Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Az Amok 2022 legjobb magyar animációja a filmkritikusok szerint

2023. február 03. - dotandline

2023. február 3-án a Sajtóházban adták át a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának díjait, immáron 60. alkalommal.

A díjátadón Báron György és Gyürke Kata, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya elnökségi tagjai adták át a Magyar Filmkritikusok Díjait. A díjazottak teljes listája a MÚOSZ oldalán olvasható.

2022 legjobb magyar animációjának Turai Balázs Amok című kisfilmjét választották. A 14 perces, szöveg nélküli animáció főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

balazs_turai_x_amok_01.jpg

Az Amok nagyon erősen indult tavaly nyáron, ugyanis júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat a legnagyobb animációs fesztiválon, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, majd a Szarajevói Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve díjat. Mindkettő Oscar-kvalifikáló elismerés, ám sajnos az Amok nem került fel a 2023-as Oscar-shortlistre. A filmet a tavalyi premierje óta több mint 50 fesztivál válogatta be a versenyprogramjába, jelenleg pedig az animációs Oscarnak számító Annie Awards rövidfilmes kategóriájának egyik jelöltjeként izgulhatunk érte.

Az Amok Magyarországon többszöri próbálkozásra sem kapott állami támogatást (itthon egyedül a Filmjus Alapítvány támogatta 200 ezer forinttal 2019-ben), de a Román Nemzeti Filmközponttól (CNC) viszont igen: ők 130 ezer lejjel, vagyis közel 9,5 millió forinttal támogatták (legalábbis 2020. májusi árfolyam szerint). A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin volt. 

Hazai gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, a román támogatással pedig külföldi producert is szereztek, méghozzá az Anim'est fesztiváligazgatóját, Mihai Mitricăt, valamint Helga Fodorean-t, a film koproducere pedig Mártonffy Zoltán (CineSuper). A román pályázó a Safe Frame nevű VFX és animációs gyártócég.

Forrás: MÚOSZ

süti beállítások módosítása