Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Annie-díjra jelölték Turai Balázs animációját

2023. január 17. - Herczeg Zsófi

Idén ismét van magyar jelölt az egyik legrangosabb animációs eseményen, az Annie Awards-on!

Az 1972-ben létrehozott, de a filmekért csak 1992-től díjakat osztó Annie Awards nyerteseit a Nemzetközi Animációs Filmszövetség Los Angeles-i tagjai szavazzák meg minden évben. A Nemzetközi Animációs Filmszövetséget még 1960-ban, Annecy-ban alapította a pixillációs animációiról híres Norman McLaren, de a szövetség elnöke volt John Halas és Michel Ocelot is. 

Az Annie Awards-ot azért is kíséri kiemelkedő figyelemmel a filmes szakma, mert az itt díjazottak előrevetíthetik az Oscar-nyerteseket is, legalábbis egész estés kategóriában. 

A rövidfilmes kategóriában öt alkotást jelöltek: Turai Balázs Amok (HUN/ROM), Uri Lotan Black Slide (ISR/GBR), João Gonzalez Ice Merchants (PRT/UK/FRA), Diana Cam Van Nguyen Love, Dad (CZE/SVK), valamint Amanda Forbis és Wendy Tilby The Flying Sailor (CAN) című animációját.

balazs_turai_x_amok_01.jpg

Turai Balázs 14 perces, szöveg nélküli Amok című animációjának főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Az Amok nagyon erősen indult tavaly nyáron, ugyanis júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat a legnagyobb animációs fesztiválon, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, majd a Szarajevói Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve díjat. Mindkettő Oscar-kvalifikáló elismerés, ám sajnos az Amok nem került fel a 2023-as Oscar-shortlistre. A filmet a tavalyi premierje óta több mint 50 fesztivál válogatta be a versenyprogramjába.

balazs_turai_amok_02.jpg

Az Amok Magyarországon többszöri próbálkozásra sem kapott állami támogatást (itthon egyedül a Filmjus Alapítvány támogatta 200 ezer forinttal 2019-ben), de a Román Nemzeti Filmközponttól (CNC) viszont igen: ők 130 ezer lejjel, vagyis közel 9,5 millió forinttal támogatták (legalábbis 2020. májusi árfolyam szerint). A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin volt. 

Hazai gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, a román támogatással pedig külföldi producert is szereztek, méghozzá az Anim'est fesztiváligazgatóját, Mihai Mitricăt, valamint Helga Fodorean-t, a film koproducere pedig Mártonffy Zoltán (CineSuper). A román pályázó a Safe Frame nevű VFX és animációs gyártócég.

Az Annie Awards-on nem újoncok a magyarok: 2018-ban a Ruben Brandt, a gyűjtő szerepelt az egész estés versenyben, Bucsi Réka Solar Walk című kisfilmje pedig a rövidfilmes mezőnyben volt. 2019-ben a Digic Pictures-nél gyártott Love, Death & Robots (Netflix) antológia The Secret War című epizódját a Best FX for Media/TV kategóriában díjazták.

Az 50. Annie Awards díjátadót február 25-én tartják.

Forrás: Annie Awards

süti beállítások módosítása