Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Világvége hangulat jött be a Friss Hús zsűrijének

2021. június 03. - dotandline

Véget ért a 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, melyen ismét szép számmal nyertek animációs alkotások.

Május 27. és június 2. között rendezték meg a 9. Friss Hús rövidfilmfesztivált, melynek magyar versenyprogramjában 31 kisfilm szerepelt, köztük 8 magyar animációval. A magyar versenyprogramot értékelő zsűri tagjai Olmo Omerzu szlovén-cseh filmrendező, Péterfy Bori énekes-színész és Reisz Gábor filmrendező voltak, akik a legjobb magyar animációnak járó díjat Szakály Réka Anna Reduction című MOME Anim diplomafilmjének adták.

A filmben két lány és egy különös lény viszonyán keresztül látjuk a kapcsolatok sokféleségét, egymásra való hatását. A két lány a közös céljuk beteljesítésén dolgozik: átjutni az élhetőbbnek tartott túlpartra. Ám egyikük önmagában bizonytalan, így könnyen elcsábul, amikor megkörnyékezi egy titokzatos lény. Mikor a lány ráeszmél, hogy a lény számára pótolható, már egyedül maradt, és a túlpartra jutás is kétséges. A zsűri az indoklásában a szorongató világvége hangulatot és a szavak nélküli, különleges, egyedi képi világot emelte ki. A díjjal 300 ezer forint pénzjutalom jár.

reduction.png

Szakály Réka Anna: Reduction

A magyar zsűri különdíjat is osztott Szegedi Adél Jelszó a *********-hoz című kisfilmjének az asszociatív narratíváért és az egyszerű, letisztult ábrázolásáért. A fekete-fehér animáció gyerekkori emlékek, naplójegyzetek, és ezek felnőttkori interpretációja körül forog, teszi mindezt a bensőséges, ösztönös természetünkre és az univerzumban betöltött helyünkre reflektálva, versben elmesélve.

A nemzetközi versenyben 27 rövidfilmet láthattunk, köztük 6 animációval. A nemzetközi program zsűrije Igor Prassel, a szlovén Animateka animációs fesztivál művészeti vezetője, Ugrin Julianna producer és Szilágyi Fanni filmrendező voltak. A zsűri elismerő oklevéllel díjazta Daniel Gray Hide című kisfilmjét, melynek a Friss Húson volt a magyar premierje. A film főszereplője egy testvárpár, akik bújócskát játszanak egy lakásban. Az egyikük megtalálja a tökéletes búvóhelyet, ám kicsit később kikukucskálva azt látja, hogy a bátyja abbahagyta a játékot, és az élet megy tovább nélküle.

daniel_gray_x_hide_2.png

Daniel Gray: Hide

A nemrég indult magyar filmforgalmazási startup, a Film Moon is osztott különdíjakat, többek közt Ducki Tomek Plantarium című animációjának. A díj azzal segíti a film fesztiválkörútját, hogy az alkotók teljes körűen használhatják az oldal hamarosan induló szolgáltatását.

A Friss Hús pitchfórumának zsűrije Lengyel Balázs és Szimler Bálint filmrendezők, Libor Anita filmes újságíró, valamint Liszka Tamás, a Budapest Film vezetője és az Anilogue alapítója voltak. A zsűri különdíjban részesítette Tőkés Anna The Last Drop című filmtervét, melyet MOME Anim mesterszakos diplomamunkájaként készít. "Minden jó animáció mélyről jön és mélyre megy: mi most félúton megtekinthettük, hogy alakul ki vonal, szín, hang és képsor egy gyerekkori érzetből, és hogy miként jut át ez az érzés a filmen keresztül a lelkünkbe."  áll a zsűri indoklásában.

tokes_anna_x_the_last_drop_pitch.jpg

Tőkés Anna a Friss Hús pitchfórumán (Foró: Chripkó Lili)

A 9. Friss Hús további díjazottjai a fesztivál oldalán olvashatók. Június 11-től a díjnyertes filmeket tartalmazó Best of Friss Hús 2021 blokkokat a Cinego oldalán lehet majd megnézni 14 napon keresztül.

Forrás: Friss Hús Budapest

süti beállítások módosítása