Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációk árasztják el Zágrábot

2020. szeptember 11. - dotandline

A szeptember 28-án kezdődő zágrábi Animafest kiemelt vendége Magyarország: több klasszikus és kortárs animáció látható a panorámaprogramokon, de a versenyprogramba is szép számmal kerültek új magyar animációk.

A zágrábi Animafest az egyik legnagyobb múltú nemzetközi animációs esemény, amelyet – a franciaországi Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál után – a világ második olyan filmes mustrájaként hívtak életre 1972-ben, amely kizárólag animációs filmeket mutat be.

Akárcsak a korábbi években idén is szép számmal kerültek magyar animációk a versenyprogramba. A rövidfilmek közt látható Andrasev Nadja Szimbiózis című animációja, és a diákfilmek közt versenyzik három MOME Anim diplomafilm: Darabos Éva Pá, kis panelom!, Szöllősi Anna Helfer, valamint Kádár Melinda A forrás és a torony című alkotásai.

andrasev_nadja_x_symbiosis_03.jpg

Andrasev Nadja: Szimbiózis

Idén a Nemzeti Filmintézet együttműködésével kiemelt retrospektív vetítés-sorozat keretében mutatkozik be a magyar animációs film múltja és jelene is. A magyar animáció kivételes sokszínűségét olyan filmek szemléltetik, mint Kovásznai György Habfürdő című socio-musicalje vagy Jankovics Marcell Fehérlófia című műve, melynek restaurálási munkálatai tavaly fejeződtek be a Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében, és a felújított filmet épp a napokban mutatják be újra több európai országban és Amerikában is, ahol online forgalmazásba került és imádták a kritikusok.

A magyar animáció aranykorát jelentő legendás Pannónia Filmstúdiót számos rövidfilm képviseli. 1964-ben indult, az egykori Jugoszlávia lakossága körében is hatalmas népszerűségnek örvendő Gusztáv rajzfilmsorozat legelső epizódja, a Nepp József rendezte Gusztáv, az állatbarát lesz műsoron a retrospektív válogatásban. De vetítik Varga Csaba Auguszta című, az 1980-as években népszerűvé vált gyurmasorozatának Auguszta szépítkezik című epizódját is, amelyet 1984-ben díjaztak Zágrábban.

richly_zsolt_x_a_hetpettyes_auto.png

Richly Zsolt: A hétpettyes autó

Emellett több filmet is újonnan digitalizáltak a Filmintézet munkatársai a fesztiválbemutató alkalmából, melyek a családi programban lesznek láthatók. Így például Richly Zsolt egyik első rövidfilmje, a stílusában már A kockásfülű nyúl sorozatot megelőlegező A hétpettyes autó (1973), illetve Csonka György József Attila-adaptációja, az Altató (1974) című rajzfilmje is digitálisan felújítva lesz vetítve a gyerekek számára összeállított, klasszikus és kortárs rövidfilmekből álló válogatásban olyan alkotások mellett, mint Macskássy Gyula A ceruza és a radír, Csermák Tibor A piros pöttyös labda, Foky Ottó Ellopták a vitaminom című kisfilmje, valamint Vácz Péter Nyuszi és őz és Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című MOME diplomafilmjei.

vulkansziget_3.jpg

Lovrity Kata: Vulkánsziget

A zágrábi filmválogatásban nagy hangsúlyt kapnak a kortárs fiatal és középgeneráció alkotásai is: látható lesz többek közt Hegyi Olivér, Farkas Júlia, Dell'Edera Dávid, Bertóti Attila és Ducki Tomek egy-egy kisfilmje, a középgenerációt pedig Magyarósi Éva, Csáki László és Bánóczki Tibor képviseli. Külön blokkban vetítik fiatal női rendezőink, többek között Andrasev Nadja, Bucsi Réka, Lovrity Anna Katalin, Kreif Zsuzsanna, Tóth Luca és Zétényi Borbála filmjeit, melyeket az elmúlt években a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokon díjaztak.

Az NFI Filmarchívum által frissen készült el Milorad Krstić Ezüst Medve-díjas első rövidfilmje, a My Baby Left Me digitális felújítása is, amelyet a szerb származású alkotó az egykori Varga Stúdióban készített 1995-ben. Krstić első egész estés animációja, a Ruben Brandt, a gyűjtő tavaly fődíjat nyert Zágrábban.

Forrás: NFI, Animafest

süti beállítások módosítása