Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A 27 a legjobb animáció a magyar filmkritikusok szerint

2024. február 05. - dotandline

Pénteken 61. alkalommal adták át a Magyar Filmkritikusok Díjait az előző év legjobb magyar filmjeinek és alkotóinak. A díjat a MÚOSZ film- és tévékritikus szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztálya szavazta meg és osztotta ki.

2023 legjobb magyar animációjának Buda Flóra Anna 27 című animációját választották. A film főhőse a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

27 francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült, producere Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A hangdizájnt Lukács Péter Benjámin és Zányi Tamás készítette, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte. A filmben magyar dialógusokat hallunk, a szereplőknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Stork Natasa, Farkas Franciska, Szabó Simon, Fekete Ádám, Enyedi Éva és Kaszás Márk.

buda_flora_anna_27_still_05.jpg

Buda Flóra Anna: 27

A projektet Flóra a viborgi Open Workshop keretében fejlesztette, 2020-ban elnyerte az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díját, melynek keretében 2021 végén hat hónapig fejlesztette filmtervét Franciaországban, ráadásul a díjjal 35.000 eurós pénzjutalom is járt. A 27 világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol egyből elnyerte a rövidfilmes Arany Pálmát, majd az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a rövidfilmes Kristály-díjat. A magyar közönség a XI. Friss Húson láthatta, ahol megkapta a legjobb magyar animációnak járó díjat, azóta pedig megszámlálhatatlan fesztiválon vetítették és szép számú díjjal gazdagodott. Izgulhattunk érte az Európai Filmdíj-átadón is, legutóbb a a Sundance fesztiválon élvezhette a közönség. A film felkerült a legjobb animációs rövidfilm Oscar-díj shortlisjére is, ám végül sajnos nem lett jelölt. A 27 április 4-től a magyar mozikban is látható: a Hogyan szexeljünk című díjnyertes cannes-i film kísérőfilmje lesz.

A magyar filmkritikusoktól különdíjat kapott Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első egész estés animációja, a Műanyag égbolt. A film egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

202308199_5_rwd_1380.jpg

Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta: Műanyag égbolt

A Műanyag égbolt az Inkubátor Program nyerteseként indult és hamar kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi a program kereteit. Az egyedülálló animációs sci-fi a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta és magyar-szlovák koprodukcióban készült el.

Világpremierje a Berlinalen volt tavaly év elején, és azóta nagy sikerrel járja világszerte a nagy presztízsű fesztiválokat Amerikától Ázsiáig, többek közt a legjobb film Ezüst Méliès-díját hozta el a strasbourgi fesztiválról. A cseh mozikban október közepétől, Hollandiában november elejétől, Szlovákiában pedig november közepétől vetítik és tavasszal a franciaországi moziközönség francia szinkronnal láthatja. A filmet idén Európai Filmdíjra jelölték egész estés animáció kategóriában, legutóbb pedig az animációs Oscar-nak számító Annie-díjra jelölték.

A Műanyag égbolt rendezője Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta, producere Fülöp József, Sipos Orsolya (SALTO Film) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és a RTVS – Radio and Television Slovakia. A filmet tavaly márciusban mutatták be, nemrég pedig megjelent DVD-n és BD-n.

süti beállítások módosítása