Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

3+1 magyar animációs mozifilm Annecy-ban

2023. április 28. - dotandline

A rövidfilmek után bejelentették az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál nagyjátékfilmes programját is, melyben négy magyar alkotás is szerepel, melyre talán még soha nem volt példa.

A 61. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált június 11. és 17. között rendezik meg, a két nagyjátékfilmes versenyblokk alkotásait tegnap jelentették be. 3370 nevezés érkezett 112 országból, végül 11 mozifilmet válogattak be a hivatalos versenyprogramba, 13-at pedig a Contrechamp versenybe. A beválogatott egész estés animációk között rekordszámú magyar film szerepel, mely a hazai alkotócsapatok kiemelkedő tehetségének és szaktudásának elismerése.

annecy_2023_2.jpg

Gauder Áron új filmje, a hazai mozikban jelenleg is látható Kojot négy lelke a fő versenyprogramba kapott meghívást. A rendező pályafutása 2005-ben éppen Annecy-ban indult, ahol elnyerte a fesztivál fődíját, a Kristály-díjat a Novák Erikkel közös Nyócker! című vígjátékért. A Kojot négy lelke nemzetközi premierje az Egyesült Államokban lesz a napokban, két nagy amerikai fesztiválon, Arizónában és Floridában párhuzamosan debütál.

A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú indián történetben az olajvezetékek fektetése miatt kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az őslakosok. Az otthonukért tüntető közösség felidézi az indiánok mágikus teremtéstörténetét, amely Kojot kalandjain keresztül hozza közel a mai nézőhöz az indián bölcsességet és megmutatja, hogy a múlt tapasztalataira hallgatva könnyebb a jövőt jó irányba állítani. 

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában készült, producere Temple Réka.

08_mataoka_tuntetok.jpg

Kojot négy lelke

A fesztivál Contrechamp versenyébe három magyar mozifilmet válogattak. Annecy-ban láthatja először a külföldi közönség a Kecskemétfilm gyártásában készült Toldi mozifilm feldolgozást, mely Jankovics Marcell utolsó alkotása, társrendezője Csákovics Lajos, producere Mikulás Ferenc volt.

Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk az irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. A mozifilm feldolgozásban nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

toldi_mozifilm.jpg

Toldi

Az idei Berlinalén volt a világpremierje a korunk égető kérdéseit feszegető Műanyag égbolt című magyar-szlovák sci-fi koprodukciónak, mely Annecy-ba is meghívást kapott. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezőpáros első mozifilmje egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, hogy legapróbb rezzenéseik is láthatók legyenek. A karaktereket körülvevő 3D-s világ a nézőket látomásszerű utazásra viszi a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában.

A Műanyag égbolt a SALTO Film gyártásában készült, producere Fülöp József és Sipos Orsolya, társproducere Petrányi Viktória.

202308199_5_rwd_1380.jpg

Műanyag égbolt

A Filmintézet támogatásával készült Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukciót szintén Annecy-ban láthatja először a nemzetközi közönség. A bábanimáció Filip Pošivač cseh rendező első egész estés mozifilmje, vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjamin, zeneszerzője Balázs Ádám volt. A családi mesefilm történetében karácsony közeledtével fény és sötétség csap össze egy ódon bérházban, ahol Tomi, a különleges kisfiú és barátja, a bérház új lakója, Polli élnek át izgalmas kalandokat és közös erővel felderítik a ház szellemének rejtélyét.

Tomi, Polli és a Ház Szelleme magyar koproducere Osváth Gábor (Filmfabriq), a filmet a tervek szerint a hazai közönség decembertől láthatja a Vertigo Média forgalmazásában.

tomi_polli.jpg

Tomi, Polli és a Ház Szelleme

A májusi cannes-i világpremiert követően Annecy-ban versenyez Buda Flóra Anna 27 című animációs kisfilmje, mely a magyar Boddah és a francia Miyu gyártásában készült. A diplomafilmek versenyében szerepel Mira Zénó MOME Anim mesterszakos alkotása, a Fox Tossing, a fesztivál pedig külön blokkot szentel az LMBTQ-filmeknek, melybe meghívták Tóth Luca Superbia című animációját is.

Forrás: NFI, Annecy IAFF

süti beállítások módosítása