Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kutyabaráttá váló medvebocs – Daniel Gray: Milu kutyája

2021. július 19. - dotandline

Idén online tartották a kéthetesre bővült CEE Animációs Fórumot, melyen hat magyar projekt mutatkozott be. Baka Adrienn a Primanima gyakornokaként vett részt a fórumon, és az alkotókat kérdezte a filmterveikről.

A 9. CEE Animációs Fórum rövidfilmes versenyblokkjában szerepelt Daniel Gray Milu kutyája című filmterve. Főszereplője egy erdőben élő magányos lány, aki annyira vágyik egy kutyára, egy barátra, hogy amikor belebotlik egy kismackóba, el akarja hinni róla, hogy egy kiskutya. Ahogyan a "kiskutyából" nagy medve lesz, úgy az ő barátságuk és kötődésük is egyre erősebbé válik.

A film a MOME-n végzett Máray Mariann azonos című könyvének az adaptációja, melyet 2019-ben adott ki a spanyol Kalandraka. A Milu kutyája a CUB stúdiójában készül, látványtervezője Máray Mariann, dramaturgja Domonyi Rita, a producere pedig Szederkényi Bella. A projektről Daniel Gray-t és Szederkényi Bellát kérdeztük.

Hogyan készültetek az online pitchre?

Nagyjából tudtuk, hogy mit szeretnénk mondani. A előkészítés része volt egy online előadás, ahol tippeket adtak ahhoz, hogy hogyan érdemes felépíteni egy pitchet. Volt lehetőségünk egy mentorral is átbeszélni, hogy hogyan fejlesszük a videót.

daniel_gray_x_milu_kutyaja.jpg

Daniel Gray: Milu kutyája (Forrás: CUB)

Mennyivel volt nehezebb vagy könnyebb egy élő pitchnél?

Az online pitch annyiban volt nehezebb egy élő pitchnél, hogy a járványügyi lezárások miatt egy óvodás és egy csecsemő volt körülöttünk a nap 24 órájában, akik mellett nemhogy dolgozni, de még beszélni is sokszor nehéz, ezért éjjelente raktuk össze az anyagot, és a videót is. Sajnos Dan részéről még nehezebb volt a dolog, mert az édesanyja éppen ez idő tájt hunyt el, szóval minden szempontból elég kemény időszak volt ez - mindenesetre próbáltunk helytállni, amennyire lehetett. 

Milyen elvárásaitok voltak magatokkal és a fórummal szemben?

Tulajdonképpen csak szerettük volna kicsit megfuttatni az anyagot a nemzetközi szakmai közönség előtt: szerettük volna, hogy mások is lássák min dolgozunk. Fontosak voltak számunkra a visszajelzések is. Szerencsére nagyon jó visszacsatolásokat kaptunk, aminek nagyon örülünk.

Miért fontos számotokra a film témája?

Mindkettőnket elvarázsolt a könyv borzasztóan erős grafikai világa, amely azonnal behúzza az olvasót és millió történetet mesél el a könyv pár mondatos meséje mellett. A történet szimbólumai is nagyon közel állnak hozzánk: a magának való, kissé autisztikus kisgyerek, a mitikus állat, a nyüzsgő város tele fura alakokkal, és az örök, naiv, gyermeki boldogság szigete: a természet.

daniel_gray_x_friss_hus.jpg

Daniel Gray (bal oldalon) a 9. Friss Húson (Fotó: Chripkó Lili) 

Honnan kapjátok a legjobb ötleteket?

Mindketten intuitív és mélységesen szemlélődő alkatú emberek vagyunk, iszonyatosan élénk belső világgal.

Hogyan jellemeznétek a film látványvilágát?

Máray Mariann a könyv írója, illusztrátora fantasztikus képi világot álmodott meg. A forgatókönyvírónk, Domonyi Rita jellemezte talán a legjobban: a könyv művészeti albumként is működik. Az a célunk, hogy ezt a látványvilágot minél hitelesebben adjunk vissza animációként.

Kikkel fogjátok megvalósítani?

Vannak már érdeklődők, de egyelőre még nem döntöttük el, hogy melyik külföldi stúdió lesz a CUB Animation koprodukciós partnere a Milu kutyája gyártása során.

Baka Adrienn

süti beállítások módosítása