Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Két magyar animációt jelöltek Annie-díjra

2018. december 03. - Herczeg Zsófi

Kihirdették az idei Annie Awards jelöltjeit, melyek közt ott van a Ruben Brandt, a gyűjtő és a Solar Walk is.

Az 1972-ben létrehozott, de a filmekért csak 1992-től díjakat osztó Annie Awards nyerteseit a Nemzetközi Animációs Filmszövetség Los Angeles-i tagjai szavazzák meg minden évben. A Nemzetközi Animációs Filmszövetséget még 1960-ban, Annecy-ban alapította a pixillációs animációiról híres Norman McLaren, de a szövetség elnöke volt John Halas és Michel Ocelot is. Az Annie Awards-ot azért is kíséri kiemelkedő figyelemmel a filmes szakma, mert az itt díjazottak előrevetítik az Oscar-nyerteseket is, legalábbis egészestés kategóriában.

ruben_brandt_a_gyujto.jpg

Milorad Krstic: Ruben Brandt, a gyűjtő

Ezért is olyan menő, hogy Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét jelölték, méghozzá két kategóriában: a független egészestés filmek szekciójában, valamint a legjobb vágás díjáért. Előbbi kategóriában olyan alkotásokkal versenyez, mint a francia-belga Micsoda pompás torta! (r: Marc James Roels, Emma De Swaef), a japán Mirai - Lány a jövőből (r: Mamoru Hosoda), a francia-japán MFKZ (r: Guillaume Renard, Shoujirou Nishimi), valamint a brazil Tito and the Birds (r: Gustavo Steinberg, André Catoto, Gabriel Bitar). A legjobb függetlenfilm díján kívül a legjobb vágásért is jelölték, méghozzá olyan menő amerikai filmek mellett, mint a Hihetetlen család 2., a Grincs, a Ralph lezúzza a netet: Rontó Ralph 2. és a Pókember - Irány a Pókverzum.

bucsi_reka_solar_walk_04.jpg

Bucsi Réka: Solar Walk

De van még egy magyar vonatkozású jelölt is: Bucsi Réka dán produkcióban készült Solar Walk című filmje a rövidfilmes kategóriában versenyez, melyben a további négy jelölt a francia Grandpa Walrus (r: Lucrèce Andreae), az ausztrál Lost & Found (r: Andrew Goldsmith, Bradley Slabe), a belgrádi-szlovén Untravel (r: Ana Nedeljkovic, Nikola Majdak), valamint az amerikai Weekends (r: Trevor Jimenez). 

A Ruben Brandt, a gyűjtő ott van a 25 Oscar-esélyes egészestés animáció között, ugyanis hivatalosan is nevezte az amerikai forgalmazó, a Sony Pictures Classics a 2019-es Oscar-gálára. A Solar Walk pedig szintén Oscar-esélyes (Bucsi Réka ezzel harmadszor lett Oscar-esélyes), mivel két Oscar-kvalifikáló díjat is nyert: az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál fődíját, a Nelvana Grand Prize-t, valamint a BIAF Bucheon Nemzetközi Animációs Fesztivál fődíját rövidfilmes kategóriában. A Solar Walk-ot még egy rövid ideig meg lehet nézni online ezen a linken.

A 46. Annie Awards díjátadóját 2019. február 2-án tartják a kaliforniai UCLA Royce Hall-ban.

süti beállítások módosítása