Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egy francia animáció lett Európa legjobbja

2016. szeptember 17. - Herczeg Zsófi

A Cartoon d’Or Európa legrangosabb animációs díja, melyet a CARTOON Média Program, a Kreatív Európa által támogatott Európai Animációs Film Szövetség évente ítél oda és mellyel 10.000 eurós pénzjutalom is jár. Az 1991-ben létrehozott díjért a Cartoon MEDIA európai partnerfesztiváljainak nyertes rövidfilmjei versengenek az elmúlt évből, a fődíjas alkotást pedig az ősszel tartott Cartoon Forumon hirdetik ki.

yul_et_le_serpent_1.jpg

Gabriel Harel: Yul and the Snake

A Cartoon d'Or-ra nevezett alkotásokból idén 5 rövidfilmet jelöltek díjra, melyeket levetítettek a Cartoon Forumon is, hogy az öt alkotót és filmjeiket népszerűsítsék. 2016-ban a spanyol Daniel Martínez Lara és Rafa Cano Méndez Alike, a dán Sunit Parekh Machine, és három francia alkotó, David Coquard-Dassault Peripheria, Marie-Christine Courtès Under Your Fingers, valamint Gabriel Harel Yul and the Snake című rövidfilmjét válogatták a döntőbe. 

A Clément Calvet producerből, Mark Burton és Alessandro Rak rendezőkből álló zsűri ebből az ötösből választotta ki végül a győztest, a Yul and the Snake című 13 perces animációt. A filmben a 13 éves Yúl elkíséri bátyját egy illegális bizniszre Mike-kal és erőszakos haverjával, Dogo Argentinoval, ám amikor a dolgok rosszra fordulnak, egy titokzatos kígyó tűnik fel a színen.

A díjátadót szeptember 15-én tartották Toulouse-ban. A korábbi évek Cartoon d'Or-nyertes animáció itt találhatók.

Forrás: Cartoon MEDIA

süti beállítások módosítása