Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Két magyar animációs mozifilm is ott lesz a Cartoon Movie-n

2021. december 23. - Herczeg Zsófi

Szirmai Márton az Inkubátor Programban támogatást nyert Hol rontottam el? című animációja, valamint a cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő Tomi, Polli és a ház szelleme is ott lesz a 24. Cartoon Movie-n.

Március 8. és 10. között, a franciaországi Bordeaux-ban rendezik meg a 24. Cartoon Movie-t, mely az európai Media Program által támogatott pitch- és koprodukciós fórum egész estés animációs filmek számára. Az 1999-ben alapított Cartoon Movie célja, hogy összehozza a fejlesztés vagy gyártás alatt álló egész estés animációs filmek alkotóik befektetőkkel, forgalmazókkal, és más producerekkel.

A 2022-es eseményre 57 egész estés animációs filmtervet válogattak be különböző előkészítési és gyártási fázisban, illetve célcsoporttal. Ezek közül 21 felnőtteknek szóló alkotás, 28 családi film, 7 a gyerekközönséget, 1 pedig a tinédzsereket célozza. Az 57 projekt között két magyar film szerepel: Szirmai Márton Hol rontottam el? című, fiatal felnőtteknek szóló 2D animációja, valamint Filip Pošivač cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő Tomi, Polli és a ház szelleme című bábanimációja.

hol_rontottam_el_x_cartoon_movie.jpg

Hol rontottam el? (Forrás: Cartoon Media)

A Hol rontottam el? egy  fekete humorú életrajzi dráma Európa első számítógépének megalkotójáról. Főszereplője Kozma László, aki egy amerikai-magyar gyár igazgatója 1949-ben. A férfi a józan ész nagykövete, egy nap mégis arra ébred, hogy abszurd vádak alapján ártatlanul 15 év börtönre ítélik. Miközben megpróbálja felfogni a felfoghatatlant, rájön, hogy belső utazása csak most kezdődik. Hol rontotta el? A film során megismerjük Kozmát, a zseniális mérnököt, aki akár világhírű is lehetett volna, ha nem hozza meg rossz döntések sorozatát. A film során életének emlékezetes és látványos történetei elevenednek meg, melyek segítségével kidolgozza a tökéletes szökési tervet. Szabadulása után már semmit nem szeretne feltalálni.

A projekt a harmadik Inkubátor Programon kapott 82 millió forintos támogatást 2018-ban. Éppen egy éve írtunk róla, az alkotók akkor már másfél éve készítették a 90 perces animatikot. A film rendezője és írója Szirmai Márton, látványtervezője Ászity Boglárka, gyártója a Hol rontottam el Kft., producere Pálos György. 

tomi_polli_x_cartoon_media.jpg

Tomi, Polli és a ház szelleme (Forrás: Cartoon Media)

Szintén meghívást kapott a Cartoon movie-ra a cseh Filip Pošivač cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő első egész estés filmje, a Tomi, Polli és a ház szelleme, melynek magyar gyártócége a Filmfabriq, koproducere Osváth Gábor. A történet karácsony előtt játszódik egy ódon bérházban, ahol a sötétség uralkodik. Itt lakik Polli és egy különös kisfiú, Tomi, akinek egy rejtélyes betegsége van: vakítóan vilángol az egész teste. Tomi és Polli hamar összebarátkoznak, ám körülöttük egyre fokozódik a sötétség, amihez talán a ház többi lakójának ármánykodása is hozzájárul. A két gyerek felkerekedik, hogy kiderítse hova tűnik minden fény és vajon mit rejtegethet a házmester az üvegházában.

A munkában senior animátorként vesz részt Papp Károly Kása Prágában, az utómunka jelentős része pedig Magyarországon lesz, többek közt a VFX és a hangdizájn is, mely utóbbit Lukács Péter Benjámin fogja készíteni. A projektről itt írtunk részletesen.

A Tomi, Polli és a ház szelleme forgatókönyvét Filip Pošivač és Jana Šrámková jegyzi. A film cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készül, producere Pavla Janoušková Kubečková (Nutprodukce, CZ), Jakub Viktorin (Nutprodukcia, SK) és Osváth Gábor (Filmfabriq, HU). A projekt a Nemzeti Filmintézettől kapott több mint 6 millió forintos gyártás előkészítési támogatást, az Európa Tanács filmalapja, az Eurimage 290 ezer eurót szavazott meg a film gyártására, 2021 márciusában pedig további 122 millió forintot szavazott meg a filmnek gyártásra az NFI döntőbizottsága.

Forrás: Cartoon Movie

süti beállítások módosítása