Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animáció lett shortlistes a BAFTA/LA diákfilmes versenyén

2021. május 18. - Herczeg Zsófi

Szakály Réka Anna Reduction című MOME Anim diplomafilmje shortlistes lett a rangos brit szervezet, a BAFTA Los Angeles-i partnereseményének diákfilmes versenyében.

Az 1947-ben alapított BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) a világ egyik legrangosabb filmes szervezete, melynek több partnereseménye is van már a világon. Az egyik ilyen az 1987-ben létrehozott Los Angeles-i BAFTA, vagy BAFTA/LA, mely a brit és a hollywoodi filmipar közötti kapcsolatokat ápolja. Ezen az eseményen többek közt diákfilmes kategóriák is vannak: élőszereplős kisfilm, rövid dokumentumfilm és animációs rövidfilm. A három kategória shortlistjére 20-20 alkotás került, melyeket 34 ország 680 pályázója közül választottak ki a BAFTA-tagok.

Az animációs kategóriában lett shortlistes Szakály Réka Anna 2020-as MOME Anim diplomafilmje, a Reduction, mely egy apokaliptikus világ partján együtt élő két lányról szól, akiknek célja, hogy a jobb élet reményében átjussanak a túlpartra. Amikor azonban egyikük életébe egy titokzatos szereplő lép be, visszafordíthatatlan események láncolata indul be. 

szakaly_reka_x_reduction.jpg

Szakály Réka Anna: Reduction

Szakály Réka 1995-ben született Tatabányán. Gyerekkora óta járt képzőművészeti szakkörökre, az animációval gimnáziumban találkozott először. 2013 és 2016 között a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapszakán tanult, majd a MOME animáció mesterszakán folytatta tanulmányait, ahol 2020-ban diplomázott Reduction című kisfilmjével. A filmet programjába válogatta többek közt az amerikai Glas Animation, a finn Animatricks és a bolgár IN THE PALACE Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, legközelebb pedig a május 27-én kezdődő Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál magyar versenyprogramjában látható. Rékával elsőéves MOME hallgatóként interjúztunk 2018-ban, ahol elmesélte hogyan hat rá a panelben töltött gyerekkor, hogyan inspirálja a groteszk és a horror, és milyen filmrendezők vannak rá hatással.

A GSA BAFTA Student Awards egy évente megrendezett esemény, melyen a tehetséges és innovatív fiatal alkotók munkáit ünneplik. A szervezet felkéri a filmes intézmények vezetőit, hogy nevezzék a legjobbnak ítélt hallgatói filmjüket, majd a BAFTA-tagok háromkörös voksolásban megszavazzák a legjobbakat. A BAFTA Student Awards fő támogatója a Global Student Accomodation (GSA), mely azzal támogatja a hallgatók fejlődését, hogy a világ különböző pontjain biztosít számukra lakhatást a tanulmányaik idejére.

A nagy múltú mustra shortlistjére került munkák alkotói nem csak jelentős iparági szereplők részvételével vehetnek részt speed networking eseményeken és karrierfejlesztő panelbeszélgetéseken, de bekapcsolódhatnak a BAFTA New Talents nevű tehetséggondozó programjába is. A BAFTA/LA diákfilmes kategóriáinak jelöltjeit június 9-én jelentik be. 

Forrás: MOME, BAFTA/LA

süti beállítások módosítása