Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Janó Manó izgalmas kalandjait már a neten is követhetjük

2021. február 05. - dotandline

Az Umatik gyártásában készült Janó Manó és az elveszett harmatcseppek sorozat felkerült youtube-ra, ahol már szabadon megtekinthető az első hat epizód. Ezeket hetenként követik majd az újabbak május végéig.

Janó Manó 2016-ban öltött testet, amikor az író-rendező páros, Herkó Attila és Miklósy Zoltán sikerrel pályázott a figura köré szőtt ötletével a Magyar Média Mecenatúra programban, ami révén lehetőséget kaptak a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek sorozat első epizódjának elkészítésére. Az első részt 2017 decemberében mutatta be az M2, amiről itt írtunk. Az első rész után 2017-ben és 2018-ban a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán további támogatást kaptak a második és harmadik epizódra, majd a sorozat pozitív fogadtatása után zöld utat kapott a további 10 rész is, aminek köszönhetően megvalósulhatott az elmúlt évek során a 13 epizódot felölelő teljes első évad.

jano_mano_6.jpg

Janó Manó és az elveszett harmatcseppek (Forrás: Médiatanács)

A mesés kalandtörténet hőse Janó Manó, Csupalomb erdő gondnoka, aki az erdő lakóinak békés és nyugalmas élete felett őrködik. Az egyik legfontosabb feladata a harmatcseppek begyűjtése, amelyekből gyógyszereket, gyógyitalokat és titkos elixíreket készít. Egy nap azonban fenekestől fordul fel az élet a sűrű rengetegben. Zord, viharos szél és borús fellegek jelzik, hogy szörnyűség történt: eltűntek a harmatcseppek. Janó egy percig sem habozik és útra indul, hogy megtudja, mi történhetett. Útitársa Zizgő Zizzencs, a kis szentjánosbogár lesz, akivel számos akadállyal és nehézséggel kell megküzdeniük, míg eljutnak az eltűnt harmatcseppek rejtélyéhez köthető titokzatos és sötét mágushoz.

A sorozat egyedi látványt kínál a nézőknek, amit a stáb a 3D-t és a 2D-t ötvöző animációval teremtett meg. Ennek a technológiának köszönhetően a térben mozgatott kétdimenziós figurákkal a megszokottól eltérő képi világot sikerült alkotni, amihez a szereplőket megszólaltató magyar színészek közreműködésére is szükség volt. Előbb vették fel velük hangot, a párbeszédeket, és csak azt követően, az elhangzottakra építve készült az animáció, így biztosítva a hang, illetve a kép szoros összhangját minden epizódban. A főhősnek, Janó Manónak Harsányi Gábor, a mesélőnek Epres Attila kölcsönözte a hangját, míg Janó ellenfele Reviczky Gábor imádnivalóan gonosz hangján szólal meg. A további szerepekben többek között Faragó Andrást, Kőszegi Ákost, Csankó Zoltánt, Kerekes Józsefet, Rékasi Károlyt és Kálid Artúrt hallhatjuk.

A Janó Manó és az elveszett harmatcseppek első évadának gyártási munkálatai 2020. novemberében értek véget, de ettől függetlenül a bemutatóra a hazai nézőknek nem kell sokat várniuk. A 2020. decemberében indult UMAKIDZ YouTube csatornán már látható az első hat rész, és május végéig felkerül oda az összes további epizód is, amelyeket 4-5 éves kortól a család minden tagjának ajánlanak az alkotók.

Forrás: Umatik

süti beállítások módosítása