Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Friss magyar animációs filmötletek Annecy-ban

2022. július 20. - dotandline

A tavalyi hibrid rendezvény után idén újra személyesen lehetett részt venni az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon és a MIFA filmvásáron, aminek a szakma nagyon örült, hiszen 106 országból több mint 13.000 vendég érkezett az eseményre, a kisváros utcái és terei újból megteltek animációs alkotókkal és rajongókkal. Magyarországról 61 akkreditált volt jelen, ami szintén rekordnak számít. Megkérdeztünk néhány magyar stúdiót, hogy milyen új projekttel készültek a fesztiválra. 

CINEMON STÚDIÓ


Laci és az oroszlán

Marék Veronika 1961-ben megjelent Laci és az oroszlán című mesekönyve alapján egy rövidfilm már elkészült, a  Cinemon pedig tervezi a folytatást: egy 13 részes, epizódonként 5 perces sorozatot.

laci_es_az_oroszlan_2.jpg

Laci és az oroszlán

A kisfilm elnyerte a Golden Bee nemzetközi gyerekfilmfesztivál animációs fődíját, Marék Veronika könyve pedig már meghódította a gyerekek szívét szerte a világon: a könyv megjelent angol, román, német, lengyel, szerb, spanyol, japán, kínai és koreai nyelven is, sőt Japánban évente újabb és újabb kiadást ér meg, a mai napig 600.000 példány fogyott belőle.

Pálfi Zsolt rendező és Temple Réka producer nem először viszi vászonra kortárs magyar gyermekirodalmi szerző alkotását, 2017-ben és 2018-ban például Berg Judit szintén világhírű történetéből, a Lengemesékből készítettek sorozatot, melyet a szakma számos rangos nemzetközi díjjal jutalmazott.

A Laci és az oroszlán egy félős kisfiú és a neki segítséget nyújtó oroszlán barátságának a története. Laci a közös kalandokon keresztül rájön a legfontosabbra: az erő belülről fakad, a könyv végén pedig képes az oroszlán támogatása nélkül is boldogulni. A sorozat további epizódjaiban új szereplőkkel találkozhatunk, és mindegyik részben a barátság, a külső segítség és belső erő kibontakozásának témaköreit járják körül az alkotók.

CSODÁK

Kis-Kéry Beáta rendező CSODÁK című animációs sorozattervével a napjainkban ritkán hallott csodákról szeretnének mesélni a gyerekeknek. A történetek különböző országokban és korokban játszódnak, a távoli tájak magukkal ragadják, elbűvölik a gyermeki képzeletet és kalandos, élvezetes módon mutatják be ezeket az ismeretlen helyeket. A történetek megértését tanulságok segítik, vagy épp újabb rejtély felé vezetik a kis nézőt.

A 7-10 éves gyermekeknek szánt történetek a gyermeki lélek számára ősi időkre emlékező, de mindig időszerű szellemi táplálékok a szeretetről és gondoskodásról.

csodak_1.jpg

CSODÁK

DERENGŐ STÚDIÓ


Dr. Drennan Berry nem teljesen komplett Bestiáriuma

Farmosi Emi projektje, a Dr. Drennan Berry nem teljesen komplett Bestiáriuma (Dr. Drennan Berry’s 100% pure Fruitloopery) egy fiatal felnőtteknek szóló sorozat két különc tudósról, akik nappal állatorvosok, éjjel pedig szörnyeket vadásznak – vagy éppen fordítva – egy látszólag túl tökéletes világban, ahol hamar kiderül, hogy semmi sem az aminek elsőre tűnik. A sorozat főszereplője Maxie, aki a felnőttkorba frissen átbukdácsoló egyetemisták átlagos problémáival szembesül, csak az ő útját olykor még megnehezíti egy-két mutáns, természetfeletti rejtély és alkalmankénti életveszély is, hála kissé különc egyetemi mentorának, Arleynak – akinek, mint később kiderül, jóval több vaj van a fején annál, minthogy a kelleténél szabadabban értelmezi az egyetemi gyakorlat feladatköreit.

Az alkotók az egyes epizódokat 22 percesre tervezik, évadonként 26 epizóddal. A filmterv először a 2016-os Cartoon Springboardon tűnt fel, majd idén a Derengő stúdióban, a Toon Boom Harmony szponzorálásával elkészült az első trailer is. A projekt sok ígéretes visszajelzést kapott az idei MIFA filmvásáron, a rendező és a stúdió forgatókönyv-fejlesztési pályázatok segítségével tervezi tökéletesíteni az anyagot.

IONART STÚDIÓ


Ninja Cats

A Ninja Cats (Ninja cicák) kiskamaszoknak szóló akció-kaland-misztérium sorozat ötlete három éve pattant ki Seiner Károly, az Ionart Stúdió producerének fejéből. Ekkor kollégájuk, Szilassy Kata segítségével elkezdték a koncepció és a karakterek fejlesztését.

Kisebb-nagyobb megszakításokkal és a koncepció újragondolásával elkészültek a főszereplő karakterek 3D látványtervei. és az első helyszíneket is megépítették a véglegeshez közeli minőségben. Ezt az anyagot vitték magukkal az idei MIFA filmvásárra, ahol sok pozitív megerősítést kaptak arra vonatkozóan, hogy a koncepció erős és érdemes a fejlesztésén tovább dolgozni. Legfontosabb tervük a közeljövőben egy teljes epizód forgatókönyvének megírása és egy kb. két perces pilotfilm elkészítése, melyet a potenciális befektetőknek és koprodukciós partnereknek meg tudnak mutatni. Ez az izgalmas rövidfilm ízelítőt fog adni a történetről, az animáció stílusáról, az epizódok hangulatáról és a megálmodott látványvilágról.

A sorozat a távoli Japán misztikus világába kalauzolja el a nézőt. A főszereplő cica karakterek maguk is mitikus lények az emberek világában, akiket a különleges képességeik és a távoli múltban elkövetett és félreértett tetteik miatt kitaszított a mindenkori társadalom. Mentoruk segítségével immáron egy csapatot alkotva közösen veszik fel a harcot a gonosz erőkkel szemben.

ninja_cats.jpg

Ninja Cats

DIGIC PICTURES


A világszerte ismert magyar animációs stúdió, a DIGIC Pictures terjeszkedik a filmes és tévés szektorban is. Portfóliójukban elsősorban videojátékok bemutató- és átkötő filmjei, játékfilmek és reklámfilmek sorakoznak. Világszínvonalú animációs rövidfilmjeiket a páratlan minőségű, élethű módon kidolgozott karakterek keltik életre. Emellett a DIGIC a filmszerű történetmeséléssel teszi igazán izgalmassá a látványt. Céljuk, hogy a jövőben több olyan tartalmat hozzanak létre, amelyet megmutathatnak a gyermekeknek, és szórakoztathatják őket a két évtized alatt kifejlesztett, kiváló minőségű animációs technikák segítségével. A legtöbb munkájuk akciódús, sok olyan elemet tartalmaz (fegyvereket, harcjeleneteket), amit inkább az érettebb közönségnek szánnak. 

Another Home

another_home.jpeg

Another Home

Két angol nyelvű rövidfilmet mutattak be az idei annecy-i fesztiválon: az EPIC Games jóvoltából az Another Home teasert Kerek Balázs, CG Supervisor prezentálta a szakmai közönségnek az artist takeover eseményen. Az Another Home a háziállatok és a robotok közötti konfliktus köré épül: a történet egy olyan jövőbeli világban játszódik, ahol robotok segítségével gondoskodnak az emberek a kedvenceikről.

Worlds Apart

A második rövid animáció a Worlds Apart címet viseli, és egy magyar gyermekkönyv alapján készült. Ez a mese egy két részre szakadt királyságról szól, melynek egyik fele egy szórakoztató, kellemes időtöltést kedvelő világ, míg a másik a fegyelemre és a rendre összpontosít.

worlds_apart_cilla.jpg

Worlds Apart

CUB ANIMATION


Rozi és Zafír

A Rozi és Zafír című sorozat egy ötéves, kíváncsi lányról és barátjáról, egy kék lóról szól, az önálló történetek mindennapi élethelyzetekből (pl. tejfog elvesztése, játékok kölcsönkérése) épülnek fel, némi varázslattal fűszerezve. A jócselekedetek apró kis csodákhoz vezetnek.

Lovrity Anna Katalin rendező projektjét a sorozat producere, Gelley Bálint mutatta be Annecy-ban az érdeklődőknek. A sorozat 2021 áprilisában kapott támogatást a Nemzeti Filmintézettől, Katát pedig korábban kérdeztük a CEE Animációs Fórumról és a sorozattervéről. 

lovrity_kata_x_rosie_and_sapphire.png

Rozi és Zafír

süti beállítások módosítása