Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A legjobb rövidfilm lett Buda Flóra Anna animációja Szarajevóban

2023. augusztus 18. - dotandline

Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje a cannes-i Arany Pálma és az annecy-i Kristály-díj után újabb rangos elismerést kapott: most a Szarajevói Filmfesztiválon választották a legjobb rövidfilmnek.

Augusztus 11. és 18. között tartották az egyik legmenőbb filmfesztivált, a Szarajevói Filmfesztivált, melyen több magyar film versenyzett. A 27 a rövidfilmes versenyprogramban 9 másik alkotással együtt szerepelt, melyben élőszereplős és animációs alkotások együtt versengtek. Buda Flóra filmje elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve-díjat (Heart of Sarajevo for the Best Short Film), ami nemcsak Oscar-kvalifikáló elismerés, hanem 2500 eurós pénzdíjjal is jár. 

buda_flora_anna_27_still_05.jpg

A francia-magyar koprodukcióban készült, 11 perces animáció főhőse a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

27 francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült, producere Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A hangdizájnt Lukács Péter Benjámin és Zányi Tamás készítette, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte. A filmben magyar dialógusokat hallunk, a szereplőknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Stork Natasa, Farkas Franciska, Szabó Simon, Fekete Ádám, Enyedi Éva és Kaszás Márk.

A projektet Flóra a viborgi Open Workshop keretében fejlesztette, 2020-ban elnyerte az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díját, melynek keretében 2021 végén hat hónapig fejlesztette filmtervét Franciaországban, ráadásul a díjjal 35.000 eurós pénzjutalom is járt. A 27 világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol egyből elnyerte a rövidfilmes Arany Pálmát. A magyar közönség a XI. Friss Húson láthatta, ahol megkapta a legjobb magyar animációnak járó díjat. Buda Flóra filmje nemrégiben a Melbourni Nemzetközi Filmfesztválon a legjobb animációnak járó díjat kapta, ami szintén Oscar-kvalifikáló, az Európai Filmakadémia pedig ma jelentette be, hogy a 27 a rövidfilmes jelöltek közé került, vagyis esélyes az Európai Filmdíjra is.

A Szarajevói Filmfesztiválon még két magyar díjazott lett: Gyimesi Anna DocNomads keretében készített Falling című kisfilmje, mely a diákfilmes kategóriában kapta a Szarajevó Szíve-díjat, a zsűri különdíját pedig Somogyvári Gergő Fairy Garden című alkotása nyerte.

Izgalmas információ, hogy a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve-díjat tavaly szintén magyar animáció kapta: Turai Balázs Amok című filmje, melynek szintén a Boddah volt a hazai gyártója, producerei Osváth Gábor és Lukács Péter Benjamin voltak.

süti beállítások módosítása