Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Turai Balázs új animációja Annecy-ban debütál

2022. március 21. - Herczeg Zsófi

Június 13. és 18. között tartják Európa legjelentősebb animációs eseményét, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, a rövidfilmes program egy része pedig már nyilvános, egy magyar animációt találunk köztük.

Nyilvános az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjának egy része: 1347 nevezés érkezett 100 országból, ami 152 filmmel több, mint 2021-ben. Ezek közül négy szekcióba összesen 72 kisfilmet válogattak: 38 animáció került a hivatalos rövidfilmes versenybe, 8 az Off-Limits szekcióba, 17 a Perspectives blokkba és 9 a fiataloknak szóló programba. A szervezők kiemelik, hogy ezen szekciókban egyenrangúan képviseltetik magukat női és férfi rendezők. 

Fontos, hogy öt kategória bejelentése még hátravan: a diplomafilmes és tv, illetve alkalmazott animációs versenyblokkok alkotásait március 28-án jelentik be, a VR munkákat április végén, az egész estés filmeket pedig május elején. A diplomafilmes versenyben minden évben szerepelt magyar animáció, így idén is számítunk rájuk.

turai_balazs_x_amok_2.png

Turai Balázs: Amok (Forrás: Boddah)

A 61. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál eddig meghirdetett rövidfilmes versenyében egy magyar animációt találunk: Turai Balázs új filmjét, az Amok című pszicho-komédiát. A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután elvesztette menyasszonyát és vonzó külsejét, szembe kell néznie belső démonaival.

Az Amok Magyarországon többszöri próbálkozásra sem kapott állami támogatást, de a Román Nemzeti Filmközponttól (CNC) viszont igen: ők 130 ezer lejjel, vagyis közel 9,5 millió forinttal támogatta (legalábbis 2020. májusi árfolyam szerint). A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin volt. 

Hazai gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, a román támogatással pedig külföldi producert is szereztek, méghozzá az Anim'est fesztiváligazgatóját, Mihai Mitricăt, valamint Helga Fodorean-t, a film koproducere pedig Mártonffy Zoltán (CineSuper). A román pályázó a Safe Frame nevű VFX és animációs gyártócég, ahol többek közt az Edvard Munch Sikoly című festményét és a Pink Floyd The Great Gig in the Sky című dalát ötvöző zseniális Scream is készült Sebastian Cosor rendezésében

amok_prezi-11.png

Turai Balázs: Amok (Forrás: Boddah) 

Az Amok megnyerte a 2019-es Friss Hús pitchfórumát, a Filmjus pályázatán 200 ezer forintot kapott fejlesztésre, szerepelt már a CEE Animációs Fórumon is, korábban pedig négy hónapot a viborgi artist residency programban fejlesztette a rendező.

Turai Balázs legutóbbi kisfilmje, a pimaszul társadalomkritikus, posztapokaliptikus Róma bukása a horvát Adriatic Animation és a magyar Boddah koprodukciójában jött létre. Balázs volt a társforgatókönyvírója a Kovásznai György ötlete alapján készült Candide sorozatnak (mely online is megtekinthető), és többek közt az ő nevéhez fűződik az aktuálpolitikai témákat abszurd  módon boncolgató Oligarchia című websorozat is, melyet a Partizánnal tavaly ősszel folytattak, de a Hungarophilia nevű projekt társalkotója is volt, melyben a magyar nemzeti kincseket értelmezték újra. Balázs nem újonc Annecy-ban, 2021 őszén például három hónapig fejlesztette Kreif Zsuzsannával közös filmtervüket, a Forró helyzet a hüllők bolygóján című animációt a francia városban.

süti beállítások módosítása