Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

9 animációs film- és sorozatterv kapott zöld utat

2021. április 12. - dotandline

A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága a 2020-ban meghirdetett, tévés és streaming bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatainak második fordulójában összesen 42 filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást, köztük 9 animációnak.

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó tévés alkotások is készüljenek. A kisjátékfilm, az ismeretterjesztő-, az animációs- és a dokumentumfilm pályázatokra összesen 494 filmtervet adtak be az alkotók a második fordulóban. A 42 támogatott filmterv itt olvasható

Több volt MOME hallgató is kapott támogatást új animációs filmjére vagy sorozatára. Traub Viktória Love or Left címmel készít szürreális kisfilmet a vágyakról és az önelfogadásról. A film Paula, a kentaur-nő és Arnold, a krokodil-férfi szerelmének különös története egy félig ember, félig állat lényekkel benépesített varázslatos világban.

hegyi_oliver_x_a_sziv_kertje.jpg

Hegyi Olivér: A szív kertje

Hegyi Olivér A szív kertje című kisfilmjének főhőse a húszas évei elején járó, kissé neurotikus Juhász Dániel, akinek régi álma, hogy nagy festő váljon belőle. A film az egyetemi felvételi interjú napjának néhány óráját követi végig.

Erdélyi Judit Meditáció alkonyatkor címmel adaptálhat egy Hamvas Béla-novellát az emberi cselekvésről egy macska szemén keresztül.

Folytatódhat Glaser Kati Városi legendák sorozata, mely a harmadik évad első négy részére kapott támogatást. A sorozat nagyszerű első és második évadáról itt írtunk korábban.

Lovrity Anna Katalin Rózsaszín fű című sorozattervének főszereplője Rozi és kék lova, Zafír, akik a pilot epizódban elutaznak, hogy messze földön élő jóbarátjukkal, Fannarttal találkozzanak, aki egy különleges kis ajándékkal lepi meg őket a látogatás végén. 

lovrity_kata_x_rosie_and_sapphire.png

Lovrity Anna Katalin: Rózsaszín fű 

Laszlovszky Zsófia Botanica Exotica című animációja két ember egymásra találásának története egy apokaliptikus mágneses vihar közepette, melyben intelligens növények segítik őket téren és időn át egy misztikus dzsungelbe.

A METU animáció szakán tanuló Lantos Júlia Oliver, the Giant címmel készíti mesterszakos diplomafilmjét. A kisfilm főhőse Oliver, a bolygó egyetlen óriása, aki mindenféle empátia nélkül éli mindennapjait, míg magánya az élet értelmének és saját létezésének megtalálására nem készteti.

Lehotay Zoltán Bagye Juon - János bátya című filmje 1850-ben, Erdélyben játszódik, főszereplője egy ördögi medve, aki a legenda szerint sérthetetlen. Ám a híres vadász, Swarzenberg herceg nem hisz a babonában és a medve után indul.

Apufa címen adaptálja Kolozsi László azonos című gyerekkönyvét Igor Lazin, mely egy megindítóan szép történet egy diófa, egy apa és két fia kapcsolatáról.

A tavaly meghirdetett pályázatok közül az NFI hamarosan kihirdeti az animációs sorozat nyerteseket, a forgatókönyv fejlesztési és gyártás előkészítési pályázatok jelenleg is beadhatók, és április 20-tól a gyártási pályázatokat is várja a Filmintézet.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása