Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Amerikában is el vannak ájulva a Fehérlófiától

2020. augusztus 27. - Herczeg Zsófi

Egy éve írtuk, hogy a 4K felbontásban felújított Fehérlófia a montreali Fantasia Filmfesztiválon debütál, később pedig a tengerentúli mozik is műsorra tűzik. Ennek a koronavírus tett keresztbe, így a mozik helyett online forgalmazásba került Jankovics Marcell kultikus alkotása, a kritikusok pedig odáig vannak érte.

Jankovics Marcell 1981-ben bemutatott klasszikusának észak-, közép- és dél-amerikai forgalmazási jogait a Los Angeles-i Arbelos Films vette meg. A nevükhöz fűződik többek közt a Belladonna of Sadness című japán kultanime felújítása és bemutatása is a tengerentúlon, illetve tavaly év végére a Sátántangó felújítását is befejezték.

A Fehérlófia 4K felújítása az Arbelos Films, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Magyar Filmlabor együttműködésében jött létre, és a fesztiválkörút után 2020 márciusában került volna az amerikai mozikba, ám ennek keresztbe tett a járvány. Mivel sok művészmozi kezdett a filmjeik online forgalmazásába, az Arbelos is jónak látta kipróbálni a "virtuális mozit". Ennek ellenére azért tervben van a mozis bemutatás is, de egyelőre bizonytalan, hogy ez mikor történhet meg.

feherlofia_eng_poster.jpg

A Fehérlófia amerikai plakátja

Viszont az online debütálásra sok nagy amerikai lap felkapta a fejét, és mindegyik ódákat zengett az Amerikában eddig be nem mutatott klasszikusról, az animációs filmtörténet egyik gyöngyszeméről, az európai filmes kultúrkincs egyik meghatározó darabjáról.

Az Indiewire szerint Jankovics műve valószínűleg az egyik legnagyszerűbb pszichedelikus animációs film, ami valaha készült. Egyfajta kábszeres utazás filmes formában, mely eszünkbe juttathatja a korábban készült Sárga tengeralattjárót (1968) és A vad bolygót (Fantastic Planet, 1973). Csillogó, élénk színek tarkítják ezt a magyar népmesét, mely hajlik, pörög és folyamatosan átalakul, és a minden energiát magába szívó hatása miatt egy percre sem hagy nyugodni.

feherlofia.jpg

Jankovics Marcell: Fehérlófia

A Playlist írója zengi talán a legnagyobb ódákat: szerinte Jankovics filmje nagyszerű példa arra, hogy az animáció műfaja akkor tud a leginkább kibontakozni, amikor a tehetség és a kreativitás nem hódol be sem a trendeknek, sem a megfelelésnek való vágynak. Vizuális értelemben ehhez fogható filmet még nem láttunk, habár a modern animációra gyakorolt hatása egyértelműen látszik (itt Genndy Tartakovsky-t, a Samurai Jack és a Dexter laboratóriuma rendezőjét hozza példának a szerző). A film magával ragadó kecsességgel ötvözi a páratlan stílust és a lenyűgöző tartalmat, az olyan témákat, mint például a pusztítás és a béke, melyet hipnotikus szimbólumokkal és számmisztikával gazdagít. Szerinte a 21. században kevés film mutatja be jobban az animációs történetmesélést, mint a Fehérlófia. Jankovics hiba nélkül ért el minden célt, amit kitűzött a filmmel - egy zseni munkája, ami megérdemli, hogy lássák, elemezzék és újra meg újra elővegyék.

A Cartoon Brew a 20. század egyik leglátványosabb mesterművének, az európai művészi animáció egyik legnagyobb csodájának nevezi a Fehérlófiát. A cikkükben egyébként az Arbelos alapító-igazgatója, David Marriott is mesél a felújításról és még előtte-utána celleket is láthatunk.

A Vanity Fair "ragyogóan pszichedelikus" jelzővel illeti a filmet. A New York Times szerint a Fehérlófia olyan korábbi alkotásokra emlékeztet, mint a Sárga tengeralattjáró (1968) a hallucinogén látványvilágával, vagy a Fantázia (1940) a gazdag vizuális történetmeséléssel. Nem rágja szájba a történetet, látványos grafikával és hátborzongató zenével mesél. 

Talán a WIRED írta róla a legviccesebbeket: "Az amerikaiaknak ott van a Fantázia. Mint ahogy minden kultúrában kell valami, amivel kínozni lehet az ártatlan gyerekeket, a magyaroknak ott van erre a Fehérlófia. És milyen szerencsések." Vagy amikor a szerző gondban van miről szól a film: "egy furcsa fantazmagória – franc tudja kiről." Ennek ellenére fenségesnek nevezi, szerinte olyan, mint "a pokol fenségességének megpillantása, csak kárhozat nélkül." Majd hozzáteszi: "Soha ne gyógyuljon fel a pszichéd." És ha még nem lenne elég az agyunkba égő képekből: "Képzeld el, hogy Walt Disney zsenge korában eltévedt a varázserdőben, belőtte magát és hallucinatívan üzekedett volna egy fehér kancával."

süti beállítások módosítása