Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációban elevenednek meg Puskás Öcsi kalandjai

2020. április 01. - dotandline

Puskás Ferenc születésnapján, április 1-től egy hónapig online nézhető Gellár Csaba a leghíresebb magyar futballistáról készült kisfilmje, a Puskás Öcsi és barátai című animáció.

A hétperces, 2D technikával közel egy évig készült kisfilmet az alkotók a Puskás Öcsiről szóló sorozat pilot epizódjának szánták. A széria a gyermek Puskás Öcsi életrajza, a vele kapcsolatos történetek és városi legendák alapján készül, valamint felhasználták hozzá Kemény Kristóf író és Mayer Tamás illusztrátor háromkötetes Puskás Öcsi A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai című mesekönyv-sorozatát is.

A rongylabda címet viselő első epizód a kis Puskás Ferenc első focis élményeiről szól. Öcsi hétesztendős, egy évvel idősebb jó barátjával, Bozsik Cucuval szalad le a kispesti grundra. Ám a nagyok nem fogadják csak úgy be maguk közé a két leendő Aranycsapat-klasszist. Öcsi mérges lesz és szomorú, ezt látva pedig édesapja kieszeli, hogy saját labda kell a lurkóknak!

"Animációs sorozattá tervezzük fejleszteni a filmet, amely remélhetőleg nemcsak hazánkban, de külföldön is a fiatal generációk kedvelt meséjévé válik." nyilatkozott a tervekről Lajos Tamás filmproducer. Az alkotók szerint Puskás Ferenc nemcsak kivételes tehetségével, hanem egyedülálló személyiségével és segítőkészségével is nagyszerű példaképként szolgálhat a mai gyerekeknek. "Ha van olyan magyar és olyan emberi történet, amely mozgóképre kívánkozik, akkor Puskás Ferenc élete ilyen. Nagy öröm és megtiszteltetés a leghíresebb magyarról filmet készíteni. Különösképp, ha mindezt a leghálásabb, és egyben a legőszintébb közönségnek tehetjük, a kisgyermekeknek." fogalmazott Takó Sándor, a film társproducere.

A sorozatról Gellár Csaba rendező így nyilatkozott: "Puskás Ferencet minden magyar felnőtt ismeri, tisztában vagyunk vele, hogy milyen magas elvárások lesznek a sorozattal szemben. Az általunk megszólított öt-nyolcéves korosztály azonban többségében még nem hallott Puskás Öcsiről, így különösen izgalmas, hogy sokan rajzfilmhősként ismerhetik meg a nevét és történeteit először. Meglepő és szép pillanat lehet majd számukra, amikor később megtudják, hogy a rajzfilmhősük nemcsak hogy létezett, de nagyot alkotott a való életben is."

puskas_ocsi_es_baratai_2.png

Gellár Csaba: Puskás Öcsi és barátai

A film rendezője Gellár Csaba, aki 2013-ban végzett a MOME animációs mesterképzésén Blackwood - Hogyan írjunk Blackwood cikket? című Edgar Allan Poe novellaadaptációjával, valamint részt vett a MOME Kortárs gyerekversek és -dalok projektjében is, melyben Miklya Zsolt  Karima-álom és Kiss Ottó Tavaszi medvedal című verseihez készített animációt.

A Puskás Öcsi és barátai forgatókönyvét Kemény Kristóf meséi alapján Hermán Árpád és Gellár Csaba írta, vágója Czakó Judit, zeneszerzője pedig Buttinger Gergely. Öcsi szüleinek hangját Ónodi Eszter és Magyar Attila adja, Öcsit Sándor Barnabás, Cucut Borbély Levente, Évit pedig Véghseő Emma szólaltatja meg. A film gyártója a Film Positive Productions, szakmai partnere a PUSKAS.COM, producere Lajos Tamás, Takó Sándor és Bederna László, szakértő-producere Szöllősi György, szakértője pedig Kemény Kristóf. Az animáció a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2018-ban

A Puskás Öcsi és barátai A rongylabda című epizód Puskás Ferenc születésnapja alkalmából, április 1-től a Nemzeti Sport Online-on a hónap végéin ingyenesen megtekinthető.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása