Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Két MOME animáció versenyez Szarajevóban

2024. július 26. - Herczeg Zsófi

Augusztus 16. és 23. között rendezik meg a 30. Szarajevói Filmfesztivált, melynek diákfilmes programjába két magyar animációt is válogattak: itt debütál Tőkés Anna Az utolsó dobás című MOME Anim diplomafilmje, Tudisco Júlia A madár gyermekei című, szintén MOME diplomamunkája pedig a fesztiválkörútját folytatja.

A 30. Szarajevói Filmfesztivál programjába 9 nagyjátékfilmet, 21 dokumentumfilmet, 12 rövidfilmet és 15 diákfilmet válogattak. Idén a háromtagú rövidfilmes zsűribe meghívást kapott a tavalyi Szarajevó Szíve-nyertes Buda Flóra Anna, a diákfilmes versenyben pedig Gyimesi Anna (Affrikáta, 40 év) harmadmagával fog zsűrizni.

szarajevo_2024.jpg

A madár gyermekei, Az utolsó dobás

A diákfilmes blokkban 15 alkotás versenyzik, vegyesen élőszereplős és animációs kisfilmek. A 15 közül 3 magyar rövidfilm, kettő ráadásul animáció. Itt mutatkozik be a frissen végzett Tőkés Anna MOME Anim diplomafilmje, Az utolsó dobás, mely egy élsportoló életén keresztül mutatja be a meghasonulás és a motiváció-vesztés negatív hatását. 

A film főszereplője Kata, akiben egykor ott égett a tűz, hogy csapatával együtt olimpikonná váljon, ám ereje, kitartása percről percre csökken a ránehezedő nyomás hatására, amit az autoriter edzői magatartás tesz elviselhetetlenné számára. A film alapgondolata, hogy az elnyomó közeg és az egyén lelkiállapota hatással van a fizikai teljesítményre. A MOME oldalán olvashatjuk, hogy a történet a rendező személyes élményeiből épül fel, ám a cselekménysor és a szereplők nem valós személyeket jelenítenek meg. A filmbéli edző viselkedésébe egy egész tünetegyüttest sűrítette bele, mely az edzői túlkapások zömét magába foglalja.

Az utolsó dobás producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, dramaturgja Ruttkay Zsófi, zeneszerzője Alpár Balázs, hangdizájnere Lukács Péter Benjámin. 

Szintén a diákfilmes versenyben szerepel Tudisco Júlia A madár gyermekei című MOME Anim diplomamunkája. A film egy fiktív mitologikus történet két naiv istengyerekről, Teremtésről és Pusztulásról, akik egymás természetét megtapasztalva alakítják és fedezik fel a világot, hogy végül egybeolvadva visszatérjenek a semmibe.

A film a tavalyi Friss Kakason mutatkozott be, azóta versenyzett már a Friss Hús fesztiválon, a Stuttgarti Animációs Filmfesztiválon (ITFS), az Anifilmen külön elismerést kapott, de ott lesz a Hiroshima Animation Season és a BuSho programjában is. 

A madár gyermekei producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, dramaturgja Ruttkay Zsófi, zeneszerzője Szabó Bálint, hangdizájnere Lukács Péter Benjámin, a rendezőasszisztens Lydia Reid volt.

süti beállítások módosítása