Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Gyerekeknek szóló animációs sorozatokat támogat az NFI

2021. május 26. - dotandline

A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága a tévés bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő animációs alkotások támogatására kiírt pályázat keretében öt sorozattervnek szavazott meg összesen 427,8 millió forint gyártási támogatást. 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) a 2020-ban meghirdette a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A pályázaton öt, gyerekeknek szóló magyar animációs sorozatterv nyert támogatást.

A készülő sorozatok között van Gyulai Líviusz (1937-2021) egyik utolsó alkotása, a Mark Twain mulatságos regényének ötlete alapján aktualizált vidám epizódokból álló Egy jenki Arthur király udvarában című sorozat 6-13. epizódjai, melyeket a híres grafikusművész halálát követően Máli Csaba rendez.

Támogatást nyert Gellár Csaba Puskás Öcsi és barátai című szériája, mely a futball szeretete mellett örök érvényű értékeket közvetít a barátság, a találékonyság és az önzetlenség fontosságáról, egy kis csibészséggel fűszerezve. Az első epizód már online is nézhető.

puskas_ocsi_es_baratai_2.png

Gellár Csaba: Puskás Öcsi és barátai

Lerch Tamás Kippkopp és a tizenkét hónap című szériája Marék Veronika történetét adaptálja, melynek történetei egy-egy hónaphoz kapcsolódva Kippkopp és Tipptopp együttélésének bonyodalmait mesélik el.

A 4-13. epizóddal folytatódhat Bárdos Csaba Cipelő cicák sorozata. A Cipelő cicák apró kis varázsló cicák, testük tarkabarka, farkuk végén színes gyöngyök himbálódznak. A gyerekek mindenhová magukkal cipelik őket és együtt varázslatos kalandokba keverednek.

Támogatásban részesült továbbá Miklósy Zoltán és Herkó Attila Janó Manó és az elveszett harmatcseppek sorozatának második évada, mely a gyerekek számára is érthető és szórakoztató formában mutatja be mi történik bolygónkkal, ha nem vigyázunk rá. A második évadban Janó Manó és Jana Manó a Bolygolyóbis megmentése érdekében utaznak messzi tájakra, kalandjaik során sok akadályt kell legyőzniük, hogy megóvják az őket körülvevő környezetet. Az első évad már online nézhető.

jano_mano_es_az_elveszett_harmatcseppek_01.png

Miklósy Zoltán: Janó Manó és az elveszett harmatcseppek

2020-ban összesen 9 új pályázatot írt ki az NFI, hogy minél több tévés és streaming bemutatásra készülő alkotás valósulhasson meg. Eddig összesen 2112 filmtervet dolgozott fel a szervezet és a Televíziós Döntőbizottság 208 pályázatot támogatott. Több mint 7,5 milliárd forint támogatással készülnek ígéretes mozgóképek.

2021-ben a tévés és streaming platformra készülő alkotások közül elsőként a tévéfilmek és sorozatok forgatókönyveinek fejlesztésére, gyártás-előkészítésére és gyártására lehet pályázni, de a tervek szerint még az első félévben kiírják a dokumentum-, a kisjátékfilmek és az animációs tartalmak pályázatait is.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása