Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Két hónap múlva láthatjuk az egyre csodásabbnak tűnő Wolfwalkerst

2020. október 09. - Herczeg Zsófi

A teaser után kijött az első trailer is Tomm Moore új filmjéhez, a Wolfwalkerhez, amiből már a bemutató időpontja is kiderül.

A Cartoon Saloon legújabb egész estés filmjéről, a Wolfwalkers-ről három éve írtunk először, amikor a Cartoon Movie-n pitchelték az alkotók, azóta pedig már el is készült, idén szeptemberben mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, ami után záporoztak a magasztaló kritikák a tengerentúli sajtóban. Csak néhány cím: "A Cartoon Saloon új művészi magasságokat ért el", "Ez az animációs ír mítosz egy felkavaró mestermű", "A Wolfwalkers egy elbűvölő animációs klasszikus", "A csodásan elbűvölő Wolfwalkers után a közönség örömmel fog üvölteni". 

A nemrég megjelent teaser után a minap kijött az első trailer is, melyből kiderül, hogy 2020. december 11-től az Apple TV+-on látható a film, mellyel a Wolfwalkers a csatorna első animációs nagyjátékfilmje lesz.

A Wolfwalkers az 1600-as évek közepén játszódik, amikor a babona és a mágia uralta az emberi társadalmat, és amikor a farkasokra mint démoni teremtményekre tekintettek, a természet pedig teljesen elvadult volt, amit meg kellett szelídítenie az embereknek. Ebben az időben érkezik Írországba egy 11 éves vadásztanonc kislány, Robyn, hogy apjával együtt elpusztítsák az utolsó farkasokat. Robyn élete azonban megváltozik, miután megment egy helyi lányt, Mebh-t, ezzel megnyílik előtte az ún. wolfwalkerek titokzatos világa és ő maga is azzá válik, amit apja olyannyira el akar pusztítani.

 Wolfwalkers is hagyományos kézirajz alapú animáció, akárcsak Moore korábbi filmjei (Kells titka, A tenger dala), ami ebben a CGI uralta iparban nagyon üdítő és a kelta folklór elemeivel sem idejét múlt, sőt, annál lenyűgözőbb. Tomm Moore mellett meg kell említeni régi alkotótársa, Ross Stewart nevét is rendezőként, a forgatókönyvet pedig A tenger dalát is jegyző Will Collins írta.

wolfwalkers_4.jpg

Tomm Moore: Wolfwalkers

Az ír animációs stúdiótól olyan lenyűgöző (egyébként Oscar-jelölt) alkotások kerültek ki, mint a részben a Kecskemétfilm stúdiónál gyártott Kells titka (2009), a szintén lebilincselő A tenger dala (2014) és a felkavaróan elgondolkodtató A kenyérkereső (2017). Rendezőként a Wolfwalkers Tomm Moore harmadik játékfilmje, mellyel visszatér a stúdióra jellemző kelta folklórhoz, történetben és grafikai elemekben egyaránt, és ez lesz az "ír folklór triptichonjának" záródarabja. 

süti beállítások módosítása