Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hat magyar alkotás kapott meghívást az Annecy Filmfesztiválra

2015. április 02. - dotandline

Hat magyar film kapott meghívást az animációs filmek vezető fórumaként számon tartott Annecy Filmfesztivál programjába.

A savoyai kisvárosban június 15-én kezdődő 55. Annecy Filmfesztivál programját mintegy 2600 benevezett alkotásból állították össze a szervezők - közölte az MTI-vel csütörtökön a Magyar Filmunió.

A rövidfilmek versenyében Zétényi Borbála és Kreif Zsuzsanna Limbo-Limbo Travel című, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) francia koprodukciós partnerekkel készült digitális rajzanimációja indul a Teeth című amerikai-magyar-brit koprodukció mellett, amely Daniel Gray és Tom Brown munkája.

A rangos animációs filmfesztivál évről-évre rendkívüli bemutatkozási lehetőséget biztosít a legfiatalabb alkotóknak is. Az egyetemi diplomafilmek versenyébe kapott meghívást Bertóti Attila Mese című diplomafilmje. A MOME animáció tanszékén készült hétperces, digitális rajzanimáció létrejöttét a Magyar Nemzeti Filmalap támogatta.

mese_bertoti_pannahm_1.jpg

A televíziós programok versenyében indul Gauder Áron Kojot és a szikla című, legújabb alkotása. Az indián folklór inspirálta, vegyes technikával készült animáció a Cinemon Entertainment produkciója, és nemrég a San Franciscó-i Filmdíjak nyertesei között volt, amerikai premierje alkalmával. Gauder Áron Nyócker! című egész estés animációjával 2005-ben elnyerte az Annecy Filmfesztivál fődíját.

A Kecskemétfilmben készült Cigánymesék sorozat A cigányasszony meg az ördög című, Horváth Mária által rendezett epizódja szintén a televíziós programok versenyében mutatkozik be.

Versenyen kívül tűzik műsorra Annecy-ban a korábban a MOME animáció tanszékén diplomázott Bera Nándor Candide kalandjai című animációját; a Voltaire-klasszikus inspirálta, 9 perces, vegyes technikával készült animáció a Popfilm produkciója.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása