Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Balkon a jövő évi Cartoon d'Or-ért versenyezhet

2016. szeptember 24. - Herczeg Zsófi

Kihirdették a 22. Encounters Rövidfilm és Animációs Fesztivál nyerteseit és meglepetésre köztük volt egy magyar animációs film is!

Szeptember 22. és 25. között tartották a 22. Encounters Rövidfilm és Animációs Fesztivált Bristolban, ahol idén hét magyar alkotó animációja is szerepelt. Vetítették Bucsi Réka LOVE, Tóth Luca Superbia, Szederkényi Bella Vaddisznó és Áprily Zoltán Ungvár című rövidfilmjét, Dell'Edera Dávid MET diplomamunkáját, a Balkont, valamint Vácz Péter Dear John, illetve Ducki Tomek Animals című klipjeit.

Ahogy a Filmhu is írja, a bristoli fesztivál nagy múltra nyúlik vissza és az elmúlt időszakban az egyik legfontosabb animációs filmfesztivállá nőtte ki magát. Az itt díjazott filmek automatikusan jelölve lehetnek Európai Filmdíjra, BAFTA-, Cartoon d’Or- és Oscar-díjra is.

Az idei Encounters díjazottjait szombat este hirdették ki és szerepel köztük egy magyar film is. Dell'Edera Dávid Balkon című animációja a Cartoon d'Or-jelölés díját kapta, így jövőre ott lesz azok közt a filmek közt, amelyek a 2017-es Cartoon d'Or-ért, vagyis a legjobb európai animációs rövidfilmnek járó elismerésért versenghetnek. Az 1991-ben létrehozott díjat a Cartoon MEDIA európai partnerfesztiváljainak (köztük az Encounters) nyertes rövidfilmjei kaphatják, a fődíjas alkotást pedig az ősszel tartott Cartoon Forum-on hirdetik ki. Ez idén a francia Gabriel Harel Yúl and the Snakes című filmje lett, itt lehet megnézni milyen sikerfilmek közül választották ki.

Dell'Edera Dávid a Balkon című filmjét a Budapesti Metropolitan Egyetemen, az Umbrella stúdióval koprodukcióban készítette, melyre a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2015-ben. Ezzel Dell’Edera munkája lett az első olyan MET animáció, melyet a Médiatanács támogatott.

A hatperces, 2D és 3D technikát alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről egy fülledt nyári napon egy panelnegyedben. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból.

dell_edera_david_balkon.jpg

Dell'Edera Dávid: Balkon

A Balkon idén nyáron az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyszekciójában szerepelt elsőként a MET filmjei közül, ahol rögtön különdíjas is lett. A hazai premierje a miskolci Cinefesten volt nemrég, ahol szintén különdíjat nyert a legszebb képi világért a CineNewWave nevű szekcióban. Legközelebb a szeptember 29-ei Animascope-on láthatja a közönség az Átrium Film-Színházban.

balkon_encounters_by_osvath_gabor.jpg

Dell'Edera Dávid az Encounters Rövidfilm és Animációs Fesztiválon a Balkon díjával (Fotó: Osváth Gábor)

A 22. Encounters Rövidfilm és Animációs Fesztivál animációs díjazottjai:

Nagydíj: Anete MELECE: Analysis Paralysis

Animated European New Talent Award: Karolina SPECHT: Don't Lose Your Head

Cartoon d'Or-jelölés díja: DELL'EDERA Dávid: Balkon

YellowDog a legjobb brit animációért: Ainslie HENDERSON: Stems

Az Encounters / Show Me The Animation Anijam díja 2016-ban: Dani ABRAM, Lauren ORME, Michael OSTROLENK, Christopher WRIGHT: Tiny Encounters 

Legjobb gyerekfilm: Jesus PEREZ & Gerd GOCKELL: Cats & Dogs!

DepicT!-díj, valamint a DepicT! Random Acts különdíj: Petra BALEKIC: Impacts

DepicT! brit filmnek járó különdíj: Lee CHARLISH: Pig Dream

encounters_feszt_nyertesek_2.jpg

A 22. Encounters Rövidfilm és Animációs Fesztivál nyertesei

Forrás: Encounters Rövidfilmes és Animációs Fesztivál

süti beállítások módosítása