Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Traub Viktória új animációja Zágrábban és Annecy-ban kezdi fesztiválútját

2024. március 18. - dotandline

Új animációs kisfilmet készített Traub Viktória: a Cipők és paták világpremierje a zágrábi Animafesten lesz, majd az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon versenyez.

Június 3. és 8. között rendezik meg a legnagyobb horvát animációs fesztivált, a zágrábi Animafestet, melynek rövidfilmes versenyprogramjában debütál Traub Viktória legújabb kisfilmje, a Cipők és paták. Ugyanebben a versenyben lesz látható Buda Flóra Anna 27 című animációja, a diákfilmes versenyben pedig Lantos Júlia METU diplomafilmjét, az Olivér, az óriást vetítik.

Szinte a zágrábi fesztivállal egyidőben tartják Európa legjelentősebb animációs eseményét, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A június 9. és 15. között megrendezett fesztivál négy versenyprogramját hozták nyilvánosságra a napokban: összesen 67 filmet válogattak be 33 országból. A rövidfilmes versenybe 31, az Off Limits szekcióba 12, a Perspectives programba 16, a fiatal közönségnek szóló blokkba pedig 8 alkotást válogattak. A diplomafilmek, tv-filmek, az alkalmazott és VR animációk bejelentése március végén lesz, reméljük a diplomafilmek között magyar alkotás is lesz.

traub_viktoria_x_cipok_es_patak.jpg

Traub Viktória: Cipők és paták

Traub Viktória Cipők és paták című kisfilmjének főhőse Paula, az ember-állat hibrid lényekkel benépesített világban élő magányos kentaurlány, aki kisvárosi pedikűrösként emberi lábakra vágyik. Egy napon megismerkedik Arnolddal, a jóképű krokodilférfival, és első látásra egymásba szeretnek. A romantikus idill azonban mindkettejük önfeladása és a másik elvárásainak való megfelelés miatt végül nem várt konfliktushoz vezet. Paula választásra kényszerül: szerelem vagy önelfogadás?

A 15 perces Cipők és paták rendezője Traub Viktória, a forgatókönyvet a rendező mellett Bak Zsuzsanna és Dus Polett jegyzi, aki a film producere is volt. Az animáció zeneszerzője Kalotás Csaba, hangdizájnere Vadon Zoltán, vágója Polecsák Lajos, gyártója a Pi Production, a Solaz Media és a Paprika Studios. A film 2021-ben kapott támogatást a Nemzeti Filmintézettől, akkor még Love or Left munkacímen.

Traub Viktória 2008-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán Eső című kisfilmjével. Egyetemi tanulmányai alatt 2006-ban Erasmus ösztöndíjjal tanult Portugáliában. Jelenleg a MOME multimédia-művészet DLA képzésén doktorandusz és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen tanársegéd.

2008 óta animációs rendezőként, látványtervezőként és art direktorként dolgozik, emellett mozgó festményeivel és videómunkáival rendszeresen kiállításokon vesz részt. A Vastojás (2014) és a Sellők és rinocéroszok (2017, itt elérhető online) című animációs filmjei a világ számos fesztiválján szerepeltek sikerrel. 2018-ban a Magyar Filmkritikusok Szövetsége a Sellők és rinocéroszokat választotta az év animációs filmjének.

Forrás: Annecy IAFF, KAFF

süti beállítások módosítása