Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Taroltak a magyar animációk a Visegrádi Animációs Fórumon

2016. május 05. - dotandline

Kelet-Közép-Európa legnagyobb animációs pitch fórumát, a Visegrádi Animációs Fórumot május 3. és 5. között rendezték meg a csehországi Anifilm Nemzetközi Animációs Filmfesztivál keretében. A fórumra február 8-ig lehetett nevezni 20 percnél rövidebb animációs sorozat- és rövidfilmtervekkel. A legjobb rövidfilmes ötlet 2000 eurós pénzjutalmat kapott további fejlesztésre, a legjobb sorozatterv pedig továbbjutott a Cartoon Forumra.

A VAF-on már több magyar projektet is díjaztak: 2012-ben a legjobb rövidfilm lett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála későbbi MOME Anim diplomafilmje, a Limbo-Limbo Travel, 2014-ben pedig a Candide kalandjai című széria lett különdíjas (azóta pedig az elkészült pilot, illetve első epizódot az annecy-i filmfesztivál televíziós versenyprogramjába is beválogatták 2015-ben, illetve idén). 2015-ben Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka szüfrazsett-mozgalomról szóló filmje, az Operation Burning Corset lett a rövidfilmes kategória nyertese, külön elismerésben pedig Tóth Luca Superbia című elsőfilmje részesült. A tv-sorozat kategóriában szintén különdíjat kapott Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című szériaterve. Az idei VAF-on a magyar animációk taroltak, a négy díjazott között három magyar filmterv van.

A 2000 eurós pénzjutalmat rövidfilmes kategóriában Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta francia-magyar koprodukciós Carpel című filmterve nyerte, mely az idei annecy-i fesztiválon megrendezett MIFA pitch fórumába is bekerült (erről itt írtunk).

domestic_carpel001_731.jpg

Televíziós sorozat kategóriában két magyar ötletet is díjaztak. A szekció nyertese Buda Flóra Anna és Turai Balázs horvát-magyar koprodukciós The Piracy of Princess Priceless című szériája lett, így az ő sorozattervük jutott tovább a szeptember 13. és 16. között Toulouse-ban megrendezett Cartoon Forumra.

buda_flora_anna_turai_balazs.png

Emellett Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című sorozata (melynek pilot epizódját a Médiatanács támogatta és vetítették is nálunk tévében, illetve fesztiválokon) külön elismerésben részesült.

borka_es_a_varazsruha.jpg

Rövidfilmek közt nem szerepelt más magyar animációs filmterv, viszont a tévésorozatok között igen: Farkas Júlia Gaia Mama című szériája, illetve angol-magyar koprodukcióban a Polly Tickle David Price rendezésében.

A VAF-on van egy ún. New Talents (Új tehetségek) szekció is, mely az ígéretes pályakezdők rövidfilmjeire koncentrál, egy alternatív promóciót nyújt a legkiválóbb fiatal alkotóknak Közép-Kelet-Európában. Ebbe a válogatásba 11 film került, köztük három MOME Anim diplomafilm: a tavalyi év legtöbbször díjazott animációja, a Mese Bertóti Attilától, Andrasev Nadja Cannes-ba és Annecy-ba is kijutott A nyalintás nesze című szürreális szerelmi története, valamint Kopasz Milán kevert technikával készült, boldogságkeresésről szóló filmje, a Beyond. A 11 filmből álló blokkot európai fesztiválokra szánták a következő egy évben, lehetőséget nyújtva szélesebb (szakmai) közönség elérésére. Az előző éves VAF-válogatást egyébként az őszi Primanimán, illetve az Anilogue-on nálunk is lehetett látni.

Turai Balázs, Buda Flóra Anna és Drasko Ivezic producer (Forrás: VAF)

Forrás: VAF (további információ a szekciókról, illetve a nyertesekről)

süti beállítások módosítása