Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ezeknek elmentek otthonról – A 9. Friss Hús nemzetközi animációi

2021. május 26. - dotandline

Május 27. és június 2. rendezik meg a 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált a Toldi moziban és további szabadtéri helyszíneken. Az egyhetes rendezvény programja már összeállt, köztük számos animációt láthatunk majd.

A magyar versenyprogramba 31 rövidfilmet választott az előzsűri, melyek közt 8 animáció szerepel. A nemzetközi program 27 alkotása közül 6 animáció, ezen kívül látható egy animált darab a nemzetközi dokumentumfilmek blokkban, valamint számos új magyar animáció a gyerekfilmes vetítéseken. A magyar animációkat az előző cikkben mutattuk be, alább pedig a nemzetközieket.

A nemzetközi versenyprogramban 27 filmet láthatunk, közülük 6 animáció. Marie Jacotey és Lola Halifa-Legrand Cannes-t is megjárt első animációja, a Blue Fear fókuszában egy pár áll, akik épp a provence-i utakon kocsikáznak. Nils éppen viszi Florát bemutatni a szüleinek, amikor megtámadják őket. Amíg a lány fogságba esik, a fiú elmenekül. A lánynak a fenyőerdőben töltött éjszaka során szembe kell néznie saját kétségeivel.

Adrien Mérigeau Oscar-jelölt animációja, a Genius Loci egyetlen este alatt játszódik, főszereplője a káosz, ami ott van a városban, és Reine fejében is. A lányt körülvevő dolgok lassan önálló életre kelnek. A fiatal Reine keres valamit, de még ő sem tudja mit. Finom vonalú rajzokban, vibráló színkavalkádban a lány szemén keresztül látjuk ezt a kaotikus a világot, a lány érzékelése pedig számunkra is kézzelfoghatóvá, átélhetővé válik.

Daniel Gray új kisfilmjének, a Hide magyarországi premierje a Friss Húson lesz. A film főszereplője egy testvárpár, akik bújócskát játszanak egy lakásban. Az egyikük megtalálja a tökéletes búvóhelyet, ám kicsit később kikukucskálva azt látja, hogy a bátyja abbahagyta a játékot, és az élet megy tovább nélküle.

Tomek Ducki Plantarium című kisfilmjének története egy különös, föld alatti kertben játszódik, melyet egy magányos ember gondoz. A hely sivár, fojtogató és felkavaró, ugyanakkor varázslatos. Egy nap az egyik cserépben egy kisfiút talál, akinek körme éppen olyan hosszú, mint a növények hajtásai. És elkezdődik a felnőtté válás küzdelmekkel teli útja és az odaadó, mindent feláldozó szülői lét megtapasztalása.

Michaela Mihalyi és David Stumpf Sh_t Happens címmel készített egy nagyon vibráló színkavalkádú animációt, melyben mindenkiben túlteng a feszültség. A gondnokot minden kimerít, a frusztrált feleségétől kezdve a teljesen depressziós őzön át, bárki, akivel találkozik. Közös kétségbeesésük abszurd eseményekhez vezet.

A cseh Alexandra Májová párperces Washing Machine című kisfilmjében a szerelem és a mosás kapcsolatát, vagy inkább egy mosógép és egy mosógépszerelő romantikus párkapcsolatát mutatja be humorosan kedves stílusban.

A 9. Friss Húst május 27. és június 2. rendezik meg a budapesti Toldi moziban és további szabadtéri helyszíneken. A jegyelővétel már elindult, a részletes programot a fesztivál honlapján lehet böngészni.

süti beállítások módosítása