Pontosabban egy unalmas cowgirl-ről, Jo-ról és az ő dragqueen lováról, Coco-ról, akik egy uncsi farmon élnek egy hatalmas és kietlen sivatag közepén, ahol nem történik semmi. Így akarnak ők híresek lenni. A Pony Tale nemcsak egy szatíra, hanem a modern kori identitásküldetés ünneplése is. Coco, a világhírű Cirque du Pom Pom-ban történt kimagasló és hírhedt fellépése után fáradhatatlanul dolgozik a demóján. A világ az ő színpada, így mindig előadásra kész. Színész, modell, táncos, DJ, fotós, divatblogger, formatervező és jógaoktató. A dragqueen ló külső mögött Coco gyakorlatilag egy kreatív zseni.

A sorozatról a tumblr oldalán található részletes információ és rengeteg kép, valamint egy pitch videó is animációs részletekkel.

Forrás: Cartoon Springboard | MOME Anim Instagram

süti beállítások módosítása